Máš chuť na tradičnú chrumkavú kačku s kapustou a lokšami, vykŕmenú husaciu pečeň či domácu zemiakovú lokšu so sladkou plnkou? Prinášame ti výber toho najlepšieho z husacích a kačacích hodov.
Po „diétnej“ plavkovej sezóne prichádza jeseň, ktorá už tradične rozvoniava dozlata upečenou kačkou či husou, mastenými lokšami a dusenou červenou kapustou.
Každý vie, že právoplatným „kráľovstvom husaciny“ je Slovenský Grob, v ktorom si špeciálnu prípravu šťavnatej hydiny odovzdávajú rodiny z generácie na generáciu.
„Legenda hovorí, že rakúsko-uhorská princezná raz cestovala cez Slovenský Grob a zasiahla ju búrka. Grobania ju prichýlili u seba doma a ponúkli jej pečenú hus,“ porozprávala pre Refresher Danka Kisslingová, majiteľka grobskej reštaurácie Pivnica u zlatej husi. „Keď sa princezná vrátila na zámok do Viedne, všetkým kuchárom dala za úlohu upiecť takú pečenú hus, akú jedla v Grobe. Tí to však nedokázali, a tak sa princezná do roka vrátila a Slovenskému Grobu udelila titul ‚kráľovstva husaciny‘.“
Husacie a kačacie hody paradoxne naštartovala hospodárska kríza začiatkom 20. storočia. Hovorí sa, že kedysi sa totiž na území obce nachádzali jazierka a močariská s množstvom husí a kačíc. Miestne gazdiné ich začali ponúkať pečené a ich odbyt začal rásť. Predávali sa na trhoch nielen v Bratislave, ale aj blízkom Pezinku a vo Svätom Jure, píše sa o histórii hodov na stránke penziónu Karolína zo Slovenského Grobu.
Husi pôvodne piekli v hlinených pekáčoch na chlieb, vďaka čomu získavali požadovanú zlatohnedú farbu a chrumkavosť kože. Gazdinky si potom dávali piecť husi u miestneho pekára a hostili nimi svojich návštevníkov aj u seba doma, najčastejšie v obývačke. Neskôr si zadovážili vlastné pece a chutnú hydinu ponúkali aj autám popri ceste.
Husaciu sezónu každoročne otvára podujatie s názvom Deň otvorených dverí, ktoré organizuje Cech husacinárov združujúci najlepšie reštaurácie s husacinou v Slovenskom Grobe.
V Refresheri ťa pravidelne informujeme o nových či zaujímavých gastro prevádzkach v hlavnom meste a okolí. Aby ti nič neušlo, sleduj tému Gastro Bratislava. Staň sa členom Refresher+ klubu a získaš neobmedzený prístup ku všetkým článkom.
Pivnica u zlatej husi (Slovenský Grob)
Pivnica u zlatej husi v Slovenskom Grobe pripravuje svoje husacie špeciality podľa storočného receptu, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. V súčasnosti reštauráciu vedie už štvrtá generácia rodín Jajcayovcov a Kisslingovcov. Husi sa tu dodnes pečú v hlinených pekáčoch, tak ako kedysi, čo im dodáva jedinečnú chuť a arómu.
Manželia Jajcayovci založili predchodkyňu súčasnej reštaurácie už v roku 1973. Začínali v skromných podmienkach, v ktorých zvládli pohostiť maximálne 16 hostí. Ľudia ju vtedy ľudovo nazývali „Husacina u Jajcayových“.
Reštaurácia v súčasnosti disponuje priestrannými interiérmi, salónikmi s veľkou ponukou koňakov a rumov, vínotékou s ponukou 160 vín a záhradou s kapacitou 220 miest. Reštauráciu navštevujú aj významné osobnosti z kultúrnej a politickej scény.
Z politikov to bol princ Albert, všetci slovenskí prezidenti, zahraniční kancelári, prezident UEFA Michel Platini, z umelcov napríklad Helena Vondráčková, Miroslav Donutil, Dara Rolins či Michal David. Majiteľka reštaurácie pre Refresher povedala, že „všetci dostanú rovnaké jedlo, či sú, alebo nie sú známi“.
V roku 2011 sa majitelia grobskej reštaurácie dokonca zúčastnili na majstrovstvách sveta v Južnej Kórei, kde získali titul „majster sveta“ v príprave tradičného jedla.
Každú sezónu sa v reštaurácii predá dvetisíc husí, čo podľa majiteľky vychádza na niekoľko ton skonzumovaných husí za jeseň. Silná tradícia reštaurácie reflektuje aj ceny jedál. Kráľovská pečená hus pre štyri až päť osôb stojí 110 eur, polovica kráľovskej pečenej husi pre dve až tri osoby ťa vyjde na 55 eur.
Okrem toho tu ochutnáš aj grilované kačacie prsia s kapustovým krémom a so zemiakovými scískanicami za 27 eur, prípadne husaciu pečeň na tradičný spôsob za 24 eur.
Kráľovská pečená hus (4 až 5 osôb) | 110 eur |
1/2 Kráľovská pečená hus (2 až 3 osoby) | 55 eur |
Grilované kačacie prsia s kapustovým krémom a so zemiakovými scískanicami | 27 eur |
Husacia pečeň na tradičný spôsob | 24 eur |
Leberfinger
História budovy reštaurácie Leberfinger sa začala písať v druhej polovici 18. storočia, teda v časoch panovania Márie Terézie. V tom čase tu bol hostinec, ktorý pocestným ponúkal ubytovanie a stravovanie. Na konci 19. storočia hostinec navštívil aj cisár František Jozef. Z tejto návštevy sa zachovali aj unikátne fotografie. V tom čase prevzal budovu hostinca Ludwig Leberfinger.
Na začiatku 20. storočia reštauráciu navštevovali aj známi literáti. Ján Smrek ju nazval „zázračnou kuchyňou“, Emil Bohúň sa tu zvykol zastaviť na jedno pivo a „najlepšie slivkové knedle“, píše sa na oficiálnej stránke Leberfingeru. Budovu dnešnej reštaurácie do súčasnej podoby zreštaurovalo Občianske združenie divadla West v rokoch 1996 až 1998.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ktorá reštaurácia je najdrahšia.
- V ktorej reštaurácii vieš, naopak, najviac ušetriť.
- Kde si môžeš dať husacie hody od šéfkuchára zo Srí Lanky.
- V akom podniku sa budeš cítiť ako v Rakúsko-Uhorsku.