Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2021, 9:22
Čas čítania 0:49
Adam Novosad TASR

Vakcína proti koronavírusu ti nespôsobí neplodnosť, upozorňuje ŠÚKL. Ubezpečuje všetky páry, ktoré sa snažia o bábätko

NEWS OČKOVANIE PLODNOSŤ
Uložiť Uložené

Očkovanie proti koronavírusu môže mať spoločne s mnohými faktormi vplyv na menštruačný cyklus, ale neplodnosť nespôsobuje.

Očkovanie proti koronavírusu nijako neovplyvňuje plodnosť žien ani mužov. V oficiálnom stanovisku na to upozornil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), pretože v poslednom čase sa na sociálnych sieťach šírili fámy o tom, ako údajne vakcíny proti ochoreniu COVID-19 spôsobujú neplodnosť u párov.

Ak sa dvojica snaží otehotnieť, podľa ŠÚKL sa vakcíny ani v takomto prípade netreba obávať. Očkovanie nemá ani potvrdený vplyv na menštruáciu, pričom odborníci upozorňujú, že na cyklus vplýva množstvo faktorov ako stres, cvičenie, zmena hmotnosti či únava.

očkování mladí žena slovensko koronavirus
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

„Tieto faktory môžeme vo zvýšenej miere zažívať práve počas pandémie COVID-19. Menštruáciu rovnako ovplyvňujú aj gynekologické diagnózy, ako napríklad myómy či endometrióza,“ konštatuje ústav vo svojom stanovisku. Ťažko preto povedať, že akúkoľvek zmenu spôsobuje špecificky COVID-19, ale ŠÚKL potvrdzuje, že menštruačný cyklus vedia ovplyvniť akékoľvek vírusové ochorenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia