Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2023, 13:30
Čas čítania 2:05
Ema Stanovská

Vedci prvýkrát vysvetlili, prečo polovica ľudí na antidepresívach cíti emočnú „otupenosť“ a má problémy s dosahovaním orgazmu

ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Výskumný tím z Cambridgeskej univerzity zistil, že antidepresíva skupiny SSRI znižujú schopnosť človeka primerane reagovať na odmeny.

Približne polovica ľudí, ktorá dlhodobo berie antidepresíva, zažíva emocionálne „otupenie“. To znamená, že človek prežíva nielen negatívne, ale aj pozitívne emócie v slabšej intenzite ako predtým. Vedci v novej štúdii zistili, čo je za tým.

Táto strata potešenia sa spája so špecifickou skupinou antidepresív SSRI, čo je skratka pre „selektívne inhibítory spätného vychytávania sérotonínu“. Predpisujú sa najmä pri pretrvávajúcich alebo závažných prípadoch duševných porúch. Predpokladá sa, že tento vedľajší účinok pociťuje 40 až 60 % pacientov užívajúcich SSRI.

Doterajšie výskumy sa zameriavali len na krátkodobé užívanie týchto antidepresív. Neboli preto dostatočne relevantné vzhľadom na to, že tieto lieky sa užívajú dlhšie časové obdobie. Tím vedený výskumníkmi z Cambridgeskej univerzity v spolupráci s Kodanskou univerzitou preto vykonal výskum trvajúci niekoľko týždňov.

Dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná a čiastočne randomizovaná štúdia bola uverejnená koncom januára v odbornom časopise Neuropsychopharmacology.

Odmena pre nich nebola veľkým lákadlom

Na experimente sa zúčastnilo celkovo 66 dobrovoľníkov. Z nich 32 dostávalo escitalopram, jedno z najlepšie tolerovaných antidepresív z radu SSRI, zatiaľ čo zvyšných 34 účastníkov dostávalo placebo. Vedci pritom pomocou kognitívnych testov a komplexného súboru dotazníkov hodnotili vplyv lieku na ich výkon.

Odporúčané
Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene Z veľkosti H na B: zmenšenie prsníkov mení ženám životy. S plastickým chirurgom sme sa rozprávali o detailoch aj cene 23. marca 2024, 12:30

Vedci rozdelili ich poznávacie schopnosti na „chladné“ – tam zaradili pozornosť a pamäť – a „horúce“, teda emócie. Vo väčšine testov nezistili žiadne významné skupinové rozdiely. 

Kľúčovým novým zistením však bolo, že skupina užívajúca escitalopram mala výrazne oslabený dôležitý behaviorálny proces, ktorý nám pomáha robiť rozhodnutia na základe odmeny a spätnej väzby z okolia (angl. reinforcement learning). 

Výskumníci na to použili „pravdepodobnostný reverzný test“, pri ktorom sa účastníkovi zvyčajne ukázali dva podnety – A a B. Ak si vybral A, štyrikrát z piatich prípadov dostal odmenu; ak si vybral B, dostal odmenu len raz z piatich prípadov. Dobrovoľníci na toto pravidlo neboli upozornení, museli na to prísť sami. V určitom bode experimentu sa pravidlo otočilo a museli sa ho učiť nanovo.

Vedecký tím vďaka tomu zistil, že účastníci užívajúci escitalopram sa menej často rozhodovali na základe pozitívnej alebo negatívnej spätnej väzby v porovnaní s účastníkmi užívajúcimi placebo.

To naznačuje, že liek ovplyvnil ich citlivosť na prijímanie odmien, a teda aj schopnosť primerane na ne reagovať.

Pacienti majú aj nižšie libido

Toto zistenie vysvetľuje aj to, prečo pacienti užívajúci SSRI mávajú častejšie problémy dosahovať pri sexe orgazmus. To je jeden z často uvádzaných vedľajších účinkov, ktorý dobrovoľníci uvádzali aj v dotazníkoch.

Odporúčané
Marcela poukazuje na realitu slovenských psychiatrií: Chcela som zomrieť, lekárka mi povedala, že som rozmaznaná (Rozhovor) Marcela poukazuje na realitu slovenských psychiatrií: Chcela som zomrieť, lekárka mi povedala, že som rozmaznaná (Rozhovor) 19. decembra 2022, 14:30

„Je to spôsob, akým fungujú – zbavujú depresívnych ľudí časti emocionálnej bolesti, ale bohužiaľ sa zdá, že aj časti radosti. Naša štúdia teraz ukázala, že je to preto, lebo sa stávajú menej citlivými na odmeny, ktoré poskytujú dôležitú spätnú väzbu,“ skonštatovala profesorka Barbara Sahakianová z Katedry psychiatrie na Cambridgeskej univerzite, vedúca autorka štúdie.

Celosvetová spotreba antidepresív sa v posledných dvoch desaťročiach dramaticky zvýšila, a to najmä v Európe. Užívanie antidepresív na Slovensku vzrástlo medzi rokmi 2000 a 2020 o 460 percent. Zakladateľ IPčka a psychológ Marek Madro v nedávnom rozhovore pre Refresher prezradil, čím si vysvetľuje taký prudký nárast.

Ak pociťuješ príznaky depresie či úzkosti, pamätaj, nie si v tom sám a pomoc je len na dosah ruky. Obráť sa napríklad na jednu z nasledujúcich liniek pomoci:
– bezplatná 24-hodinová linka dôvery Nezábudka: 0800 800 566
– online poradňa Ligy za duševné zdravie
– online poradňa pre mladých IPčko
Domov
Zdieľať
Diskusia