Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2023, 9:31
Čas čítania 1:38
Ema Stanovská

Vedci zistili, že na zníženie stresu stačí mať len jeden rozhovor s blízkym denne. Uhádneš, ktorý typ rozhovoru je najlepší?

ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Nová štúdia uverejnená v odbornom časopise Communication Research ukázala, že na dobrú náladu stačí len jeden rozhovor denne, ale čím ich je viac, tým lepšie.

Vedci zistili, že na to, aby sme sa cítili dobre a mali menej stresu, postačí len jeden rozhovor s blízkym denne. Nezáleží na tom, či s človekom vedieš zmysluplnú konverzáciu, žartuješ alebo mu robíš komplimenty. Ľudia, ktorí mávajú viac interakcií, bývajú šťastnejší a menej osamelí.

Nová štúdia publikovaná v Communication Research skúmala viac ako 900 účastníkov z piatich univerzít. Výskumníci si dali za cieľ preskúmať, či má frekvencia a obsah konverzácie význam pre zlepšenie pohody človeka. Rozhodli sa zistiť, aké typy rozhovorov ľudia potrebujú a ako často by ich mali viesť, aby sa mali dobre.

Ktoré typy rozhovorov sú najprospešnejšie?

Výskumníci identifikovali sedem kategórií komunikácie, ktoré sa bežne využívajú v rámci sociálnej interakcie, a pomocou experimentu testovali, či používanie týchto typov komunikácie zlepší pocit pohody účastníkov.

Išlo o tieto typy komunikácie: dohováranie, zmysluplný rozhovor, žartovanie, prejavovanie starostlivosti, počúvanie, oceňovanie druhých a ich názorov a vyslovovanie úprimných komplimentov. Vedci ich vybrali na základe predošlých výskumov, ktoré ukázali, že práve vďaka týmto typom komunikácie sa ľudia cítia viac prepojení.

Odporúčané
Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) 3. mája 2024, 13:30

V troch samostatných štúdiách – pred pandemickým lockdownom, počas neho a po ňom  – boli účastníci náhodne rozdelení tak, aby sa počas konverzácie v daný deň zapojili do jedného zo siedmich typov komunikácie. Na konci každého dňa v dotazníku ohodnotili, ako sa cítia z hľadiska úzkosti, stresu či osamelosti.

Výsledky štúdie ukázali, že nezáleží na tom, ktorú z týchto obsahových kategórií účastníci použili – každá z nich im pomohla cítiť sa lepšie. Inak povedané, už jeden rozhovor s priateľom denne im zlepšil náladu, a to bez ohľadu na typ konverzácie. Podľa vedcov však bola podstatná jedna vec, a to, že konverzáciu sami iniciovali.

Čím častejšie a kvalitnejšie, tým lepšie

Spoluautor štúdie a profesor komunikačných štúdií na Kansaskej univerzite Jeffrey Hall skonštatoval, že „existuje veľa dobrých výskumov, ktoré našli spojitosť medzi počtom (ale aj kvalitou) medziľudských interakcií a silnejším pocitom šťastia či menšou osamelosťou“.

Táto nová štúdia ukázala, že síce stačí jeden rozhovor, ale čím ich je viac, tým lepšie. Aj kvalita rozhovorov hrala dôležitú úlohu. „To znamená, že čím viac počúvate svojich priateľov, prejavujete im starostlivosť a oceňujete ich názory, tým lepšie sa na konci dňa cítite,“ doplnil Hall.

Štúdia zahŕňala aj Hallov predchádzajúci výskum o spôsoboch nadväzovania kontaktu v ére sociálnych sietí. Ten ukázal, že osobná komunikácia bola pre subjektívny pocit pohody lepšia ako tá elektronická.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Vedci si tieto pozitívne pocity z interakcie s ľuďmi vysvetľujú našou hlboko zakorenenou potrebou niekam patriť. „Komunikáciu využívame na to, aby sme uspokojili potrebu spolupatričnosti. To nám pomáha zvládať stres,“ poznamenal Hall.

Domov
Zdieľať
Diskusia