Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2023, 15:27
Čas čítania 1:11
Tímea Krauszová

Výskum z Harvardu zistil, aký druh práce robí ľudí nešťastnými. Odpoveď ťa možno prekvapí

TECH DUŠEVNÉ ZDRAVIE PRÁCA VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Po 85 rokoch štúdia vedecký kolektív určil, že zamestnania, v ktorých sa cítime najmenej šťastne, sú zároveň tie zamestnania, v ktorých sme najviac osamelí.

Konkrétny typ práce sa nedá jednoznačne spojiť s nespokojnosťou či vyhorením. Ale konkrétne okolnosti či podmienky, v ktorých pracujeme, sú s naším šťastím priamo prepojené, povedal pre CNBC profesor psychiatrie Robert Waldinger z harvardskej univerzity. Waldinger šéfoval aj harvardskému výskumu o vývoji dospelých ľudí: ide o jednu z najdlhšie trvajúcich štúdií o ľudskom šťastí. 

Vzťahy s kolegami zlepšujú tvoj výkon a zdravie

Ľudia, ktorí sa cítia najmizernejšie, majú zvyčajne takú prácu, ktorá vyžaduje minimum interakcií s inými ľuďmi a nevytvára podmienky na budovanie zmysluplných vzťahov s kolegami.

Vedci sa na tomto zhodli vďaka desaťročia trvajúcemu výskumu. Od roku 1938 sa venovali zberu dát o viac ako 700 účastníkoch štúdie. Sledovali ich zdravotné záznamy a každé dva roky s nimi absolvovali rozhovory o živote. Dospeli k záveru, že tajomstvom k šťastnejšiemu, zdravšiemu a dlhšiemu životu nie sú peniaze, kariérny úspech, dokonca ani cvičenie či správna životospráva. Ľudí udržiavajú šťastnými pozitívne vzťahy.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Vrátane vzťahov na pracovisku. Potrebu po spoločnosti musíme mať podľa profesora Waldingera naplnenú v každom aspekte života. „Ak máte s ľuďmi spojenie, cítite sa v práci spokojnejšie, a preto pracujete lepšie.“ Zamestnania, v ktorých máme málo kontaktu s inými ľuďmi, pribúda najmä v oblasti technológií. No patria sem aj rôzne nočné šichty, napríklad kamionisti či ochrankári.

Osamelosť však môžu pociťovať aj ľudia, ktorí pracujú s inými ľuďmi: napríklad zamestnanci liniek zákazníckej podpory zažívajú veľké množstvo stresu a frustrácie a majú najmä negatívne zážitky s klientmi.

Ak sa ťa podobné zamestnanie týka, nezúfaj. Socializácia môže viesť k produktívnejším zamestnancom, ktorí sa cítia šťastnejšie, majú menej stresu a vďaka tomu aj lepšie zdravie. Je vhodné, aby zamestnávatelia vytvárali pre ľudí príležitosť napríklad pracovať v tímoch a budovať pozitívne kolegiálne vzťahy. Waldinger dokonca vraví, že dobré vzťahy na pracovisku sú benefitom, ktorý by sme mali pri hľadaní zamestnania vziať do úvahy.

Domov
Zdieľať
Diskusia