Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júna 2023, 15:30
Čas čítania 1:55
Ema Stanovská

Miliardár Bryan Johnson si dal pichnúť krv svojho syna. Myslí si, že vďaka tomu omladne

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Americký podnikateľ Bryan Johnson, ktorý je známy miliónovými investíciami do omladzovacích procedúr, verí, že krvná plazma jeho 17-ročného syna mu zabezpečí mladý vzhľad. Do experimentu zapojil aj svojho otca.

Multimilionár Bryan Johnson, ktorý podniká v oblasti technológií a vedy, si dal pichnúť krvnú plazmu svojho 17-ročného syna. Štyridsaťpäťročný podnikateľ, ktorý je známy svojou túžbou po mladosti, sa tým snaží zabrániť starnutiu, píše portál The Times.

Do tohto zvláštneho experimentu zapojil okrem syna Talmagea aj svojho 70-ročného otca Richarda. Tri generácie mužov odcestovali na kliniku v Dallase, kde Talmageovi vzali liter krvi, čo je až pätina celkového objemu krvi človeka, a tú premenili na plazmu. Johnson ju dostal formou infúzie a následne daroval svoj liter krvi otcovi.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bryan Johnson (@bryanjohnson_)

Experti upozorňujú na riziká

Táto trojgeneračná výmena krvi nebola len bláznivým nápadom znudeného miliardára. Vedci v minulosti uskutočnili podobné výskumy na myšiach, ktoré naznačili, že by transfúzia krvi z mladších jedincov mohla priniesť sľubné výsledky. Odborníci však tvrdia, že tieto výsledky sú nepresvedčivé, a túto metódu neodporučila ani vládna Správa potravín a liečiv USA (FDA).

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Plazma je tekutá časť krvi. Obsahuje proteíny, ktoré pomáhajú pri zrážaní krvi, a využíva sa pri krvácaní (napríklad po úrazoch) alebo poruchách zrážanlivosti krvi. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bryan Johnson (@bryanjohnson_)

Zástancovia tejto krvnej transfúzie tvrdia, že môže pomôcť nielen odvrátiť starnutie a stratu pamäti, ale aj zmierniť či vyliečiť vážne choroby, akými sú napríklad demencia, Parkinsonova choroba, skleróza multiplex, Alzheimerova choroba, srdcové choroby alebo posttraumatická stresová porucha.

„Infúzia plazmy od mladých darcov neprináša žiadny klinický prínos a nedokáže byť prevenciou, liečiť ani zmierniť žiadne z týchto stavov. Okrem toho so sebou nesie riziká. Liečba neprešla prísnym testovaním, a tak by nemala byť považovaná za bezpečnú ani účinnú,“ FDA na svojej oficiálnej stránke. Zvýšiť môže najmä riziko infekčných, alergických, respiračných a kardiovaskulárnych ochorení.

Na omladzovanie ročne minie 2 milióny dolárov

Bryan Johnson je zakladateľom a generálnym riaditeľom spoločnosti Kernel, ktorá sa zaoberá monitorovaním mozgovej aktivity, a spoločnosti OS Fund, ktorá investuje do začínajúcich vedeckých a technologických spoločností.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Podnikateľ zo Silicon Valley je už dlhodobo známy miliónovými investíciami do hľadania „elixíru mladosti“. Moderný Dorian Gray minie podľa portálu Daily Hive ročne dva milióny dolárov na omladzujúce terapie, ktoré má na starosti tím 30 lekárov. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bryan Johnson (@bryanjohnson_)

Johnson pritom odmieta akékoľvek chirurgické zásahy a spolieha sa prevažne na prísnu diétu a cvičenie. Predtým ako naverboval rodinu na krvný experiment, podstupoval transfúzie od anonymného darcu. Známy štyridsiatnik tvrdí, že sa mu tým podarilo znížiť biologický vek o osem rokov a momentálne má kondíciu 18-ročného muža.

Trendom je aj zmrazovanie

Bryan Johnson nie je jediný miliardár, ktorý podstupuje bizarné experimenty s cieľom zabezpečiť si večnú mladosť. Investor Peter Thiel nedávno oznámil, že sa po smrti dá kryogenicky zmraziť, a verí, že v budúcnosti by mohol byť znovu oživený.

Futuristické kliniky, ktoré sľubujú druhý život, sú v súčasnosti už takmer na každom kontinente. Zmraziť sa dal napríklad softvérový vývojár a priekopník bitcoinu Hal Finney, ktorý zomrel v roku 2014 na ALS, a člen bejzbalovej siene slávy Ted Williams, ktorý zomrel v roku 2002 na komplikácie spojené so srdcovou chorobou. V nedávnom článku sme opísali, ako tento proces prebieha a či by skutočne mohol mať potenciál.

Domov
Zdieľať
Diskusia