Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2023, 14:59
Čas čítania 1:55
Tímea Krauszová

Dvíhaš činky? Nová vedecká štúdia zistila, ako posilňovanie vplýva na tvoju pleť

ZDRAVIE KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU POSILŇOVANIE VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Môžu drepy, zhyby či mŕtve ťahy viesť k mladšej pokožke? Práve tomu sa venovala skupina japonských vedcov, ktorí skúmali, aký vplyv má posilňovanie na zdravie či kvalitu kože.

Pravidelné posilňovanie zrejme prináša nevídané benefity. Okrem silnejšieho tela, väčšej svalovej hmoty či pozitívnych výsledkov na vnútorné telesné orgány totiž dvíhanie ťažkých váh zrejme vplýva aj na náš vonkajší (a najväčší) orgán: kožu.

Podľa novej štúdie z časopisu Scientific Reports totiž pravidelné posilňovanie vedie k zlepšeniu zdravia kože na bunkovej úrovni. Účastníčky výskumu mali po 16 týždňoch pravidelného cvičenia merateľne lepšiu elasticitu pokožky, hustejšiu tzv. extracelulárnu hmotu (to je priestor, ktorý poskytuje štruktúru kožnému tkanivu) a dokonca aj gény, ktoré sa podieľajú na tvorbe kolagénu, makali viac. Na novú štúdiu upozornil Washington Post.

Kardio koži pomáha, ale čo silový tréning?

Do štúdie japonských vedcov pod dozorom Satoshiho Fujitu, experta na cvičenie z univerzity v Kjóte, sa zapojilo 56 žien v strednom veku. Viedli sedavý životný štýl a počas 16 týždňov sa venovali cvičeniu dvakrát týždenne. Polovica skupiny mala silový tréning a polovica kondičný, všetky ženy pracovali pod vedením trénera.

Cieľom vedcov bolo zistiť, či aj silové cvičenie má na kožu efekt. Kardio sa totiž už pred pár rokmi ukázalo ako potenciálne nápomocné.

Podľa štúdie z roku 2015, ktorú viedol profesor Mark Tarnopolsky, lekár a riaditeľ neuromuskulárnej a neurometabolickej kliniky v Kanade, má vytrvalostný tréning vplyv na kvalitu kože vo viacerých ohľadoch. Ľudia, ktorí mali pravidelné kardio, vykazovali tenšiu vonkajšiu vrstvu kože a hrubšiu dermis, hlbšiu, štrukturálnu vrstvu v porovnaní s pokožkou neaktívnych ľudí rovnakého veku. Ich kožné bunky tiež ukrývali viac a zdravších mitochondrií, energetických centier buniek.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

A tieto pozitívne veci sa objavili aj u ľudí, ktorí sa do Tarnopolského štúdie zapojili. Hoci viedli sedavý životný štýl, len čo začali pravidelne investovať energiu do kardia, ich koža bola po pár mesiacoch mladistvejšia.

Tarnopolsky sa však nevenoval zvlášť posilňovaniu. To chceli doplniť japonskí vedci svojou vlastnou štúdiou. Ich zistenia sú tiež zaujímavé a zrejme ťa nakopnú k cvičeniu.

Nabrali silu a zároveň si omladili pokožku

Fujita a jeho kolegovia urobili vstupné merania 56 zapojeným ženám a po skončení 16-týždňového tréningového plánu merania zopakovali. Venovali sa elasticite, hrúbke a štruktúre jednotlivých vrstiev kože na tvári, na merania použili predovšetkým ultrazvuk. Nechýbali ani odbery krvi pre kontrolu zmien na bunkovej úrovni. 

Samozrejme, všetky ženy boli viac fit. Tie, ktoré robili kardio, mali lepšiu výdrž a tie, ktoré sa venovali posilňovaniu, mali väčšiu silu. Táto druhá skupina mala zároveň zlepšenú elasticitu, lepšiu štruktúru kože a aktívnejšie gény, ktoré zodpovedajú za proteíny ako kolagén. Vďaka tomu bola pokožka silnejšia.

Štúdia nie je bezchybná. Šlo o pomerne malú vzorku veľmi heterogénnej skupiny: boli to len ženy, len Japonky, len v strednom veku a nemali ani kontrolnú skupinu. Téma si podľa vedcov vyžaduje viac pozornosti a práce. Avšak už tieto výsledky podľa Fujitu ukazujú, že na pokožku a jej starnutie (resp. na antiaging) nevplýva len okolie (napríklad UV lúče zo slnka, ktoré spôsobujú vrásky či škvrny a stratu pružnosti). Na to, aká zdravá, a teda aj mlado vyzerajúca je tvoja koža, vplývajú aj vnútorné faktory, ktoré vieš ovplyvniť.

Domov
Zdieľať
Diskusia