Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2023, 14:30
Čas čítania 6:47
Ema Stanovská

Psychológ Madro: Mladí ľudia na Slovensku sa cítia čoraz osamelejší. Ak sa uzavrú do seba, môže to viesť k samovražde (Rozhovor)

Psychológ Madro: Mladí ľudia na Slovensku sa cítia čoraz osamelejší. Ak sa uzavrú do seba, môže to viesť k samovražde (Rozhovor)
Zdroj: Pexels
ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE ROZHOVORY ZDRAVIE ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Internetová poradňa pre mladých IPčko od začiatku roka 2022 zaznamenala 115 % nárast v téme pocitov osamelosti, 53 % nárast v téme myšlienok na samovraždu a 190 % nárast v téme duševných ťažkostí. Psychológ Marek Madro vysvetľuje, čo je za tým.

Duševné zdravie mladých ľudí sa za posledné roky rapídne zhoršilo, na čo dlhodobo upozorňuje aj WHO. Dokazuje to aj slovenská internetová poradňa pre mladých IPčko, ktorá zaznamenala rapídny nárast v témach pocitov osamelosti, stresu, tlaku na výkon, ale aj myšlienok na samovraždu.

Zakladateľ IPčka a psychológ Marek Madro v rozhovore pre Refresher vysvetľuje, aké sú za tým príčiny, ako môžu mladí ľudia o svojich ťažkostiach rozprávať s dospelými, aké problémy sa tento rok ešte viac zvýraznili a ako si môže človek prežívajúci náročné obdobie pomôcť sám.

Všetky články nájdeš pod témou duševné zdravie, ktorú nezabudni sledovať. Aby sme mohli podobný obsah tvoriť aj naďalej, pomôž nám a staň sa členom klubu Refresher+.

Od januára 2022 ste odpovedali na viac ako 150 000 prosieb o pomoc, pričom viac ako 11 000 z nich sa týkalo myšlienok na samovraždu. Čo podľa vás stojí za týmito vysokými číslami?Za výrazným zhoršením stavu duševného zdravia sú dva náročné roky, počas ktorých sme čelili pandémii, vojne na Ukrajine, environmentálnym a energetickým krízam, tragédiám, pri ktorých prišli o život nevinní mladí ľudia, a silnej polarizácii spoločnosti. Poukazujú na to naše skúsenosti z liniek pomoci a z krízových služieb Káčko.

Odporúčané
Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) 24. apríla 2024, 14:30

Duševné zdravie sa zhoršilo najmä mladým ľuďom, ktorí sa nachádzajú v citlivom a zraniteľnom veku. Práve tieto náročné a tragické udalosti sú výsledkom eskalácie dlhodobo neriešených ťažkostí a problémov, ktoré sa počas dvoch rokoch nabaľovali a zintenzívnili. 

Psychológovia museli posledný rok riešiť oveľa viac tém spojených s myšlienkami na samovraždu.
Psychológovia museli posledný rok riešiť oveľa viac tém spojených s myšlienkami na samovraždu. Zdroj: Pexels

Aké problémy a duševné ochorenia u mladých ľudí v súčasnosti najviac prevládajú? Máte pocit, že mladí ľudia sú dnes pod väčším tlakom, ako boli pred 20 – 30 rokmi?

Mladí ľudia sa z hľadiska vývinovej psychológie nachádzajú v náročnom životnom období, ktoré je sprevádzané mnohými zmenami, ale nemajú ešte dostatok životných skúseností na zvládanie ťažkých situácií. Preto sa často uchyľujú k extrémnym a radikálnym riešeniam. Práve v tomto období najviac potrebujú pomoc a najmenej ju u dospelých hľadajú.

Ak zažívaš neprimerané pocity úzkosti, smútku či osamelosti, neváhaj a obráť sa na niektorú z liniek pomoci. Anonymnú online poradňu (chat alebo email) poskytuje IPčko aj Liga za duševné zdravie. Obrátiť sa môžeš aj na bezplatnú 24-hodinovú linka dôvery Nezábudka 0800 800 566 alebo krízovú linku pomoci IPčka 0800 500 333. Nezabudni, nie si v tom sám.

Najčastejšou témou, s ktorou sa na nás mladí v ťažkostiach obracajú, je pocit osamelosti. Cítia sa osamelo aj napriek tomu, že sú obklopení ľuďmi. Majú pocit, že sú pod obrovským tlakom, pretože naša spoločnosť je výrazne orientovaná na výkon.

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Výkon sa od nich vyžaduje v škole, doma, v zamestnaní, vo vzťahoch a aj medzi rovesníkmi. Boja sa zlyhať, boja sa sklamať, svoju hodnotu vnímajú cez výkon, pretože im to tak spoločnosť nastavuje, a často sa uzatvárajú do seba.

Čo sa môže stať, ak mladí ľudia o týchto pocitoch nehovoria so svojimi blízkymi?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 127981 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo hrozí, ak sa mladý človek uzatvára do seba a nekomunikuje o pocitoch.
  • Aké problémy v oblasti duševného zdravia na Slovensku sa tento rok zvýraznili.
  • Prečo na Slovensku vzrástla spotreba antidepresív o 460 %.
  • Aké sú rozdiely medzi chlapcami a dievčatami.
  • Ako si môžeš pomôcť sám, ak ťa niečo trápi.
Domov
Zdieľať
Diskusia