Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. júla 2023, 14:18
Čas čítania 1:38
Tímea Krauszová

PRIESKUM: A nemáš len krámy? Pätina žien, ktorá prehovorí o problémoch s psychickým zdravím, sa stretne s touto otázkou

ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Volania o pomoc u žien sú často nevidené a nevypočuté, vyplýva z britského prieskumu o duševnom zdraví. Každý druhý deň si v Spojenom kráľovstve siahne na život jedna žena, napriek kríze si však ich problémy spoločnosť spája s hormónmi či menštruáciou.

Nezisková organizácia Campaign Against Living Miserably (CALM) v poslednom prieskume o duševnom zdraví žien zistila, že pätina čelí otázkam o menštruácii, ak prehovorí o nejakých osobných problémoch.

Národný prieskum spustili potom, čo minulý rok štatistiky odhalili, že samovraždu v Spojenom kráľovstve spácha jedna žena každý druhý deň. Do prieskumu sa zapojilo 2 000 žien a otvorene prehovorili o svojich skúsenostiach s duševnými krízami, ktoré zahŕňali aj panické ataky či manickú depresiu. Výsledkom prieskumu je zistenie, že ženy majú často pocit, že ich zdravotné problémy neberú iní ľudia vážne. To ich odrádza od toho, aby pomoc vyhľadali, informujú o tom Telegraph a Guardian.

Duševné problémy? Nie, len si príliš dramatická...

Poľa prieskumu CALM sú volania o pomoc u žien často nevypočuté alebo nad nimi len ľudia mávnu rukou. Mnohé stereotypy bránia tomu, aby sa ženy vôbec ozvali.

Až pätina opýtaných (22 percent) sa o mentálnej kríze radšej nikomu nezdôverila, pretože sa báli, že ich obvinia z vyhľadávania pozornosti. Tretina mlčala o duševnom zdraví, pretože sa báli, že ich označia za dramatické alebo príliš emotívne, a 31 percent opýtaných žien si myslí, že by im aj tak nikto neveril a nebral ich vážne.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Pokiaľ ide o mladé ženy (18 – 34 rokov), ktoré o svojich duševných ťažkostiach prehovorili, 27 percent z nich sa stretlo s poznámkou, že za to môžu hormóny, a 20 percent sa opýtali, či práve menštruujú.

Pätine povedali, že sú príliš dramatické, a tretina si vypočula, že nad tým príliš veľa premýšľajú.

„Náš výskum ukazuje, že aj keď mladé ženy prehovoria, ich pocity a symptómy sú často odmietnuté a ignorované – často nad nimi mávnu rukou a označia ich ako príliš emocionálne, hormonálne alebo hľadajúce pozornosť. Tieto škodlivé predsudky nechávajú mladé ženy nevypočuté a bez podpory a životy sú ohrozené ako nikdy predtým,“ povedal o výsledku Simon Gunning, výkonný riaditeľ CALM. Vyzýva na okamžité kroky s cieľom prekonať stigmatizáciu, ktorá ženám bráni získať podporu, ktorú potrebujú.

Organizácia medzi hlavné faktory kríz duševného zdravia u žien vo veku 18 až 34 rokov zaradila vnímanie vlastného tela (body image), osamelosť, problémy vo vzťahoch, starosti s peniazmi a porovnávanie sa s ostatnými na sociálnych sieťach.

🤙 Ak hľadáš psychologickú pomoc, využi jeden z týchto kontaktov:
– Bezplatná 24-hodinová linka dôvery Nezábudka: 0800 800 566
– Online poradňa Ligy za duševné zdravie
– Online poradňa pre mladých IPčko
– Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie a pre ľudí, ktorí im chcú pomôcť: 0800 212 212
– Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska: 0903 519 550, [email protected]

Viac o duševnom zdraví si prečítaš tu.
Domov
Zdieľať
Diskusia