Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Dôvera.
29. septembra 2023, 12:00
Čas čítania 3:19
Sponzorovaný obsah

Slovensko je na štvrtom mieste vo svetovom rebríčku úmrtnosti na melanóm. Kedy ísť so znamienkom k lekárovi?

Slovensko je na štvrtom mieste vo svetovom rebríčku úmrtnosti na melanóm. Kedy ísť so znamienkom k lekárovi?
Zdroj: Unsplash/Bermix Studio
ZDRAVIE POISTENIE STAROSTLIVOSŤ O POKOŽKU ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Vďaka pravidlu ABCDEF si vieš svoje znamienka skontrolovať aj doma.

Koža je náš najväčší orgán, no ruku na srdce – ako dobre sa o ňu staráš? Na mysli máme nielen pravidelnú aplikáciu prípravkov s ochranným faktorom, ale aj samovyšetrenia znamienok či pravidelné preventívne prehliadky u kožných lekárov. Napriek tomu, že Slovensko je na prvých priečkach vo výskyte rakoviny kože, väčšina ľudí prevenciu stále podceňuje.

Ako však zdôrazňuje MUDr. Romana Štecová, kožný melanóm patrí stále medzi najzhubnejšie nádorové ochorenia a pokročilé štádia tejto formy rakoviny majú dlhodobo zlú prognózu.

Stále častejšie sú aj iné druhy kožných ochorení. „Za posledné roky celosvetovo významne rastú počty pacientov s kožnými ochoreniami, zvlášť s tými, ktoré majú chronický priebeh (dlhotrvajúci), ako psoriáza, ekzémy či akné,“ uvádza MUDr. Romana Štecová.

Vysvetľuje, že faktorov, ktoré sa na tomto náraste podieľajú, je mnoho. Od znečisteného životného prostredia cez konzumný životný štýl až po nezdravé stravovacie návyky.

O zdravie pokožky sa treba starať. Aj preto prichádza zdravotná poisťovňa Dôvera s ďalším zaujímavým benefitom pre svojich poistencov. Ako prvá zdravotná poisťovňa na Slovensku prináša kožné vyšetrenie online a úplne zadarmo. V prípade, že spozoruješ ekzém, vyrážku či akýkoľvek iný kožný problém, jednoducho ho odfotíš a bezpečne pošleš lekárovi. Ten ti do troch dní stanoví diagnózu a navrhne liečbu, prípadne odporučí osobnú návštevu ambulancie.

zisti viac

Najdôležitejšia je prevencia

Hoci je tvorba znamienok podmienená genetickou predispozíciou, niektoré faktory ovplyvňujúce ich tvorbu dokážeme ovplyvniť. „Znamienka pribúdajú s častejším pobytom na slnku. Pozor si treba dávať na niekoľkohodinové opakované vystavovanie pokožky priamemu slnečnému žiareniu a na prípadné spálenie pokožky, ktoré je veľmi škodlivé,“ varuje lekárka.

Spálenie pokožky totiž podmieňuje vytváranie nových, často už zmenených znamienok. To môže viesť k negatívnym zmenám v pôvodných znamienkach a je zvlášť rizikové, pokiaľ ide o vznik najzhubnejšej kožnej rakoviny, teda kožného melanómu.

Okrem ľudí s genetickou predispozíciou na tvorbu melanómu sú pacientmi s rakovinou kože práve ľudia, ktorí sa na slnku opakovane spálili. „Náchylnejší k vzniku kožného melanómu sú predovšetkým ľudia so svetlou pokožkou a tiež ľudia, ktorí opakovane navštevujú komerčné soláriá,“ dodáva odborníčka.

Maximálny počet znamienok máme okolo 20. až 30. roku života. Môžu pribúdať až do 60. roku života, potom ich počet klesá a niektoré znamienka môžu zaniknúť, čo súvisí s prirodzeným vývojom a starnutím organizmu.

Hoci je pravidelné používanie fotoochranných prípravkov a krémov s vysokým SPF faktorom nezastupiteľné v kontexte prevencie kožnej rakoviny, lekárka zdôrazňuje, že by sme sa nemali spoliehať len na SPF. 

spálená koža
Zdroj: Freepik/freepik

Počas slnečných mesiacov je dôležité správať sa pri pobyte na slnku zodpovedne, v období najväčšieho slnečného žiarenia sa slnečnej expozícii vyhnúť a počas dňa nosiť ochranné oblečenie a pokrývku hlavy. Okrem toho odborníčka zdôrazňuje dôležitosť samovyšetrení aspoň raz za tri mesiace. Ak počas nich spozoruješ akúkoľvek zmenu, neváhaj a kontaktuj odborníka.

Ktoré znamienka sú rizikové?

Kontrola znamienok sa odporúča najmä po letných mesiacoch, počas ktorých je pokožka vystavovaná slnečnému žiareniu. „Prevencia, ktorá sa možno ešte stále niektorým ľuďom zdá zbytočná, je vždy lepšia ako zanedbané závažné kožné ochorenie,“ konštatuje MUDr. Romana Štecová.

Koža je náš nevymeniteľný plášť. Je to zrkadlo nášho vnútorného zdravia.

Ak spozoruješ akúkoľvek zmenu znamienka, čo najskôr navštív lekára. „Pri spozorovaní zmeny farby, veľkosti, ohraničenia, tvaru alebo symetrie, povrchu alebo hrúbky znamienka netreba váhať a treba sa dať včas odborne vyšetriť,“ radí odborníčka.

dermatológ, vyšetrenie znamienok
Zdroj: Freepik/wavebreakmedia_micro

To isté platí v prípade, že na povrchu znamienka spozoruješ chrasty, spontánne krvácanie či vytvorenie ranky. Ak ťa znamienko svrbí, bolí alebo je poranené, čo najskôr zamier do ordinácie.

Skvelou pomôckou na samokontrolu znamienok je aj tzv. ABCDEF pravidlo. Podľa neho si vieš svoje znamienka skontrolovať aj doma. Spozornieť musíš, ak zbadáš:

  • Asymetry – asymetriu,

  • Border – nepravidelné ohraničenie,

  • Color – zmenu farby (ak sa znamienko farebne zmení, stmavne, nachádzajú sa v ňom rôzne druhy farieb), 

  • Diameter – znamienka s priemerom nad 5 mm by mali byť vyšetrené dermatológom, 

  • Elevation alebo Evolution – zmenu v raste znamienka nad úrovňou kože, ale aj do šírky,

  • Funny looking – zvláštny vzhľad znamienka (fenomén škaredého káčatka – znamienko vyzerá inak ako ostatné znamienka na tele).

Podobne ako v prípade mnohých ďalších ochorení, aj pri kožných ochoreniach platí, že skorý záchyt je predpokladom úspešnej liečby. „To, aká je prognóza ochorenia aj predpoklad úplného vyliečenia, závisí predovšetkým od štádia, v ktorom sa dané nádorové ochorenie kože zachytí. Stále platí, že čím včasnejšie, tým lepšia je prognóza úplného vyliečenia,“ vysvetľuje MUDr. Romana Štecová.

dermatológ, dermatologička, vyšetrenie, koža, pokožka
Zdroj: Peexels/Antoni Shkraba

Lekárka dodáva že medicínsky výskum a vývoj nových liekov v spolupráci s farmaceutickým priemyslom za posledné obdobie aj v tejto oblasti výrazne pokročil a stále napreduje. Počet pacientov s melanómom však rastie.

Lekárka za týmto rastom vidí aj fakt, že povedomie o kožnom ochorení a o prevencii kožnej rakoviny za posledné roky medzi ľuďmi narastá. Vďaka tomu pacienti vyhľadajú kožného lekára včasnejšie než v minulosti, čo zvyšuje ich šance na úplne vyliečenie. 

MUDr. Romana Štecová vysvetľuje, že kožný melanóm patrí medzi najzhubnejšie nádorové ochorenia a pokročilé štádia tejto formy rakoviny majú dlhodobo zlú prognózu, čo sa týka prežívania pacientov.

„Je skvelé, že v mnohých prípadoch sa zachytia skoré, dobre liečiteľné štádia tohto ochorenia oproti minulosti, keď dominovali zachytení pacienti v ťažších štádiách melanómovej rakoviny, z hľadiska prognózy nie veľmi optimistické,“ dodáva a povzbudzuje k dôkladnejšej prevencii odborníčka. 

Domov
Zdieľať
Diskusia