Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
8. decembra 2022, 15:19
Čas čítania 1:32

Európa zažíva krízu psychického zdravia: Užívanie antidepresív na Slovensku vzrástlo o 460 %, Česko je na tom najhoršie

Kategória:
Zdravie
Uložiť Uložené

V rebríčku užívania antidepresív vedú aj severné krajiny, ktoré sa pravidelne umiestňujú v zozname najšťastnejších národov sveta.

Celosvetová spotreba antidepresív sa v posledných dvoch desaťročiach dramaticky zvýšila, a to najmä v Európe. Podľa údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa spotreba antidepresív od roku 2000 do roku 2020 zvýšila v 18 európskych krajinách viac ako dvojnásobne, informuje portál Euronews.

Z údajov OECD vyplýva aj dramatický nárast úzkosti a depresie počas pandémie COVID-19. Ukázalo sa tiež, že to, že sa daná krajina umiestnila v „rebríčku najšťastnejších národov“, neznamená, že bude v spotrebe antidepresív na chvoste – práve naopak.

Slováci a Česi sú v top trojke

Údaje OECD vychádzali zo spotreby „definovanej dennej dávky“, ktorá má označenie DDD. Priemerná spotreba antidepresív v 18 európskych krajinách sa medzi rokmi 2000 a 2020 zvýšila z 30,5 DDD (na 1 000 osôb denne) na 75,3 DDD, čo predstavuje 147-percentný nárast.

Najvyšší nárast zaznamenala Česká republika s 577 percentami. Nasleduje Estónsko a tretiu priečku obsadilo Slovensko so 460-percentným nárastom.

V Portugalsku vzrástlo užívanie týchto liekov o 304 percent, v Spojenom kráľovstve o 256 percent, v Španielsku o 208 percent a v Nemecku o 200 percent. S výnimkou štyroch krajín sa užívanie antidepresív viac ako zdvojnásobilo vo všetkých štátoch.

Najväčšiu spotrebu má Island

V súčasnosti v tejto nelichotivej štatistike vedie Island, ktorý je podľa aktuálnej Svetovej správy o šťastí treťou najšťastnejšou krajinou na svete. Nasleduje Portugalsko, Spojené kráľovstvo, Švédsko a Španielsko.

25. apríla 2024, 11:00 Čas čítania 2:28 Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec)

Švédsko sa v „rebríčku šťastia“ umiestnilo tiež veľmi vysoko – na štvrtej priečke. Fínsku – údajne najšťastnejšej krajine sveta – patrí v rebríčku užívania antidepresív siedme miesto. Spotreba antidepresív sa za posledných 10 rokov znížila len v Dánsku.

Slovensko patrí v celkovej spotrebe na 18. miesto.

Situáciu zhoršil aj covid

Duševné zdravie Európanov výrazne ovplyvnila aj pandémia COVID-19. Od marca 2020 sa zvýšil najmä počet ľudí s úzkosťou a depresiou. V 14 krajinách OECD došlo v rokoch 2019 až 2021 k nárastu spotreby antidepresív o 10 percent alebo viac.

Podľa britských výskumníkov, ktorí skúmali trend predpisovania antidepresív v rokoch 1995 až 2011, stojí za týmto nárastom niekoľko faktorov – pričom väčšina z nich v skutočnosti vôbec nie je negatívna.

Pripisujú to vyššiemu povedomiu o depresii, lepšej dostupnosti nových liekov aj terapie, zmenám v postoji pacientov aj lekárov, rýchlejšiemu vývoju klinických usmernení a rozšíreniu spektra indikácií liečených antidepresívami.

Psychologickú a ďalšiu pomoc poskytuje:
– Bezplatná 24-hodinová linka dôvery Nezábudka: 0800 800 566
– Online poradňa Ligy za duševné zdravie
– Online poradňa pre mladých IPčko
Domov
Zdieľať
Diskusia