Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. septembra 2022, 9:30
Čas čítania 7:02
Dominik Vetrák

Rings of Power: Ktoré postavy Pána prsteňov uvidíme v seriáli, ako vznikol a zanikol Númenor a kde sú Aragornovi predkovia?

FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER) RINGS OF POWER: VŠETKO, ČO POTREBUJEŠ VEDIEŤ O SERIÁLI
Uložiť Uložené

Objasňujeme Druhý, Tretí a Štvrtý vek Stredozeme, vysvetľujeme, čo je Númenor a ako padol, a pozrieme sa aj na ukutie prsteňov moci.

Pred niekoľkými dňami sme ti predstavili začiatok sveta Arda, v ktorom sa odohrávajú Tolkienove príbehy. Pozreli sme sa na to, ako boh Eru Ilúvatar vytvoril planétu, ako jeho „anjeli“ Valar budovali Stredozem a Valinor a ako prebiehal Prvý vek a vojna s Morgothom, Sauronovým pánom a prvým temným vládcom Stredozeme, ktorý vytvoril drakov, orkov (ohyzdov) a inú háveď.

Dnes sa presunieme k udalostiam Druhého veku a vojen proti Sauronovi. Dozvieš sa, ako vznikol a zanikol Númenor (Aragornovi predkovia), ako a prečo Valar fyzicky oddelili Valinor od Stredozeme či to, ako Sauron ukoval prstene moci.

Odporúčané
Všetko, čo potrebuješ vedieť, aby si pochopil seriál Rings of Power. Vysvetľujeme históriu Stredozeme a prvé veky Všetko, čo potrebuješ vedieť, aby si pochopil seriál Rings of Power. Vysvetľujeme históriu Stredozeme a prvé veky 7. septembra 2022, 14:30

Roky slnka (Years of the Sun)

Druhý vek (Second Age)

Na začiatku Druhého veku a po porážke Morgotha (všetko potrebné o Morgothovi sa dozvieš tu) vytvoril elf Gil-galad kráľovstvo Lindon, z ktorého vládol všetkým elfom v Stredozemi. Lindon sa po zatopení Beleriandu stal najzápadnejšou oblasťou Stredozeme. Valar sa chceli ľuďom odvďačiť za ich obetu v boji proti Morgothovi, a tak pre nich urobili niečo špeciálne.

Middle Earth
Zdroj: Middle Earth Wiki

Zrod Númenoru

Spod morskej hladiny „vytiahli“ ostrov Elenna a venovali ho ľuďom, ktorí na ňom postavili kráľovstvo Númenor. Ostrov leží medzi Valinorom (kontinent Aman) a Stredozemou, no bližšie k Valinoru. Z ľudí predtým zvaných Edain sa stali obyvatelia Númenoru. Získali dlhovekosť (nie nesmrteľnosť ako elfovia) a ďalšie vlastnosti, vďaka ktorým mali oproti obyčajným ľuďom trochu navrch.

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Prvým kráľom Númenoru sa stal Elros, syn hrdinu Eärendila, vďaka ktorému Valar prišli pomôcť v boji proti Morgothovi na konci Prvého veku. Rovnako ako Eärendil, aj jeho synovia dostali možnosť vybrať si, či budú ľuďmi alebo elfmi. Zatiaľ čo Elros sa stal prvým kráľom Númenoru ako človek, jeho brat Elrond sa rozhodol ostať elfom, stal sa jednou z pravých rúk Gil-galada (kráľa elfov žijúcich v Stredozemi) a neskôr panoval Roklinke (Rivendell). 

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Númenor bol po stáročia rajom pre ľudí, no len pre tých, ktorí bojovali proti Morgothovi. Oproti obyčajným ľuďom boli vyspelejší, oveľa bohatší a boli aj lepší bojovníci.

Odporúčané
Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies Finále Rings of Power odhalilo, kto je Sauron a kto je mysteriózny mág, ktorý spadol z nebies 17. októbra 2022, 10:23

Šesťsto rokov po začiatku númenorskej histórie sa tamojší obyvatelia vrátili do Stredozeme. Nadviazali na dobré vzťahy s ostatnými rasami, zveľaďovali Stredozem a učili sa od elfov, zatiaľ čo oni sami učili obyčajných ľudí. 

Vo filmoch Pán prsteňov či Hobit však Númenor už dávno neexistuje a jedným z jeho posledných potomkov je Aragorn. Čo sa teda s Númenorom stalo? 

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Lindon, Eregion, Lothlórien, Rivendell, Khazad-dum

Elfovia aj naďalej rozširovali svoje kráľovstvá a mestá. Eregionu vládol Celebrimbor, potomok Feanora, stvoriteľa silmarilov. Eregion sa nachádzal pri západnej bráne do najväčšej trpasličej ríše Khazad-Dûm, vďaka čomu si tamojší trpaslíci a elfovia vytvorili skvelé obchodné, ale aj priateľské vzťahy. Vidíme to aj v prvých dvoch epizódach seriálu Rings of Power, keď nám tvorcovia predstavili priateľstvo medzi princom Durinom IV. a Elrondom.

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Elrond sa neskôr oženil s Celebrian, dcérou Galadriel a Celeborna, predošlých vládcov Eregionu, ktorí odišli vládnuť do elfského lesa Lothlórien. Elrondovi a Celebrian sa narodili tri deti vrátane Arwen, ktorá sa neskôr stala Aragornovou manželkou. Celebrian sme vo filmoch nevideli, pretože ešte pred ich udalosťami ju orkovia uniesli a mučili natoľko, že sa rozhodla Stredozem opustiť a liečiť si svoje psychické rany vo Valinore. 

Ukovanie prsteňov moci (The Rings of Power)

Po porážke svojho pána Morgotha sa Sauron na dlhý čas uchýlil do úkrytu a postupne budoval svoju vlastnú armádu, s ktorou chcel ovládnuť Stredozem. Vybudoval pevnosť Barad-dûr v Mordore, ako aj v Hore osudu (Mount Doom), kde ukoval prsteň moci (The One Ring). Sauron terorizoval Stredozem, no ľudia, trpaslíci a elfovia mu odolávali, a to aj napriek tomu, že Sauron mal k dispozícii armády orkov, príšer, ale aj ľudí z východnej časti planéty Arda. 

Odporúčané
RECENZIA: Rings of Power RECENZIA: Rings of Power 15. októbra 2022, 10:30

Sauron sa rozhodol, že skúsi preniknúť medzi elfov a ľudí a získať si ich na svoju stranu. Nabral teda podobu Annatara (Pán darov) a spriatelil sa s Celebrimborom. Spoločne žili v Eregione, no niektorí elfovia Annatarovi neverili.

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Medzi nimi boli aj Elrond, Galadriel či Gil-galad. Sauron v podobe Annatara uchvátil Celebrimbora a naviedol ho na vytvorenie devätnástich prsteňov moci. Deväť z nich dali kráľom deviatich ľudských kráľovstiev a území, sedem trpaslíkom a tri ukoval Celebrimbor výhradne pre elfov. Z deviatich ľudských držiteľov prsteňov sa stali Nazgûlovia, keďže rýchlo a jednoducho podľahli moci prsteňov.

Sauron od začiatku zamýšľal, že prstene využije na ovládnutie elfov a iných významných osobností v Stredozemi. Trpaslíci so svojimi siedmimi prsteňmi odolávali a nepodľahli volaniu Saurona. Malo to na nich však negatívny účinok, keďže z nich prstene spravili ešte chamtivejšie bytosti a zvýraznili v nich ich negatívne vlastnosti.

Rings of Power
Zdroj: Amazon prime Video/Warner Bros.

Na záver tu máme tri prstene pre elfov, ktorí vycítili, čo s nimi Sauron zamýšľa. Sauron sa týchto prsteňov ani len nedotkol a od začiatku ich vlastnili najvyšší elfovia, ako Gil-galad, Elrond, Galadriel a dokonca aj čarodej Gandalf. Tieto prstene boli neviditeľné, a tak Sauron nikdy nezistil, kde sú a ako ich ovládnuť.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120989 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo bolo vytvorenie hlavného prsteňa moci pre Saurona obrovským riskom.
  • Ako zomrel Celebrimbor a ako sa Elrond stál pánom Roklinky, ktorú sám vybudoval.
  • Ako armáda Númenoru zachránila Stredozem a zosmiešnila Saurona a jeho armádu.
  • Kedy sa odohráva seriál Rings of Power a čo jeho tvorcovia zmenia oproti knihám.
  • Ako padol Númenor, čo s tým mal Sauron a ako potomkovia Númenoru založili Gondor a Arnor. 
  • Ako Valar odpojili Valinor od fyzického sveta a ako vyzerala vojna proti Sauronovi na konci Druhého veku.
Späť
Zdieľať
Diskusia