Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2023, 15:00
Čas čítania 2:53
Tímea Krauszová

Prvýkrát v histórii vedkyne testovali menštruačné potreby so skutočnou krvou. Čo saje najlepšie: vložky, tampóny alebo nohavičky?

ZDRAVIE ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Vedecký tím porovnal 21 rôznych menštruačných potrieb, od viacerých veľkostí a druhov vložiek cez rôzne tampóny, kalíšky a menštruačné nohavičky.

Vedecký tím prvýkrát v histórii pri testovaní menštruačných potrieb použil skutočnú ľudskú krv. Doteraz sa pri výskumoch používala voda alebo fyziologický roztok, tie sa však od menštruačnej tekutiny líšia. V tej totiž okrem krvi nájdeš aj zrazeniny, tkanivá z výstelky maternice či iné výtoky.

Nová štúdia tak odhaľuje, ktoré menštruačné potreby sú zrejme vhodnejšie na silné krvácanie. Poukazuje však aj na potrebu zahrnúť nové ekologické produkty ako nohavičky, disky či kalíšky do tabuliek, podľa ktorých sa počíta silné krvácanie. Klikni sem pre viac správ a článkov o ženskom zdraví.

Nejednotné označenia vedú k nejasnostiam pri konzultáciách s pacientkami

Ako vysvetľujú autorky štúdie, silné krvácanie má až tretina ľudí s menštruáciou a môže to negatívne ovplyvniť kvalitu ich života. Okrem iných vecí „diagnóza“ silného krvácania môže viesť k ďalším testom, keď nadmerná strata krvi počas menštruácie nie je zdravá. Avšak na vyhodnotenie toho, čo je a čo nie je silné krvácanie, sa využíva tabuľka založená na absorpčnej schopnosti vložky alebo tampónu.

Odporúčané
Týždeň som chodila bez nohavičiek. V električke som si nesadala a neustále som musela prať Týždeň som chodila bez nohavičiek. V električke som si nesadala a neustále som musela prať 25. februára 2024, 9:30

Ak si musíš vložku alebo tampón meniť každé dve hodiny, máš silné krvácanie, ktoré môže viesť až k anémii (málokrvnosti) alebo iným zdravotným problémom. Vyžaduje si to lekársku starostlivosť. 

menštruácia, vložky, kalíšok
Zdroj: Unsplash/Oana Cristina

S takýmto meraním však je niekoľko problémov. Po prvé, nie je každá vložka rovnaká: dokonca aj vložky či tampóny od rovnakého výrobcu nemajú jednotné sacie schopnosti. A po druhé, čoraz viac žien siaha po ekologických riešeniach a používajú napríklad menštruačné nohavičky alebo kalíšky. Tie zadržia úplne iné množstvo krvi, a tak ti v gynekologickej ambulancii často nevedia na základe toho ani povedať, či je strata krvi normálna alebo nie.

Preto sa vedkyne z oregonskej zdravotníckej univerzity OHSU venovali práve porovnávaniu rôznych menštruačných potrieb. Na rozdiel od štúdií v minulosti však používali skutočnú ľudskú krv, konkrétne červené krvinky, takže hustota tekutiny bola viac podobná tej menštruačnej ako kedysi fyziologický roztok. Ide tak o priekopnícky výskum, ktorý navyše poukazuje na to, že moderné potreby, ako napríklad kalíšok, môžu byť výhodné aj pri klinickom testovaní a diagnostike.

Menštruačná tekutina neobsahuje len krvinky, nachádza sa tam aj vaginálny výtok, občas krvné zrazeniny a aj výstelka z maternice (endometrium), ktorá je vlastne príčinou menštruácie. Stále sú však tieto merania presnejšie než tie s využitím len fyziologického roztoku.
Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia