Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. augusta 2022, 14:30
Čas čítania 7:48
Denisa Šútorová

Slovák Boris Klimek navrhol svietidlá, ktoré údajne skopírovala značka Louis Vuitton. Súdiť sa nechce, je to pre neho česť

Slovák Boris Klimek navrhol svietidlá, ktoré údajne skopírovala značka Louis Vuitton. Súdiť sa nechce, je to pre neho česť
Zdroj: archív Borisa Klimeka
KULTÚRA INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Boris Klimek, ktorý sa v rámci dizajnu zameriava aj na interiéry či nábytok, svoj najväčší úspech zaznamenal vďaka farebným svietidlám z českého fúkaného skla. S pokorou priznáva, že svoje produkty má v detských butikoch Dior či v Centre Pompidou.

Umelec a produktový dizajnér Boris Klimek prednedávnom upozornil na to, že značka Louis Vuitton sa viac než „inšpirovala“ jeho tvorbou. Narážal tým na podobnosť svietidiel od Vuittona s jeho produktom Pebbles, ktorý vytvoril pre českú značku Bomma. Louis Vuitton predstavil takmer identický produkt, no s dvoma malými rozdielmi: farbou a cenou. 

„Vychádzal som z konceptu navliekania farebných korálikov. Moje svetlá tvoria farebné objekty zo skla navlečené na svetelnú tyč. Podrobne sme si prešli trh a, samozrejme, vždy sa na ňom nájde niečo podobné. Avšak nikde som nenašiel produkt taký totožný s tým mojím ako práve u Louisa Vuittona. V mojom okolí to rezonovalo tiež,“ povedal Klimek pre Refresher.

Čakal vraj, ako spoločnosť na jeho status zareaguje, no hnev necíti. „Zdalo sa mi to úsmevné a je to pre mňa obrovská pocta,“ dodáva.

Slovenský umelec Boris Klimek má svoje produkty v butiku Dior aj reštaurácii Justina Timberlaka a Jessicy Biel.
Slovenský umelec Boris Klimek má svoje produkty v butiku Dior aj reštaurácii Justina Timberlaka a Jessicy Biel. Zdroj: archív Borisa Klimeka

Klimek, ktorý sa v rámci dizajnu zameriava aj na interiéry a nábytok, svoj najväčší úspech zaznamenal práve vďaka farebným svietidlám z českého fúkaného skla. S pokorou priznáva, že jeho produkty nájdeš v butikoch Dior, v parížskom Centre Pompidou, ale aj v reštaurácii Jessicy Biel a Justina Timberlaka.

Svetlami PEBBLES od Borisa Klimeka sa údajne inšpiroval Louis Vuitton.Klimekove návrhy svietidiel PEBBLES, ktorými sa údajne inšpirovala svetová značka Louis Vuitton.Svetlá TOTEM LUMINEUX príliš nápadne pripomínajú svietidlá PEBBLES od Slováka Borisa Klimeka.Svietidlami PEBBLES sa údajne inšpiroval Louis Vuitton.
Zobraziť galériu
(18)

V rozhovore nám porozprával o probléme kopírovania vo svete dizajnu aj o tom, kde hľadá inšpiráciu pre svoju tvorbu, ktorá je známa vo svete, no menej známa na Slovensku. 

V Refresheri ti radi prinášame príbehy úspešných Slovákov. Ak ťa bavia články o histórii značiek a inšpiratívnych ľuďoch, ktorí vynikajú v umení, kultúre či módnom priemysle, staň sa členom klubu REFRESHER+ a všetky články si prečítaj bez obmedzení. 

Kde sa zrodila inšpirácia na svietidlá Pebbles, ktoré sa zapáčili aj dizajnérom od Louisa Vuittona?

Koncept svietidiel Pebbles som mal v šuflíku už niekoľko rokov. Do svojho portfólia sklenených produktov som ho zaradil, keď ma na spoluprácu oslovila česká firma Bomma. Robil som pre nich viacero vecí, no tieto konkrétne svietidlá firmu okamžite zaujali. Ide o modularitu sklenených objektov – sú inšpirované korálikmi, ktoré sa navliekajú na svetelnú tyč a samy osebe vyzerajú ako šperk. Páči sa mi ich hravosť, zákazník si môže nakonfigurovať a navoliť akékoľvek farby a tvary skla a vznikne vám vlastná kompozícia. 

Odporúčané
Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) Z betónovej maštale vznikol dovolenkový dom na londýnskom vidieku. Takýto výhľad z vane je sen (FOTO) 1. apríla 2024, 11:00

Kedy ste si všimli, že Louis Vuitton má podobný produkt?V júni prebiehal v Miláne týždeň dizajnu. Keby som tam bol fyzicky, určite by som si túto podobnosť všimol sám. Louis Vuitton má vždy svoj stánok na zaujímavej lokácii s veľmi unikátnymi inštaláciami. Okrem oblečenia už dlhé roky pracuje s rôznymi dizajnérmi na výrobe interiérových doplnkov, sedačiek a svietidiel. Toto konkrétne svetlo, podobné môjmu, by sa určite nedalo prehliadnuť.

Kamarát, ktorý je dizajnér, mi jedno ráno poslal fotku, ktorú urobil priamo na mieste stánku Louis Vuitton, so slovami: „Kámo, nevedel som, že si navrhoval už aj pre Louis Vuitton.“ Bolo to zo žartu, taká kamarátska rýpačka, no tá podobnosť s mojím produktom bola skrátka očividná. Mňa to však nijakým spôsobom neurazilo, naopak, je to pre mňa česť.

Svetlá TOTEM LUMINEUX príliš nápadne pripomínajú svietidlá PEBBLES od Slováka Borisa Klimeka.
Svetlá TOTEM LUMINEUX príliš nápadne pripomínajú svietidlá PEBBLES od Slováka Borisa Klimeka. Zdroj: Louis Vuitton

Moje svetlá sú fúkané z českého skla. Menší model sa predáva za približne 2 000 eur, za väčší a vlastne aj najdrahší z tejto kolekcie zaplatíte okolo 2 500 eur. Louis Vuitton svoje svetlá vyrába z muránskeho skla a predáva ich za 32 000 dolárov...

 

Svetlami PEBBLES od Borisa Klimeka sa údajne inšpiroval Louis Vuitton. Slovák nám v rozhovore povedal, či spoločnosť LV reagovala na jeho status.
Svetlami PEBBLES od Borisa Klimeka sa údajne inšpiroval Louis Vuitton. Slovák nám v rozhovore povedal, či spoločnosť LV reagovala na jeho status. Zdroj: archív Borisa Klimeka
Odporúčané
Odkopíroval Louis Vuitton slovenského dizajnéra Borisa Klimeka? Umelec má pre značku jasný odkaz Odkopíroval Louis Vuitton slovenského dizajnéra Borisa Klimeka? Umelec má pre značku jasný odkaz 8. júla 2022, 19:32

Reagovala spoločnosť Louis Vuitton na váš status a chystáte sa v tomto smere podniknúť nejaké kroky?

Vuitton na môj status nezareagoval a ani nechystám právne kroky. Všeobecne v dizajne je kopírovanie veľkou problematikou. Existuje tam priepasť medzi tým, čo je kopírovanie a „čo je len inšpirácia“. Sám som si vedomý toho, že človek počas fungovania vníma veci v časovom horizonte, podvedomie skrátka pracuje. Aj po roku, po dvoch vyplávajú na povrch veci, ktoré vás nejakým spôsobom ovplyvnili, inšpirovali. 

Všetko je o miere inšpirácie a inšpirácia sa ťažko dokazuje. Ak chcete mať niečo naozaj nenapodobiteľné, musíte mať ochrannú známku, patentovať si rozmery, jedine vtedy vám produkt neskopírujú jedna k jednej. Je to však finančne a časovo náročný proces.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 119790 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Klimek vníma kopírovanie vo svete dizajnu.
  • Prečo sú svietidlá slovenského umelca také obľúbené v módnych domoch a celebritných kruhoch.
  • Čo je zámerom jeho tvorby.
  • Prečo umelec nechce pracovať pod vlastnou značkou.
  • Či môžeme Klimekovu tvorbu vidieť aj na Slovensku.
Domov
Zdieľať
Diskusia