Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2022, 11:30
Čas čítania 2:26
Dominik Vetrák

RECENZIA: Fantastická posledná séria Atlanty

RECENZIA: Fantastická posledná séria Atlanty
Zdroj: FX
FILMY A SERIÁLY ATLANTA NOVÉ SERIÁLY
Uložiť Uložené

Earn, Darius, Paper Boi a Van ukončili svoje príbehy dokonalým spôsobom. Atlanta opäť prekonala očakávania divákov a spracovala afroamerickú kultúru a komunitu spôsobom, akým sa to nikomu nikdy nepodarilo a zrejme ani nepodarí.

V rámci našich recenzií pre jednotlivé série Atlanty je to už klišé, no tento opis považujeme za povinnú jazdu. Atlanta je najunikátnejší vysokoprofilový seriál, ktorý spracoval (nielen) afroamerickú kultúru a komunitu spôsobom, akým sa to nikdy nikomu nepodarilo a už asi ani nepodarí. 

Odporúčané
RECENZIA: Black Panther: Wakanda Forever RECENZIA: Black Panther: Wakanda Forever 10. novembra 2022, 18:30

Po 3. sérii, v ktorej boli postavy na európskom turné, sa vrátili do rodného mesta a zažívali tam ďalšie šialené a bizarné udalosti. Earn bojuje o svoju rodinu, zatiaľ čo sa mu darí byť manažérom náročného rapera Paper Boia.

Ich kamarát Darius sa aj naďalej prediera životom a dejú sa okolo neho nepredstaviteľné veci (dejová línia s vozíčkarkou ozbrojenou nožom je prekvapivo odkazom na skutočnú udalosť v USA). Van sa medzitým snaží vychovať svoju dcéru a nájsť v živote šťastie. 

Atlanta
Zdroj: FX

Afrosurrealizmus opäť vytvára nezabudnuteľné príbehy

Tvorcom sa podarilo uzatvoriť príbehy postáv a naviesť ich na cestu životom, ktorá zodpovedá ich charakterom naprieč všetkými štyrmi sériami. Opäť na to využívajú afrosurrealizmus zakorenený v rozprávačských postupoch. Niektoré udalosti v seriáli sú bizarné, respektíve neuveriteľné, ale častokrát ide o odkazy na afroamerickú kultúru, respektíve históriu a komunitu ľudí z USA všeobecne.

Tvorcovia často pracujú s odkazmi na afroamerickú komunitu a motívy, ktoré v niektorých prípadoch pochopia najmä Američania. Trochu to znižuje údernosť niektorých scén a dialógov pre zahraničných divákov, no ak sa v odkazoch vyznáš, poriadne si ich vychutnáš.

Atlanta
Zdroj: FX

Je pravdepodobné, že niektorí slovenskí diváci nepochopia napríklad parodovanie tvorby Tylera Perryho, a to ide o azda najzreteľnejší odkaz americkej kultúry v celej sérii. 

Na epizódu s Goofym nezabudneš

Ak si odmyslíme bravúrne finále, ktoré sa so seriálom a jeho postavami rozlúčilo prvotriednym spôsobom, za najlepšiu epizódu série môžeme pokladať ôsmu s názvom The Goof Who Sat by the Door. Ide o jedinú epizódu v celej sérii, ktorá sa primárne nezameriava na hlavné postavy. V minulých sériách ich bolo viac, no niekedy neboli dostatočne výrazné. V štvrtej sérii je síce iba jedna, ale kvalita tu kompletne vynahrádza kvantitu.

Odporúčané
10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 11. januára 2024, 9:30

Surreálna epizóda zobrazuje černošského šéfa štúdia Disney, ktorého správna rada vybrala nešťastnou náhodou. Černošský animátor Thomas “Tom” Washington urobí v štúdiu poriadnu neplechu a postará sa o „najviac černošský film v Disneyho histórii“.

Atlanta
Zdroj: FX

Tvorcovia Atlanty tu rozvrátili nielen očakávania divákov, ale aj to, ako Američania vnímajú animovaný film A Goofy Movie, v ktorého postavách sa našla afroamerická komunita. Epizódu môžeš vnímať ako pseudodokument, paródiu, charakterovú štúdiu či ako ďalšiu bizarnú a odvážnu spoveď afroamerických tvorcov rozprávajúcich o svojej kultúre a reprezentácii v Hollywoode. 

Takmer celú štvrtú sériu zrežírovali Hiro Murai a Donald Glover, podobne ako v predošlých sériách. Máme dojem, že podali lepší výkon ako pri tretej sérii, no to úzko súvisí s tým, že pracovali na základe lepších scenárov s osobnejšími príbehmi. Už klasicky nás nadchli aj herci.

Vynikajúci herci, scenár aj réžia

Herci stvárňujúci hlavných hrdinov sú vo svojom remesle na podobnej úrovni počas všetkých štyroch sérií a najviac sa zmenilo akurát to, že sa z nich časom stali veľké hviezdy. Aj to je jeden z dôvodov, prečo tvorcovia nakrútili tretiu a štvrtú sériu súčasne a po takej dlhej pauze. Dať dohromady všetkých štyroch na niekoľko týždňov až mesiacov je nesmierne náročné. 

Atlanta
Zdroj: FX

Tvorcovia tvrdia, že chceli uzatvoriť príbeh, ale z ich vyjadrení je jasné, že sa nebránia vrátiť sa do tohto sveta niekedy v budúcnosti. Je to škoda, pretože bol skvelý. Každá séria má v sebe niečo špeciálne.  

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Štvrtej sérii nemáme čo vytknúť, či už ide o réžiu, scenáre, bizarné a vtipné udalosti, perfektné dialógy alebo outfity herečky Zazie Beetz, ktorú sme viac sexy ako v štvrtej sérii Atlanty hádam ani nevideli. Hodnotenie deväť bodov z desiatich podľa nás trefne zhodnocuje kvalitu poslednej série.

Réžia: Edward Berger
Scenár: Lesley Paterson, Ian Stokell
Žáner: vojnová dráma
Dĺžka: 148 minút
Herci: Felix Kammerer, Daniel Bruhl
Kde si film môžeš pozrieť: Netflix
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia