Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. septembra 2021, 12:30
Čas čítania 4:41
Lukáš Čelka

Gumovanie, drift, mraky dymu a osem ľudí vezúcich sa na dvojmiestnej Mazde: zúčastnili sme sa na zjazde nadšencov áut

REFRESHER REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA
Uložiť Uložené

Ako sa nám páčilo a čo na takéto akcie hovorí polícia?

„Gumovanie“ na parkovisku, mraky dymu, nadupané autá a mnoho ich nadšencov na jednom mieste. Boli sme sa pozrieť, ako to vyzeralo na zraze fanúšikov áut v Bratislave s názvom Saturday Danubia Meeting.

Zaujímalo nás, ako takéto zrazy prebiehajú, z ktorých častí Slovenska prišli majitelia odprezentovať svoje autá, ale i to, koľko síl stálo organizátora zlegalizovať takéto stretnutia. Keďže daná skupina ľudí býva často tŕňom v oku polície, spýtali sme sa jej, či sa po zrazoch stretávajú s ilegálnymi pretekmi alebo iným výtržníctvom na cestách.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo nás na zraze nadšencov áut prekvapilo ako prvé, keď sme prišli.
  • Z ktorých častí Slovenska boli autá. 
  • Ktoré auto nás najviac zaujalo a čo nám o ňom prezradil jeho majiteľ.
  • Prečo bolo podľa slov organizátora náročné zlegalizovať takéto akcie.
  • Prečo dvojmiestna Mazda viezla osem ľudí a ako sa do nej napchali. 

Spočiatku slabá účasť

Zraz, na ktorom sme sa zúčastnili, oficiálne štartoval v sobotu 4. septembra o 14. hodine pred obchodným centrom Styla v bratislavskej časti Zlaté piesky. Napriek tomu, že sme na miesto dorazili takmer hodinu po začatí, autá aj nadšenci sa len zbiehali.

drift
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Keď sme prechádzali parkoviskom pomedzi zaparkované autá, zostali sme prekvapení, že veľa z nich vôbec nepôsobilo športovo ani nijak výnimočne. Našli sa medzi nimi na pohľad takmer obyčajné Fabie či iné, rovnako bežné a nezaujímavé autá.

Odporúčané
Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri 17. marca 2024, 12:30

Na jednej strane parkoviska sme zahliadli skupinku ľudí tvoriacu polkruh. Duniacu hudbu, ktorá rezonovala celým objektom, zrazu prerušil zvuk zapínania mikrofónu. Na malom pódiu sa objavil chalan, ktorý mal na sebe oranžovú reflexnú vestu s nápisom organizátor, a zahlásil, že na zraz dorazil aj šikovný drifter a práve nám ide predviesť svoje „skills“.

Pridali sme sa teda k skupine ľudí a čakali, čo príde. Pred nami sa zjavilo čierne auto, ktoré vyštartovalo plnou parou vpred a po pár sekundách sme mohli sledovať, ako sa ladne točí medzi stromami lemujúcimi parkovacie miesta. Auto sa doslova šmýkalo po asfalte a zanechávalo za sebou kúdol dymu. Neprešli ani dve minúty a šou bola na konci.

drift
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Týpek s reflexnou vestou organizátora je, zdá sa, mierne nervózny. Keď ho žiadame o rozhovor, on nás žiada o hodinu času. „Zatiaľ je tu strašne málo ľudí. Počkajme ešte, hádam sa to naplní,“ dodáva s tým, že na ostatných podujatiach, ktoré organizoval, bola o takomto čase už plná kapacita áut.

Nenápadný zvonku, bomba zvnútra

Medzitým pribudlo na parkovisku niekoľko nových áut. Evidenčné čísla vozidiel nám prezradili, že sem prišli nadšenci z okresov Dunajská Streda, Senec, Galanta, ale niektorí dokonca až od Prievidze.

drift
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Medzi „klasickými“ autami, ktoré nás spočiatku prekvapili, sa nachádzali aj rôzne športiaky či veterány. Majiteľ jedného z historických kúskov nám prezradil aj to, že spravovať taký typ auta nie je nič jednoduché.

drift
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

„Ide o Škodu 1000 MB s rokom výroby 1966. Motor je však už vymenený za motor zo Škody 120,“ dodal s tým, že keď si auto kúpil, bolo, samozrejme, v horšom stave. Prezradil nám, že okrem výmeny motora mu musel vymeniť aj prevodovku, opraviť nápravu a nanovo ho nalakovať. Keď sme sa ho spýtali, či na tieto zrazy chodí pravidelne, odvetil, že toto je jeho tretí Saturday Danubia Meeting. „Chodíme najmä na zrazy veteránov.“

drift
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Kým sme stihli vyspovedať majiteľa veterána, pred pódiom sa objavilo auto, ktoré na prvý pohľad nebolo ničím výnimočné. Organizátor vzal mikrofón opäť do svojich rúk a prehovoril k účastníkom. „Pred nami sa nachádza auto chalana, ktorý sa chce pochváliť svojím audiom, tak pozorne počúvajte a vychutnajte si to.“

drift
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Len čo dohovoril, zvukár vypol hudbu a audiosystémy na aute ožili. Hral z nich nejaký „prebasovaný“ čudesný trap. Zostali sme v nemom úžase, keď reproduktory v aute strčili do vačku precízne rozmiestnené reproduktory zvukára. V tom momente sme pochopili, že aj na prvý pohľad obyčajné a „nudné“ autá nemusia byť až také obyčajné.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 103201 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo bolo podľa slov organizátora náročné zlegalizovať takéto akcie.
  • Ako sa na dvojmiestnej Mazde viezlo sedem ľudí.
  • V čom sa Saturday Danubia Meeting líši od iných slovenských zrazov.
Domov
Zdieľať
Diskusia