Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. októbra 2022, 14:30
Čas čítania 6:30
Eduard Starkbauer

Kolotoče sú tvrdý biznis. Najdrahšie prenájmy pľacov na jarmokoch sa pohybujú v desiatkach tisíc eur. Zárobky závisia od atrakcií

Kolotoče sú tvrdý biznis. Najdrahšie prenájmy pľacov na jarmokoch sa pohybujú v desiatkach tisíc eur. Zárobky závisia od atrakcií
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer
ZAUJÍMAVOSTI KOMUNITY NÁPADY NA PODNIKANIE REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA ZÁBAVNÉ PARKY
Uložiť Uložené

Najvyššie poplatky platia kolotočiari na vinobraniach na západnom Slovensku. Najdrahšie je Pezinské vinobranie.

Dievčatko nazrie cez polkruhový výrez v skle. „Mami, stojí to šesť eur, to je mega drahé!“ povie nahlas a s nefalšovanou detskou úprimnosťou. Pani sediaca v kabínke s grafitmi londýnskych pamiatok reaguje mlčaním. Kolotočiari sa sťažnosťami na cenu nezapodievajú. Na podobné reakcie sú už zvyknutí a zďaleka nielen u detí. Inflačná špirála je nepredvídateľný kolotoč a výdavková rozvaha sa prirodzene stala prioritou mnohých domácich rozpočtov.

Sezóna kolotočiarov, ktorá sa začala okolo Veľkej noci, sa práve končí. Obce prestávajú s organizáciou tradičných hodových slávností či vinobraní. Kolotoče zložené na korbách kamiónov ich majitelia ukladajú na zimný spánok a nastáva čas bilancovať.

Počas zimy si však kolotočiari neužívajú len zisky a sladké ničnerobenie. „Napriek sezónnosti je to celoročná práca. O atrakcie sa musíme starať a servisovať ich,“ povie nám v Karlovej Vsi hlava kolotočiarskej rodiny Karol Dubský.

Kolotoče
Typicky farebná výzdoba kolotočov. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

V Refresheri sa radi pozeráme na svety okolo nás, ktoré nie sú na prvý pohľad také viditeľné. Nazreli sme do života slovenských kňažiek, navštívili ľudového liečiteľa a prenikli do zákulisia holubiarov či zberateľov zálohovaných obalov. Ak ťa rovnako ako nás priťahuje rôznorodosť životov aj živobytí, uhas svoju zvedavosť našimi článkami. Keď sa staneš predplatiteľom Refresheru+, môžeš dočítať všetky naše články do konca.

Rodina na prvom mieste 

Na stupavských Dňoch zelá aj Karloveských hodoch vlastnia všetky atrakcie rodiny, v ktorých sa technické zručnosti, ale aj samotné kolotoče dedia z generácie na generáciu. V búdke pri labutiach nachádzame vedľa svojej mamy najmladšieho člena rodiny Dubských Antona. Ikonickú atrakciu mu dala „rodinná rada“ na starosť po anabáze na menšom detskom vláčiku.

Odporúčané
„Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu „Rómovia nechcú pracovať, stačia im dávky.” Kvôli stereotypným nálepkám si až 70 % Rómov na Slovensku nevie nájsť prácu 18. apríla 2024, 10:30

„Narodil som sa do tohto sveta a chcem v ňom žiť, aj keď študujem na obchodnej akadémii. Začal som sa zapájať, keď som mal trinásť. Vyrastať okolo kolotočov bola fakt zábava. Kamoši mi navyše závideli, že sa môžem voziť zadarmo,“ prezradí nám zaneprázdnený tínedžer.

Kolotoče
Výhľad z veľkého retiazkového kolotoča. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Aj rodina Sečkárovcov, ktorú stretneme v Stupave, patrí k multigeneračnému rodinnému podniku. Prevádzka kolotočov živí už piate pokolenie. „Venoval sa tomu už môj pradedo a hádam to preberú aj naše deti. Všetci sme tu súrodenci, bratranci či sesternice. Môj otec mal sedem súrodencov, všetci majú deti a všetci ostali pri kolotočoch. Ani neviem, koľko máme atrakcií, ale asi viac ako štyridsať. Každý súrodenec má vlastnú rodinu a vlastné kolotoče. Všetci sme živnostníci, a aj keď je každý z nás zodpovedný za montáž svojich atrakcií, pomáhame si. Sme predsa rodina.“ 

Reputačná stigma

Kolotočiari si zvykli na pejoratívnu konotáciu pomenovania ich remesla. Stále im však prekáža pretrvávajúci imidž neokrôchancov, aj keď už namiesto krikľavých maringotiek prespáva väčšina z nich doma alebo v nenápadných a pohodlných karavanoch so sprchou i záchodom. Hoci sa deti kolotočiarov kedysi vzdelávali na cestách v rôznych obciach, dnešná generácia už absolvuje denné štúdium v meste bydliska.

Odporúčané
Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri 17. marca 2024, 12:30

Hlava rodiny Dubských Karol preto ľutuje, že „niektorí si stále myslia, že ľudia od kolotočov a ich deti sú zaostalí kočovníci. So vzdelaním, aké sme tým našim dali, však môžu robiť čokoľvek. Mediálny obraz je nelichotivý. Dôkazom je napríklad najnovšia kampaň jednej banky“.

Fio Banka
Vizuál Fio banky prezentujúci kolotočiarov ako poverčivých a mentálne jednoduchších leží mnohým z nich v žalúdku. Zdroj: Twitter/Fio banka
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 122477 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá atrakcia je na Slovensku najpopulárnejšia.
  • Prečo na Slovensku nevidíme najextrémnejšie atrakcie.
  • Prečo si kolotočiari najímajú SBS-ky.
  • Koľko kolotočiarov pôsobí na Slovensku.
  • Na ktorom podujatí platia kolotočiari najvyšší nájom.
Domov
Zdieľať
Diskusia