Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.
12. júla 2023, 18:00
Čas čítania 0:51
Sponzorovaný obsah

Cítia sa Slováci ako cudzinci v Európskej únii? Pýtali sme sa návštevníkov festivalu Pohoda 2023 (REPORTÁŽ)

KULTÚRA EURÓPA EURÓPSKA KOMISIA EURÓPSKA ÚNIA FESTIVAL POHODA POHODA 2023 REFRESHER VIDEO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Si viac Európanom alebo Slovákom? Myslíš si, že sa môžu tieto identity navzájom dopĺňať? A ako to vnímajú návštevníci festivalu Pohoda?

Hoci patríme do Európskej únie, cítia sa mladí Slováci jej súčasťou? Niekto sa cíti príjemne v kultúrne odlišných európskych krajinách a naopak, niekto môže mať pocit, že tam ani nepatrí, a považuje sa za cudzinca. Ako to vnímaš ty? O týchto otázkach sme polemizovali s návštevníkmi najväčšieho slovenského festivalu Pohoda 2023. 

Na trenčianskom letisku sa okrem bohatého hudobného programu uskutočnili rôzne diskusie o dôležitých témach, ktoré si si mohol prísť vypočuť. Jednou z nich bolo podujatie na pódiu Európa stage „Chceme byť cudzincami v Európe?“, ktoré prinieslo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. V rámci tejto diskusie sa riešili otázky vnímania členstva Slovenska v Európskej únii a akú majú Slováci dôveru v Úniu.

Ilustračná forografia.
Ilustračná forografia. Zdroj: Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND

Na to, či sa Slováci cítia ako cudzinci v Európe, sme sa spýtali moderátora diskusie a vedúceho Zastúpenia EK na Slovensku Vladimíra Šuchu. „Bola by to dosť zlá správa po 20 rokoch, keby sa Slováci cítili ako cudzinci v Európe. Možno sa tak môžu cítiť, ak podľahli rôznych dezinformačným naratívom, ktoré sa snažia – či zvnútra alebo zvonku – rozleptať Európsku úniu, ktorá je úspešný projekt.“

Tvrdenia v neprospech Európskej únie sú za posledné obdobie intenzívnejšie. Avšak aké mali názory návštevníci festivalu Pohoda na EÚ? Ako veľmi sa cítia Európanmi od 1 do 10 alebo ako sa bránia proti dezinformáciám? To všetko sa dozvieš v našej reportáži.

Domov
Zdieľať
Diskusia