Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. septembra 2022, 14:30
Čas čítania 5:24
Dominik Vetrák

Rings of Power: Prečo prišli Gandalf a Saruman do Stredozeme až v 3. veku a čo sa stalo po skončení Pána prsteňov?

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER) RINGS OF POWER: VŠETKO, ČO POTREBUJEŠ VEDIEŤ O SERIÁLI
Uložiť Uložené

V záverečnom článku o histórii Stredozeme sa pozrieme na to, čo predchádzalo filmom Hobit a Pán prsteňov, a na to, čo sa dialo po ich skončení.

Dnes uzatvoríme sériu článkov zaoberajúcich sa históriou Stredozeme a celej planéty Arda, na ktorej sa odohrávajú príbehy spisovateľa J. R. R. Tolkiena. V prvom článku sme ti vysvetlili, ako a kto vytvoril planétu, Valinor a Stredozem. V druhom článku sme ti predstavili Númenor, nástup Saurona a celý Druhý vek.

Okrem toho sme ti vysvetlili udalosti prvých troch epizód seriálu Rings of Power, ktorý sa odohráva v Druhom veku. Ak ťa zaujíma, kto asi je záhadný čarodej z nebies, kto je nový vodca ohyzdov Adar či Halbrand, klikaj sem.

Dnes sa pozrieme na Tretí a Štvrtý vek. Málokto totiž vie, čo sa so Stredozemou dialo po tom, čo Isildur porazil Saurona na konci Druhého veku. Udalosti filmových trilógií Hobit a Pán prsteňov sa totiž začali až niekoľko tisícročí po začiatku Tretieho veku. Počas tých tisícročí zažila Stredozem obrovské problémy. 

Odporúčané
Všetko, čo potrebuješ vedieť, aby si pochopil seriál Rings of Power. Vysvetľujeme históriu Stredozeme a prvé veky Všetko, čo potrebuješ vedieť, aby si pochopil seriál Rings of Power. Vysvetľujeme históriu Stredozeme a prvé veky 7. septembra 2022, 14:30
Odporúčané
Rings of Power: Ktoré postavy Pána prsteňov uvidíme v seriáli, ako vznikol a  zanikol Númenor a kde sú Aragornovi predkovia? Rings of Power: Ktoré postavy Pána prsteňov uvidíme v seriáli, ako vznikol a zanikol Númenor a kde sú Aragornovi predkovia? 10. septembra 2022, 9:30
Odporúčané
Rings of Power: Prečo je Númenor taký dôležitý a kto sú Elendil, nový vodca ohyzdov Adar a čarodejník, ktorý spadol z nebies? Rings of Power: Prečo je Númenor taký dôležitý a kto sú Elendil, nový vodca ohyzdov Adar a čarodejník, ktorý spadol z nebies? 11. septembra 2022, 16:30

Roky slnka (Years of the Sun)

Tretí vek (The Third Age)

Tretí vek sa začal potom, čo elfský kráľ Gil-galad a ľudský kráľ Elendil zomreli v boji so Sauronom. Isildur ho však dokázal poraziť a následne Posledná alianca ľudí a elfov v spojení s trpaslíkmi zničila a zahnala Sauronovu armádu. Mocné bytosti Valar vedeli, že Sauron stále nezomrel, no nechceli sa pustiť do ďalšieho súboja so zlom v Stredozemi.

Príchod čarodejníkov do Stredozeme

Báli sa totiž, že kontinent znova spustošia ako naposledy, keď sa po vojne s Morgothom potopila veľká časť územia Stredozeme s názvom Beleriand. Navyše Sauron nebol taký silný ako Morgoth, takže Valar namiesto seba poslali do Stredozeme piatich duchov Maiar zvaných Istari, ktorí na seba prevzali podobu starých čarodejníkov, aby im ľudia skôr dôverovali.

Lord of the Rings Rings of Power
Zdroj: Warner Bros.

Boli to Saruman Biely, Gandalf Sivý, Radagast Hnedý a v neposlednom rade dvojica Pallando a Alatar, známa aj ako Modrí čarodejníci. Tí odišli na ďaleký východ a o ich osude nevieme nič, no je možné, že sa po celý čas snažili ovplyvniť ľudí na východe, aby Sauronovi nepomáhali, a zmenšili tak jeho vplyv na tomto území.

Odporúčané
Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies 17. októbra 2022, 10:23

O východnej časti planéty Arda toho nevieme tak veľa, pričom životy a osudy Modrých čarodejníkov sú zahalené rúškom tajomstva. Tieto príbehy majú veľký potenciál a je možné, že práve seriál Rings of Power sa na ne zameria. 

Rozpad kráľovstva Arnor a vznik Rohanu

V Treťom veku vznikol aj Kraj (The Shire), kde sa usídlili hobiti po tisíckach rokov kočovného života. Južania a obyvatelia východu Stredozeme medzitým útočili na Gondor, zatiaľ čo kráľovstvo Arnor jeho vládcovia rozdelili na tri menšie kráľovstvá (Rhudaur, Arthedain, Cardolan).

Každý z troch potomkov zosnulého kráľa si robil nárok na trón, a keďže sa nedohodli, rozdelili si kráľovstvo na tri časti, čo neskôr „dopomohlo“ k tomu, že zaniklo. Gondor len tak-tak odolal svojim nepriateľom, a to aj vďaka pomoci kráľa Eorla Mladého.

Lord of the Rings Rings of Power
Zdroj: Warner Bros.

Práve on pomohol Gondoru v existenčnej bitke na Celebrantskom poli. Bez pomoci Eorla a jeho niekoľkotisícovej armády by Gondor zrejme padol, keďže naň útočili z viacerých strán. Správca Gondoru Cirion venoval Eorlovi územie na sever od Gondoru. Stalo sa z neho kráľovstvo Rohan a obe kráľovstvá odvtedy držali spolu a pomáhali si vo vojnách (dosť sa tomu venuje aj režisér Peter Jackson v Pánovi prsteňov). 

Saurona zastúpila jeho pravá ruka, Čarodej z Angmaru (Witch-king)

Významným zloduchom Druhého veku bol Čarodejník z Angmaru (The Witch-king of Angmar), vodca Nazgûlov, ktorý v Sauronovej neprítomnosti pustošil Stredozem. Kráľovstvo Arnor nepadlo len tak samo od seba. Za jeho zničenie môže práve Čarodejník z Angmaru. Po dobytí Arnoru ho však vyhnala armáda Gondoru, elfovia z Lindonu a zvyšky bojovníkov Arnoru. Svoj cieľ však stihol dosiahnuť.

Lord of the Rings Rings of Power
Zdroj: Warner Bros.

Na odplatu mu jeho nepriatelia rozprášili armádu a zničili Angmar, no čarodejníkovi sa podarilo utiecť. Nikto ho neprenasledoval, pretože významný elf Glorfindel povedal, že ho neskolí žiaden muž, čo bolo skutočne pravdou, a zabili ho až Éowyn s pomocou Merryho.

Odporúčané
RECENZIA: Rings of Power RECENZIA: Rings of Power 15. októbra 2022, 10:30

Ešte pred vojnou o prsteň (War of the Ring) z trilógie Pána prsteňov dokázal s Nazgûlmi a ďalšími spojencami dobyť pevnosť Minas Ithil, ktorú následne premenoval na Minas Morgul. Gondor bol vtedy oslabený po útokoch mnohých nepriateľov z východu a juhu a krajinou sa prehnal aj Veľký mor.

Čarodej z Angmaru neskôr vyzval na súboj posledného kráľa Gondoru Eärnura a zabil ho (Gondor následne nemal kráľa vyše tisíc rokov až do udalostí Pána prsteňov). Čo robil Čarodejník z Angmaru ďalej, si mohol vidieť vo filmoch Pán prsteňov od režiséra Petra Jacksona. 

Udalosti filmových trilógií Pán prsteňov a Hobit

Ak si ich nevidel alebo si ich už nepamätáš, odporúčame ti znovu si ich pozrieť, keďže ti povedia všetko potrebné o Treťom veku a vojne proti Sauronovi oveľa lepšie ako akýkoľvek text.

Sauron sa v tom čase schovával v pevnosti Dol Guldur. Spriadal tam svoje plány a podnikal odtiaľ útoky na Gondor a Arnor. Gandalf Sivý tušil, že by to mohol byť Sauron, a tak sa vydal do Dol Gulduru, aby zistil, čo sa tam naozaj deje. Sauron však stihol utiecť do Mordoru a vyhol sa tak odhaleniu.

Nastalo obdobie pokoja bez vojen (Watchful Peace), no dlho nevydralo. Presne o štyristo rokov neskôr sa Sauron vrátil do pevnosti Dol Guldur už ako Nekromancer a pripravoval ďalšie útoky na Stredozem.

Odporúčané
7. epizóda Rings of Power bola opäť zlá. Seriál je zatiaľ sklamaním roka 7. epizóda Rings of Power bola opäť zlá. Seriál je zatiaľ sklamaním roka 7. októbra 2022, 18:30

V Treťom veku zažívali významné udalosti aj trpaslíci. Tí sa stali natoľko chamtiví, že vo svojom kráľovstve Khazad-dûm kopali až príliš hlboko a prebudili Balroga (Durinovu zhubu), temnú bytosť slúžiacu ešte Morgothovi. Ten ich v priebehu nasledujúceho roka postupne všetkých vyhnal z ich kráľovstva a zabil aj kráľa Durina VI. s jeho synom Naínom I.

Lord of the Rings Rings of Power
Zdroj: Warner Bros.

V Treťom veku už kráľovstvo neobývali trpaslíci, ale Balrog, ohyzdi a ďalší Sauronovi stúpenci. Khazad-dûm premenovali na Moria (Čierna diera/jama). Trpaslíci sa presunuli do Sivých hôr, no odtiaľ ich vyhnali draci, ktorí zabili veľké množstvo trpaslíkov. 

Tí sa následne uchýlili do Ereboru alias Osamelej hory (The Lonely Mountain), no ich zbieranie šperkov a cenností nakoniec prilákalo ďalších drakov. Stovky rokov súbojov s drakmi ich vyčerpali, no a nakoniec museli čeliť aj samotnému Smaugovi, poslednému veľkému drakovi Stredozeme. Ako sa to celé skončilo, dobre vieš, ak si videl filmovú trilógiu Hobit.

Trpaslíci sa Smaugovi nemohli postaviť aj pre dlhotrvajúcu vojnu s ohyzdmi. Tú vyvolali ohyzdi, keď zabili trpasličieho kráľa Throra (starého otca Thorina, vodcu trpaslíkov z filmov Hobit). Trpaslíci nakoniec vojnu vyhrali a vo finálnej bitke zabili aj Azoqa (vo filmoch túto bitku prežil a zabil ho až Thorin, čím sa Peter Jackson zase raz výrazne odklonil od kníh). Vojna s ohyzdmi ich však pripravila o polovicu celej populácie. 

Jednou z najzaujímavejších zmien trilógie Pán prsteňov oproti knihám je osud Sarumana. V knihách ešte po svojej prehre v Železnom pase (Isengard) žil a dokonca sa dostal do Kraja (The Shire), kde viedol gangsterské skupiny a zabil ho až jeho pobočník Gríma Červivec po tom, čo ho tentoraz porazili hobiti na čele s Frodom.

Odporúčané
10 najväčších rozdielov medzi knihami a filmami Pán prsteňov a seriálom Rings of Power 10 najväčších rozdielov medzi knihami a filmami Pán prsteňov a seriálom Rings of Power 7. októbra 2022, 12:30

Aj vo filme ho zabije Gríma, avšak už na vrchole veže Orthanc v Isengarde. Režisér Peter Jackson ju neumiestnil do kinozostrihu snímky Pán prsteňov: Návrat kráľa. Herca Christophera Leeho, ktorý stvárnil Sarumana, to nahnevalo natoľko, že vynechal slávnostnú premiéru snímky. Scéna sa nakoniec dostala až do režisérskeho zostrihu filmu. 

Tretí vek sa skončil porazením Saurona a Sarumana, ako i odchodom väčšiny elfov do Valinoru. Tam sa pobrali aj Gandalf, Elrond, Galadriel, Bilbo a Frodo, čo vidíme v emotívnej scéne na konci filmu Pán prsteňov: Návrat kráľa.

Štvrtý vek

Zlo zo Stredozeme po Treťom veku viac-menej zmizlo. Dejiny kontinentu však pokračovali ďalšími významnými udalosťami. Gimli a Legolas viedli svojich ľudí v nových domovoch, zatiaľ čo Aragorn obnovil kráľovstvo Arnor a roztiahol hranice Gondoru. 

Aragorn zomrel 122 rokov po nástupe na trón. Novým kráľom ľudí sa stal jeho syn Eldarion. Aragornova manželka Arwen skonala od žiaľu krátko po jeho smrti v Lothlóriene. Aragorna pochovali po boku jeho priateľov Merryho a Pipina v Gondore. 

Lord of the Rings Rings of Power
Zdroj: Warner Bros.

Sam odišiel po smrti svojej manželky do Valinoru ako posledný nosič prsteňa moci a stretol sa s Frodom a ďalšími svojimi priateľmi. Eldarion vládol ľudským kráľovstvám dlhé roky a Stredozem zažívala mierové časy.

Odporúčané
Rings of Power: Vieme, ako vznikol Mordor a kto a kde je Sauron? Nová časť mala skvelé súboje a atmosféru z Pána prsteňov Rings of Power: Vieme, ako vznikol Mordor a kto a kde je Sauron? Nová časť mala skvelé súboje a atmosféru z Pána prsteňov 1. októbra 2022, 16:30

Elfovia, ktorí ostali v Stredozemi, sa začali schovávať v lesoch a žiť oddelene od všetkých ostatných. Postupom času sa podobne ako trpaslíci stali mýtom medzi ľuďmi.

Tu nájdeš skvelé interaktívne mapy celej planéty Arda a Stredozeme, vďaka ktorým si pozrieš dôležité udalosti histórie názorne zobrazené a získaš prehľad, kde sa nachádzajú jednotlivé kráľovstvá a územia trpaslíkov, ohyzdov, ľudí či elfov.

Domov
Zdieľať
Diskusia