Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2022, 16:30
Čas čítania 5:33
Dominik Vetrák

Rings of Power: Prečo je Númenor taký dôležitý a kto sú Elendil, nový vodca ohyzdov Adar a čarodejník, ktorý spadol z nebies?

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER) RINGS OF POWER: VŠETKO, ČO POTREBUJEŠ VEDIEŤ O SERIÁLI
Uložiť Uložené

Po tomto článku budeš rozumieť všetkému, čo sa udialo a spomínalo v prvých 3 epizódach Rings of Power.

Máme za sebou prvé tri časti seriálu Rings of Power a v každej z nich sa už udialo niečo, nad čím množstvo divákov dvíhalo obočie. Či už išlo o spomenutie Morgotha, Númenoru, niektorých elfov, či ľudských kráľov, táto história Stredozeme je pre mnohých španielska dedina. Veľa ľudí totiž pozná len filmové trilógie Hobit a Pán prsteňov od Petra Jacksona. 

Tolkienov fantasy svet je však neuveriteľne komplexný a bohatý na epické príbehy naprieč desiatkami tisíc rokov. Aj preto sme pre teba pripravili súhrn najdôležitejších udalostí a osobností Stredozeme hneď v troch článkoch.

Rings of Power
Zdroj: Amazon Prime Video

V prvom sme sa venovali zrodu samotnej planéty Arda, na ktorú Tolkien umiestnil svoje príbehy a článok sme uzavreli s ukončením Prvého veku, keď elfovia, ľudia, trpaslíci a Valar porazili Morgotha. Ak nepoznáš niektoré z týchto mien, klikaj na článok, ktorý ti to všetko vysvetlí. 


V druhom článku sme rozoberali Druhý vek, nástup Saurona či zrodenie Númenoru, no a v tom dnešnom sa pozrieme na udalosti prvých troch častí seriálu Rings of Power, ktorý rozširuje Tolkienovu mytológiu o originálne postavy a udalosti, takže nad dejom visí hneď niekoľko mysterióznych otáznikov, a to aj pre znalcov jeho sveta.

Odporúčané
Všetko, čo potrebuješ vedieť, aby si pochopil seriál Rings of Power. Vysvetľujeme históriu Stredozeme a prvé veky Všetko, čo potrebuješ vedieť, aby si pochopil seriál Rings of Power. Vysvetľujeme históriu Stredozeme a prvé veky 7. septembra 2022, 14:30
Odporúčané
Rings of Power: Ktoré postavy Pána prsteňov uvidíme v seriáli, ako vznikol a  zanikol Númenor a kde sú Aragornovi predkovia? Rings of Power: Ktoré postavy Pána prsteňov uvidíme v seriáli, ako vznikol a zanikol Númenor a kde sú Aragornovi predkovia? 10. septembra 2022, 9:30

Kto je tajomný čarodej, ktorý spadol z nebies? Kto je v skutočnosti Halbrand, čo je kráľovstvo Númenor a prečo už vo filmových trilógiách Hobit a Pán prsteňov neexistovalo? Kto je nový vládca ohyzdov Adar a prečo Tolkien rozdelil elfov na veľké množstvo skupín? V čom sú Teleri odlišní od Vanyar a Nandor?

Ak nás podporíš a pridáš sa do klubu Refresher+, dozvieš sa všetko, čo potrebuješ vedieť o seriáli Rings of Power a histórii Stredozeme.

Kto je čarodej z nebies?

Azda najviac ľudí zaujíma, kto je záhadná postava z konca prvej epizódy. Vysoký muž hovoriaci iným jazykom spadol z nebies a zdá sa, že je dosť rozrušený. Je to Sauron alebo nebodaj niektorý z čarodejov ako Gandalf či Saruman? Nazvime ho The Stranger (cudzinec/neznámy). Hrá ho Daniel Weyman a podľa všetkého dokáže pracovať s mágiou. 

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video

Ak sa tvorcovia budú doslovne držať Tolkienových kníh, žiadny Saruman, Radagast a ani Gandalf to nebude. Tieto postavy zvané ako Istari sú z „rasy“ Maiarov, ktorých druhá najvyššia bytosť v tomto svete pošle do Stredozeme, aby pomohli ľuďom v boji proti Sauronovi.

Odporúčané
Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies 17. októbra 2022, 10:23

Z celkových piatich čarodejov dorazili prví dvaja (Alatar a Pallondo, zvaní aj ako Blue Wizard, a teda modrí čarodeji) do Stredozeme v Druhom veku a zvyšní traja v Treťom veku (Saruman, Radagast a Gandalf). Seriál Rings of Power sa však odohráva v Druhom veku, takže by to mohol byť len Alatar či Pallondo. Z kníh o nich skoro nič nevieme. Azda len to, že sa vydali na východ a znižovali tým Sauronov vplyv, čím oslabovali jeho armádu. 

Tvorcovia možno chcú, aby si diváci mysleli, že Stranger bude Gandalf, keďže istá vizuálna podoba medzi nimi je. Navyše sa zdá, že The Stranger bude mať dobrý vzťah s hobitmi. Vysvetľovalo by to, prečo ich má v trilógii Pán prsteňov tak rád. Rovnako ako The Stranger, aj Gandalf komunikoval s hmyzom a dokázal sa hrať s ohňom.

Skôr je to však klam, rovnako ako vzhľad dopadu meteoritu, v ktorom The Stranger spadol na zem. Podobá sa to na Sauronovo oko, ale podľa nás ide o ďalší pokus zmiasť divákov. Kde je teda Sauron? V tomto čase by mal dávať dokopy svoju armádu po predošlej porážke a zrejme ho uvidíme až v neskorších epizódach.

Ako rozdeliť skupiny elfov (Noldor, Vanyar a Teleri)

Keď pravé ruky boha (Valar) menom Eru Ilúvatar (viac sa o nich dozvieš tu) pozvali elfov do Valinoru po tom, čo porazili Morgotha na konci Prvého veku, niektorí sa rozhodli ostať v Stredozemi (Avari) a niektorí sa vybrali do Valinoru (Eldar). Galadriel v tretej časti spomína, že je potomkom slávneho elfa Finwëho a skupiny elfov zvaných Noldor.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120907 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako a prečo delíme elfov na viaceré skupiny.
  • Kto je tajomný vodca ohyzdov Adar a čo má spoločné s elfmi. 
  • Ktorá slávna postava sa môže stať z Halbranda, ľudského záchrancu Galadriel.
  • Prečo bude Númenor v príbehu veľmi dôležitý a o čo sa zaslúžil Elendil a jeho syn Isildur.
Domov
Zdieľať
Diskusia