Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Prvýkrát v histórii vedkyne testovali menštruačné potreby so skutočnou krvou. Čo saje najlepšie: vložky, tampóny alebo nohavičky?

Menštruačné disky jednoznačne vedú, zadržia najviac krvi

Pri menštruačných diskoch a kalíškoch bolo meranie množstva krvi jednoduché. Naplnili ich po okraj, potom vyprázdnili do nádoby a odmerali krv. Tampóny namočili do nádoby s 50 ml krvi a po kompletnom nasatí (krv až pri šnúrke) alebo po uplynutí 30 minút ich vybrali a zmerali zostávajúce množstvo krvi v nádobe. Rozdiel tých čísel predstavoval saciu schopnosť konkrétneho tampónu.

Na vložky a nohavičky pomaly kvapkali krv dovtedy, kým neprestali sať, resp. z nich tekutina stiekla alebo odkvapkala. 

Pri všetkých produktoch testovali viacero značiek a aj viacero veľkostí. Napríklad použili tri rôzne veľkosti diskov a kalíškov a viaceré druhy vložiek a tampónov podľa absorpcie (regular, super plus, dokonca aj tenké intímky na špinenie či vložky určené na inkontinenciu). Dohromady porovnali 21 produktov.

menštruačné potreby
Zdroj: Unsplash/Natracare

Najviac krvi zadržal čínsky menštruačný disk značky Ziggy (80 ml), inak v priemere disky zadržali 61 ml, tampóny, vložky a aj menštruačné kalíšky mali podobné výsledky a zadržali 20 – 50 ml krvi a menštruačné nohavičky v priemere zvládli len okolo 2 ml. Vedkyne v štúdii zdôrazňujú, že zdravotnícky personál by sa mal pacientiek pýtať aj na konkrétne menštruačné potreby, ktoré používajú, skôr ako vyhodnotia ich stratu krvi, inak môže dôjsť k chybe.

Odporúčané
Z „nič vám nie je“ sa vykľula rakovina. Neverili mi lekári preto, že som žena? Z „nič vám nie je“ sa vykľula rakovina. Neverili mi lekári preto, že som žena? 4. februára 2024, 9:30

Keďže stratiť viac ako 80 ml krvi je nebezpečné, pri prepočte na rôzne menštruačné potreby by žena potrebovala lekársku pomoc možno aj skôr, než to vychádza z dnes využívanej tabuľky. Určiť, že ide o silné krvácanie, len v prípade, že žena kompletne naplní jeden tampón či vložku každé dve hodiny, môže totiž podceniť skutočnú stratu menštruačnej krvi (už druhá naplnená vložka totiž pri niektorých značkách znamená celkovú stratu viac ako tých kritických 80 ml). 

Viaceré produkty pritom mali na obale označenie vyššej absorpčnej schopnosti, než akú naozaj mali. Je to tak pravdepodobne preto, že aj výrobcovia pri testovaní používali fyziologický roztok.

Emeritný profesor gynekológie a pôrodníctva Paul Blumenthal zo Stanfordovej univerzity v sprievodnom liste k štúdii napísal, že tieto dáta sú dôležité nielen pre lekárov, ale aj pre ľudí s menštruáciou. Práve oni podľa jeho slov nesú finančné bremeno menštruácie a rozhodnúť sa môžu napríklad aj podľa toho, koľkokrát pomôcku použijú, ako sú pomôcky dostupné a či im na ich krvácanie vystačia.

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia