Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. septembra 2022 o 11:30
Čas čítania 4:06
Dominik Vetrák

Seriál Cyberpunk: Edgerunners vyrozprával úžasný cyberpunkový príbeh a dokázal to, čo hra Cyberpunk 2077 nezvládla (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY CYBERPUNK: EDGERUNNERS NOVÉ SERIÁLY
Uložiť Uložené

Na Netflixe vyšla prvá séria anime Cyberpunk: Edgerunners. Naposledy nás takto veľmi nadchol seriál Arcane.

V júni a v auguste 2022 vyšli na seriál Cyberpunk: Edgerunners dva trailery. Pri oboch sme tvrdili, že anime z japonskej tvorby vyzerá úchvatne a oveľa lepšie ako hra Cyberpunk 2077 (na tvorbe anime sa podieľali tvorcovia hry z poľského štúdia CD Projekt Red).

Dosť sme riskovali, keďže výsledok mohol byť opačný, ale intuícia nás nesklamala. Animovaný seriál od štúdia Trigger (Kill la Kill, Little Witch Academia) je úchvatnou prezentáciou cyberpunkových tém so skvelým vizuálom a s podarenými akčnými scénami. 

Odporúčané
Rings of Power: Prečo prišli Gandalf a Saruman do Stredozeme až v 3. veku a čo sa stalo po skončení Pána prsteňov? Rings of Power: Prečo prišli Gandalf a Saruman do Stredozeme až v 3. veku a čo sa stalo po skončení Pána prsteňov? 13. septembra 2022 o 14:30

Dej sa zameriava na mladého Davida, ktorý má problémy v škole, zatiaľ čo jeho matka drie, aby mu dokázala zaplatiť školné. David však rýchlo pochopí, že o prežitie musí bojovať úplne inak, a tak si začne zarábať nelegálne.

Dostať sa v Night City do akadémie môžu len deti bohatých rodičov. Night City je totiž skorumpované do špiku kostí, prehnité zločinom, vraždami, krádežami, chudobou a bolestivo jasnými rozdielmi medzi spoločenskými triedami.

Cyberpunk: Edgerunners
Zdroj: Netflix

Tvorcovia spracovali cyberpunk na jednotku

Je to cyberpunkový svet, v ktorom by nikto z nás nechcel žiť. Smrť je na každom rohu a často ju nikto nepotrestá. Možno až na civilistov, ktorí zoberú spravodlivosť do vlastných rúk. Nie je to jednoduché, ale môžu si to uľahčiť nainštalovaním rôznych implantátov, ktoré zlepšujú ich reflexy, zručnosti či bojové schopnosti. S každým ďalším implantátom však narastá pravdepodobnosť, že ich používateľ zošalie a začne nekontrolovateľne zabíjať.

V Night City sa nepresláviš tým, ako žiješ, ale ako zomrieš 

V Night City sa však aj napriek tomu nájdu stovky takýchto ľudí, ktorí to dobrovoľne podstúpia. Ako trefne poznamená jedna postava, v tomto svete sa nepresláviš tým, ako žiješ, ale ako zomrieš.

Cyberpunk: Edgerunners
Zdroj: Netflix

Smrti je tu naozaj veľa a žiadna z postáv nie je v bezpečí. Už po niekoľkých epizódach ti dôjde, že sa musíš báť o osud každej jednej postavy, čo je príjemné búranie mnohých seriálových klišé. Tvorcom Cyberpunk: Edgerunnes sa úspešne darí vyhýbať sa aj všeobecne zaužívaným klišé anime žánru, o čo sa väčšina anime štúdií ani nepokúša. 

Odporúčané
10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 10 najočakávanejších slovenských filmov a seriálov roka 2024 11. januára 2024 o 9:30

Milo nás prekvapilo, ako výborne spracovali cyberpunkové témy. Pri niektorých len kĺžu po povrchu (sexualita a pohlavná rozmanitosť či rozdelenie sociálnych a spoločenských tried obyvateľstva), iné zase plynulo previazali s príbehom. Veľmi nás teší, že tvorcovia nezabudli na to, že ich seriál môže byť akokoľvek bombastický a vizuálne podmanivý, no bez sympatických postáv a vzájomných vzťahov diváka nakoniec neohúria.

Každý divák sa potrebuje emocionálne prepojiť s dejom a postavami, aby mu na nich nielen záležalo, ale aby s nimi začal prežívať udalosti v danom svete, či už ide o neférovosť korporátov, alebo života ako takého. Edgerunners sa to darí na výbornú, keďže ti postavy prirastú k srdcu takmer okamžite. Tvorcovia im venujú veľa času (možno až príliš), keďže neustále prebiehajú dialógy a sledujeme charakterový vývoj postáv.

Cyberpunk: Edgerunners
Zdroj: Netflix

Páčilo by sa nám, keby tvorcovia išli hlbšie z hľadiska analyzovania Night City ako takého. Dúfali sme aj vo väčší počet scén a dejových línií zobrazujúcich korporátnu politiku a neetické rozdelenie obyvateľstva do viacerých sociálnych skupín.

Nie je to vyložene chyba seriálu, ale skôr osobná preferencia využitia cyberpunkových tém. Tvorcovia sa namiesto toho zamerali na iné témy a dejové línie, ktoré sa im podarili na jednotku, takže im to veľmi vyčítať nemôžeme. 

Posledné dve časti sú síce megalomanské a akčné, mohli však ubrať

Čo im však vyčítať môžeme, sú posledné dve časti. Bez zachádzania do spoilerov môžeme povedať, že ich vytvorili v štýle „viac, väčšie, vybuchujúcejšie“. Akčné scény v posledných dvoch častiach eskalujú do prvotriednych výšin. Akcia v predošlých častiach však viac stavala na osobnejšie spracovanie a bolo to skôr o ľuďoch a ich vylepšeniach než o miliardových strojoch.

Cyberpunk: Edgerunners
Zdroj: Netflix

V tomto prípade by nám neprekážalo, keby sa akcia viac držala pri zemi a nebola taká megalomanská, aj keď to animátorom dovolilo utrhnúť sa z reťaze a vytvoriť veľmi efektné súboje. 

Očarujúci vizuál a brutálne trhania končatín

Ruka v ruke s nimi ide celková úroveň vizuálu. Tvorcovia si neodpustili klasické anime štýly skladania scén, keď sa niektoré postavy a predmety nehýbu aj niekoľko sekúnd a sleduješ statický obraz, ktorý prerušujú len dialógy a zvukový dizajn. Nedeje sa to však často a vo veľkej miere, takže ide len o malé mínus. Keď sa nad tým zamyslíme, vlastne ani nepoznáme anime, ktoré by to nerobilo, takže ide iba o vychytávanie múch. 

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023 o 12:30

Vôbec to však neuberá na originalite niektorých akčných či pokojných scén a vizuálnej stránky ako takej. Cyberpunk: Edgerunnes má nesmierne výrazné farby a pohyby postáv, takže scény sú niekedy veľmi „živé“ a dobre sa na ne pozerá. Kompozícia tichých a ohlušujúcich záberov vytvára dokonalú mozaiku animovaných scenérií zobrazujúcich romantické a snové, ale aj brutálne a krvavé momenty.

Cyberpunk: Edgerunners
Zdroj: Netflix

V každej epizóde anime uvidíš množstvo krvi, odpálených hláv, utrhnutých končatín a brutálne výjavy. V tomto svete to nie je nič nezvyčajné, rovnako ako nahé telá a sex, aj keď ho tu pokojne mohlo byť viac. 

Seriálu by prospelo viac komplexnosti, a to najmä čo sa týka charakterov postáv. Po niekoľkých epizódach vieš ich osobnosti už dokonale opísať. Prakticky nikam sa neposúvajú a nič nové sa o nich nedozvieme. 

Nadupaný soundtrack si budeš shazamovať

Ďalšou čerešničkou na torte je soundtrack. Či už hovoríme o originálnej hudbe, alebo licencovaných skladbách použitých v príbehu, ide o jeden banger za druhým. Cyberpunk: Edgerunnes je azda prvý seriál od Netflixu, pri ktorom neklikáme na možnosť preskočiť úvod či koniec (intro a outro).

Cyberpunk Edgerunners
Zdroj: Netflix

Veľmi radi sme si aj po desiatykrát vypočuli skvelú skladbu This Fire hrajúcu na pozadí pestrofarebných scén, z ktorých „kričala“ cyberpunková atmosféra. Hudba v tomto anime je bez preháňania fantastická. Vyniká aj vďaka skvelému strihu, ktorý nás sem-tam vedie cez viaceré preskakujúce dejové línie a dialógy, čo bol veľmi podarený detail. 

Najlepšie anime od Netflixu

Cyberpunk: Edgerunnes je okúzľujúce anime, ktoré však zďaleka nie je pre deti. Vášnivo a autenticky prezentuje cyberpunkové témy a tvorcovia pri jeho tvorbe nešetrili brutálnou akciou a trefným vyobrazením depresívneho sveta a života v cyberpunkovej spoločnosti. Mohli ísť ešte viac do hĺbky, ale ich cieľom bolo zamerať sa na postavy a vyrozprávať emotívny osobný a „kulervoucí“ príbeh, čo sa im zväčša aj podarilo.

Odporúčané
Nabitý október na Netflixe. Uvidíme novú sériu Lupina, sexuchtivých puberťákov a Chrisa Evansa s Emily Blunt ako podvodníkov Nabitý október na Netflixe. Uvidíme novú sériu Lupina, sexuchtivých puberťákov a Chrisa Evansa s Emily Blunt ako podvodníkov 4. októbra 2023 o 16:30

Škoda, že ich postavy neboli o čosi komplexnejšie. Edgerunners sme zhltli počas jedného dňa a už teraz dúfame, že Netflix ohlási druhú sériu. Rozhodne je to ich najlepšie anime. Udeľujeme mu deväť a pol bodu z desiatich. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia