Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. septembra 2022, 20:38
Čas čítania 2:20
Tímea Krauszová

Vakcíny proti koronavírusu majú vplyv na menštruačný cyklus, potvrdila štúdia

ZDRAVIE KORONAVÍRUS SPRÁVY ZO SVETA ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Medzi vedľajšie účinky tak patrí zmena dĺžky cyklu, možno aj väčšie bolesti a silnejšie krvácanie.

Ženy na sociálnych sieťach už po prvom očkovaní proti koronavírusu tvrdili, že sa niečo na ich menštruačnom cykle zmenilo. Po roku vedci ich podozrenia potvrdili. Štúdia, v ktorej porovnávali cykly viac ako 20-tisíc ľudí, ukázala, že vakcíny proti covidu majú vplyv na dĺžku cyklu, a teda aj na začiatok nového cyklu a príchod ďalšej menštruácie po očkovaní, informuje Washington Post.

Zaočkovaní ľudia zažívali v priemere jednodňové meškanie, u niektorých však menštruácia meškala aj týždeň a podľa menších štúdií je možné, že vakcíny ovplyvnili aj krvácanie a bolesti.

Už vedia, čo môžu očakávať

Štúdia vyšla v renomovanom časopise British Medical Journal, vedci sledovali dáta z populárnej aplikácie na sledovanie cyklu Natural Cycles. Do projektu sa zapojili ľudia z USA, Británie a Európy, pričom vedci porovnávali 14 936 ľudí, ktorí sa dali zaočkovať, s výsledkami 4 686 ľudí, ktorí vakcínu nedostali. 

Keďže všetci si sledovali cykly už dlhodobo, vedci sa pozreli aj na tri cykly pred samotným očkovaním, aby mohli vypočítať prípadné zmeny. Podľa dát v priemere meškala ľuďom menštruácia 0,71 dňa po prvej dávke. Ale ak dostali dve dávky v rámci jedného cyklu, ten ďalší bol v priemere o štyri dni dlhší. Dokonca v 13 percentách prípadov meškala ďalšia menštruácia až osem a viac dní. Tieto zmeny mohli ľudí rozrušiť a tiež im narušiť plány, ide o vedľajší účinok, na ktorý sa nemohli vopred pripraviť.

Profesorka gynekológie Alison Edelmanová z oregonskej univerzity povedala, že pre väčšinu ľudí sú tieto vedľajšie účinky len dočasné a cykly sa po prvom mesiaci vrátili do normálu. Dáta nenaznačujú, že by tieto zmeny v menštruácii mali vplyv na plodnosť, čo tvrdil už pred rokom aj slovenský ŠÚKL. „Teraz môžeme ľuďom poskytnúť informácie o tom, čo môžu v kontexte menštruácie očakávať. Takže dúfam, že to ľudí upokojí,“ povedala pre Post.

Vedci však nevedia, čo presne zmeny spôsobilo. Môže ísť o spojenie medzi imunitným a rozmnožovacím systémom a že zápaly alebo silné imunitné reakcie môžu byť spúšťačom zmien v cykloch. Akékoľvek zmeny pritom môžu byť stresujúce, keďže zbytočne ľudí vystrašia napríklad obavami z neplánovaného tehotenstva alebo nejakej poruchy. Ľudia sa podľa Postu sťažovali, že oficiálne orgány ich o tomto vedľajšom účinku nevarovali. 

Hlavným nedostatkom štúdie je, že do nej boli zapojené ženy s pravidelným cyklom vo veku 18 až 45 rokov, ktoré neberú žiadnu formu hormonálnej antikoncepcie. Nevenuje sa ani otázke transrodových mužov či nebinárnych osôb, u ktorých by menštruácia mohla spustiť rodovú dysfóriu, teda silný vnútorný konflikt medzi tým, ako sa ľudia vnímajú z pohľadu rodovej identity, a tým, ako vyzerá alebo sa správa ich telo.

Anketa:
Zmenila vakcína proti covidu tvoj menštruačný cyklus?
Áno, posunul sa a/alebo bolesti a krvácanie boli silnejšie.
Nemenštruujem.
Nie, nič sa nezmenilo.
Nedal/-a som sa zaočkovať.
Áno, posunul sa a/alebo bolesti a krvácanie boli silnejšie.
45 %
182 Hlasov
Nemenštruujem.
15 %
61 Hlasov
Nie, nič sa nezmenilo.
18 %
73 Hlasov
Nedal/-a som sa zaočkovať.
22 %
89 Hlasov

Štúdia sa nevenovala ani bolestiam a krvácaniu. Ale predbežné výsledky inej štúdie naznačujú, že vakcíny proti covidu môžu spôsobiť silnejšie krvácanie. Podľa dát o takmer 10-tisíc ľuďoch, ktorých analýza ešte neprešla recenzným hodnotením, mohli zažívať aj silnejšie kŕče a bolesti.

„Nebola to normálna bolesť. Bolo to také silné, že som plakala a nevedela som vstať z postele,“ povedala pre Post Caiityya Pillaiová. Dvadsaťjedenročná žena mala vedľajšie účinky dva mesiace, jej zvyčajne ľahká menštruácia sa tak zmenila na boj. Upokojoval ju len fakt, že podobné zmeny hlásili aj iné ženy, teda v tom nebola sama.

Podľa prieskumu, ktorý sa viac ako 160-tisíc ľudí (vrátane transrodových ľudí a ľudí po menopauze) opýtal na skúsenosti s vakcínou, tisíce zažívali silnejšie a bolestivejšie menštruácie alebo krvácali aj mimo nej.

Hoci tieto zistenia neznamenajú, že zdravie ľudí je ohrozené, je dôležité vedieť, čo možno od vakcín očakávať, vraví odborná asistentka Katharine Leeová, ktorá prieskum viedla. Môžu sa pripraviť hoci len doplnením zásob menštruačných potrieb a liekov proti bolesti, prípadne si vyžiadať deň voľna.

Domov
Zdieľať
Diskusia