Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júna 2023, 10:30
Čas čítania 2:25
Adriana Královičová

FOTO: V slovenskom Perneku vyrástol netradičný dom. Má tvar lichobežníka, industriálny nádych a obklopuje ho príroda Malých Karpát

FOTO: V slovenskom Perneku vyrástol netradičný dom. Má tvar lichobežníka, industriálny nádych a obklopuje ho príroda Malých Karpát
Zdroj: ksa_Studeny
KULTÚRA ARCHITEKTI SLOVENSKA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Betónový skvost stojí uprostred prírody.

Netradičnú stavbu navrhol bratislavský ateliér ksa_studeny, vedený architektom Jánom Studeným. Štúdio je známe pre svoje atypické, inovatívne riešenia pri projektoch, čo architekti potvrdili aj pri dome v slovenskej obci Pernek. Na prvý pohľad ťa zaujme naturálnosťou, obrovskou presklenou fasádou a neobvyklým pôdorysom. Čiastočne je ukrytý pod úrovňou terénu a stojí v samom srdci prírody. 

„Bol navrhnutý pre mladú rodinu s dvomi deťmi. Majú výnimočný vzťah k prostrediu, v ktorom žijú, k svojmu okoliu a myslím, že aj k svojim susedom. Chovajú zvieratá a vychovávajú deti v prirodzenom prepojení s okolím. Sú to všeobecne radostní ľudia, s ktorými bola radosť spolupracovať,“ hovorí architekt Ján Studený. 


Ateliér sa snaží hľadať jednoduché a efektívne riešenia, ktoré vyplývajú z podmienok konkrétnych pozemkov. To ich čakalo aj pri tomto projekte, keďže architekti narazili na atypický terén. Výsledkom je objekt s industriálnym nádychom a sofistikovanosťou bez výrazných farieb. Pre industriálny štýl je typické používanie surových a autentických materiálov. Pri rodinnom dome Pernek to nie je inak. Betón je jeho kľúčovým znakom.

architektúra, Slovensko, interiérový dizajn, bývanie
Zdroj: ksa_Studeny: Alex Shoots Buildings

 

Od drevodomu k atypickej industriálnej stavbe

„Projekt má celkom zvláštny príbeh. Jedného dňa prišiel do kancelárie môj švagor, že na pozemku, ktorý si s mojou sestrou nedávno kúpili, chcú postaviť drevodom a či by som im s tým pomohol. Išlo o klasickú komerčnú drevostavbu tzv. kanadského zrubu, niečo na spôsob našich dreveníc. Namietal som, že to nie je architektúra, čiže je to mimo nášho programu. Opýtal sa, čo by sme teda navrhovali. Naskicovali sme koncept domu vo svahovitej časti záhrady. Návrh sa im ihneď zapáčil, všetko neskôr nechali na nás,“ dodáva. 

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 3
Domov
Zdieľať
Diskusia