Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2022, 12:30
Čas čítania 6:35
Eduard Starkbauer

„Neviem, či budem v kamióne týždeň, či tri mesiace. Je to moja obývačka, spálňa aj jedáleň.“ Zašli sme na kus reči za truckermi

„Neviem, či budem v kamióne týždeň, či tri mesiace. Je to moja obývačka, spálňa aj jedáleň.“ Zašli sme na kus reči za truckermi
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer
ZAUJÍMAVOSTI KOMUNITY REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA
Uložiť Uložené

Detský sen o slobode je často v ostrom konflikte s úmornou realitou.

Ruku na srdce, kto nechcel byť ako malý aspoň chvíľu kamionistom? Ako deti sme šúchali hračkárske autíčka po koberci s nakreslenými pruhmi a so zaklonenými hlavami vonku obdivovali ujov v kabínkach ťahačov. Keď nás rodičia viedli za ruku na záchod na odpočívadle popri kamiónoch, snívali sme o nekonečnej slobode, absencii hraníc a nociach strávených na odpočívadlách.

Realita „kráľov diaľnic“ je však omnoho menej romantická. Nekonečné hodiny úmorne pomalej jazdy nemennou nehostinnou diaľnicou, hodiny čakania na vykládky a dni strávené posediačky sa podpisujú nielen na tele, ale aj na ich duši.

Refresheru sa na odpočívadlách podarilo porozprávať s troma vodičmi s diametrálne odlišnými osudmi. Štyridsaťročný veterán spomína na zlaté časy, cezhraničný závozník si pochvaľuje pracovnú príležitosť a nadšený začiatočník si prišiel na Slovensko z Gruzínska splniť detský sen.

Kamionista Akaki
Kamionista Akaki. Zdroj: Refresher/Miroslav Špaček

S Refresherom sa radi vyberáme do terénu a zhovárame s ľuďmi, ktorí v médiách veľa priestoru nedostávajú. Stretli sme sa s holubiarmi, kolotočiarmi či nadšencami rýchlych áut. Staň sa súčasťou modernej komunity zvedavých ľudí. Predplatným služby Refresher+ podporíš našu prácu a získaš prístup k vyše tisíckam autorských článkov.

Zotrvačník zo starých dobrých čias

Peter si už ako „chlapčisko“ na základnej škole kreslil po lavici autíčka a obdivoval kamionistov. Jeho vôbec prvým zamestnávateľom bolo pred 40 rokmi ČSAD, ktoré malo na autobusovú aj nákladnú dopravu monopol.

Odporúčané
„Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu „Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu 18. apríla 2024, 10:30

Na pumpe na D1 začína na odpočívadle pri bratislavskom letisku povinnú 11-hodinovú pauzu. Vypíše papiere, naobeduje sa, zastrie závesy a poberie sa spať. Keď sa večer zobudí, čaká ho nakládka pri Bratislave. Z Talianska šoféroval celú noc, keďže sa chcel vyhnúť nocľahu v Maďarsku. „Radšej budem spať tu na stráženom parkovisku. Nielen v Srbsku, ale už aj v Maďarsku skáču do kamiónov pravidelne nelegálni migranti.“ 

Roky strávené za volantom sa podpísali pod jeho životnú skepsu. „Je to úplné blato. Autá, parkoviská, ľudia okolo... ostatných 15 rokov ma to už takmer vôbec nebaví. Idem ako zotrvačník. Pre robotu sa mi rozpadli dve manželstvá,“ sťažuje sa Peter.

Kamionista
Kamionista Peter. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer
Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123054 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko si zarobia vodiči kamiónov.
  • Čo počúvajú vodiči počas jazdy.
  • Prečo sa rozhodli pre túto prácu.
  • Čo predstavuje najväčšie riziko povolania.
Domov
Zdieľať
Diskusia