Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2022, 12:30
Čas čítania 6:20
Lukáš Čelka

Navštívili sme ľudového liečiteľa: diagnózu, ktorú ukáže virguľa, vraj často potvrdí aj vyšetrenie u lekára špecialistu (Reportáž)

Navštívili sme ľudového liečiteľa: diagnózu, ktorú ukáže virguľa, vraj často potvrdí aj vyšetrenie u lekára špecialistu (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
REFRESHER PARANORMÁLNE JAVY REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA
Uložiť Uložené

Ľudové liečiteľstvo má v našej histórii tuhé korene, niektorí ľudia mu veria dodnes.

V miestnosti, kde sa nachádzame, je zrazu úplné ticho. Počuť len náš dych a tlkot sŕdc. Liečiteľ Ondrej preloží svietnik s plápolajúcou sviečkou na kraj okrúhleho stola a na malíček svojej pravej ruky si nasadí mohutný zlatý prsteň v tvare hada, zdobený zelenými drahokamami. Vyzve ma, aby som svoje ruky položil na dosku vyobrazujúcu rôzne magické symboly.

Keď mám ruky pevne „uzemnené“ na správnom mieste, vezme si do dlane virguľu. Liečiteľ na mňa hodí strohý pohľad a upozorní ma: „Možno budete v rukách pociťovať mierne brnenie či nepríjemné pocity. Je to však neškodné.“ Len čo dohovorí, virguľa sa roztočí pred doskou a začne ma diagnostikovať. „Nedávno ste prekonali zápal močového mechúra...“ Ani nedokončí a mne po tele prebehnú zimomriavky, keďže nemá odkiaľ tušiť, že len pred niekoľkými dňami som doužíval antibiotiká.

Rýchla doba a konzumný spôsob života v mnohých ľuďoch vytvárajú odpor, niekedy až nenávisť voči farmakologickým firmám a klasickej medicíne. Vracajú sa preto „ku koreňom“ a so svojimi zdravotnými ťažkosťami sa zverujú radšej liečiteľom či bylinkárkam.

Odporúčané
Záhadné úmrtia hercov aj paranormálne javy na pľaci: medzi „prekliate“ filmy patrí séria The Conjuring, ale i iné žánrové klasiky Záhadné úmrtia hercov aj paranormálne javy na pľaci: medzi „prekliate“ filmy patrí séria The Conjuring, ale i iné žánrové klasiky 17. apríla 2024, 9:30

Hoci si čínska medicína už našla vo svete svoje miesto a je založená na faktoch, medzi liečiteľmi sa nájdu aj mnohí šarlatáni, ktorí chcú na svojich klientoch len zarobiť a nie im pomôcť. Na druhej strane mnoho liečiteľov svojim schopnostiam verí a veria im aj ľudia, ktorí si ich pomoc chvália.

My sme si preto vytypovali jedného z najuznávanejších a najobľúbenejších liečiteľov zo západného Slovenska Ondreja Szabóa, aby sme sa presvedčili o jeho kvalitách na vlastnej koži. Zisťovali sme, ako vyzerá jedno sedenie u liečiteľa, akými spôsobmi prebieha liečba, ale i to, v akom prípade je návšteva liečiteľa zbytočná.

Páčia sa ti články, v ktorých navštevujeme miesta opradené legendami či rôznych zaujímavých ľudí? Chcel by si ich na našom webe vidieť viac? Ak áno, môžeš nás podporiť tým, že sa pridáš do klubu Refresher+, vďaka ktorému ti ich môžeme pravidelne prinášať.

Ľudoví liečitelia, bylinkári či čarodejnice určite nenahradia modernú medicínu a diagnostiku. Alternatívnu liečbu neodporúčame a článok má čisto informačný charakter.

Odhad či skutočné energie? 

S liečiteľom sa presne podľa dohody stretávam v jeho byte situovanom na okraji Levíc. Keď vojdem dnu, dvere mi otvorí šesťdesiatnik a zavedie ma do miestnosti, v ktorej lieči svojich klientov. V nej čaká ešte ďalšia osoba – Ondrejova sestra veštica Zana Saluber.

Odporúčané
Mrazivá história kaštieľa Corpswood Manor: odohrávali sa tu satanistické orgie aj vraždy. Zlo je tu vraj prítomné dodnes Mrazivá história kaštieľa Corpswood Manor: odohrávali sa tu satanistické orgie aj vraždy. Zlo je tu vraj prítomné dodnes 4. apríla 2024, 9:30

Na jeho pokyn si sadám za okrúhly stôl, na ktorom sa nachádzajú rôzne liečivé kamene a svietnik so zapálenou sviečkou. Najväčšiu časť priestoru však zaberá doska s nákresom rúk a rôznych symbolov.

Keďže som pevne rozhodnutý overiť si diagnostické schopnosti liečiteľa, o svojom zdravotnom stave mu takmer nič neprezrádzam. Spomeniem len kožné problémy, ktoré sú beztak na mne viditeľné.

Liečiteľ Ondrej Szabó.
Liečiteľ Ondrej Szabó. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Liečiteľovi navrhnem, či by ma okrem rozhovoru nemohol aj diagnostikovať. Bez zaváhania prikývne a pripraví sa. Ruky zatiaľ položím na diagnostickú dosku a spýtam sa ho, ako to bude prebiehať. „Cez vaše ruky budem prechádzať jednotlivé vnútorné orgány a kontrolovať, či sú v poriadku,“ vysvetlí mi.

Pýtam sa ho, či mu pri tom napovedá nejaký vnútorný hlas, to však odmieta. „Robíme to virguľou. Každý človek, rovnako aj vy, vydáva nejakú energiu, s ktorou virguľa pracuje. Táto energia mi prechádza cez prsty, v ktorých virguľu držím, a točí sa podľa toho, čo orgán vykazuje,“ priblíži liečiteľ Ondrej Szabó a spýta sa ma, či som pripravený.

Navštívili sme ľudového liečiteľa.
Navštívili sme ľudového liečiteľa. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Keď prikývnem, muž sa začne koncentrovať a v miestnosti nastane totálne ticho. Virguľa sa v jeho rukách točí na plné obrátky, keď sa na mňa pozrie a šokujúco správne mi oznámi, že som nedávno prekonal zápal močových ciest. Keď sa presunie na ďalšie políčko, pokračuje s tým, že prežívam veľa stresu. „To by mohol v dnešnej dobe povedať hádam každému a mal by pravdu,“ pomyslím si, avšak stále mi v hlave rezonuje prvá dobre trafená diagnóza.

Energie zachytáva liečiteľ pomocou virgule.
Energie zachytáva liečiteľ pomocou virgule. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Liečiteľ ďalej pokračuje s tým, že mám problémy s trávením – so žalúdkom –, čo tiež nemôžem poprieť. Upozorní ma, že aj na moju pečeň je kladená obrovská záťaž a mal by som sa vyvarovať pitia alkoholu. Len týždeň predtým som mal narodeniny a skutočne som to s alkoholom prehnal, takže sa naozaj mohla z predchádzajúceho víkendu ešte spamätávať.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 114481 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy Ondrej zistil, že má dar liečiť.
  • Ako správne určil moje diagnózy.
  • Koľko trvá sedenie a liečba u ľudového liečiteľa.
  • S akými chorobami sa Ondrej stretáva najčastejšie.
  • Ako sa stavajú k jeho práci odborníci lekári.
Domov
Zdieľať
Diskusia