Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2022, 12:30
Čas čítania 10:12
Ivan Koribanič

Mladí hráči sa ma niekedy po vylúčení prídu opýtať, či aj ďalej hráme 5 na 5, vraví hokejový rozhodca Peter Stano (Rozhovor)

Mladí hráči sa ma niekedy po vylúčení prídu opýtať, či aj ďalej hráme 5 na 5, vraví hokejový rozhodca Peter Stano (Rozhovor)
Zdroj: archív Petra Stana
ŠPORT HOKEJ MS V HOKEJI DO 20 ROKOV PETER STANO SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Pískal mládeži, ale aj seniorom. Peter Stano patrí k slovenskej rozhodcovskej špičke. Pravidelne píska seniorské majstrovstvá sveta. No predtým si musel prejsť aj mládežníckymi kategóriami.

Pískaniu sa venuje od pätnástich rokov. Rozhodoval aj zápasy na uplynulých majstrovstvách sveta. Počas MS do 20 rokov v Kanade sme sa porozprávali s Petrom Stanom. Ak sa ti článok bude páčiť, pridaj sa do klubu Refresher+. Podporíš tak tvorbu kvalitného športového obsahu, získaš neobmedzený prístup k prémiovému obsahu, ale aj množstvo ďalších výhod.

Rozhodoval si juniorské MS v Kanade. Vnímaš rozdiel medzi pískaním seniorských a mládežníckych majstrovstiev?

Rozdiel tam je, čo sa týka vyspelosti hry. Mužský hokej je vyspelejší. Aj taktická vyspelosť zohráva veľkú úlohu. Muži vedia, do akých súbojov ísť a do akých nie. Pretože ak by išli do každého, veľmi rýchlo sa vyčerpajú. Mladí chalani niekedy reagujú pod tlakom nenadobudnutých skúseností. Idú do každého súboja naplno. Zaužívané majú aj to, že si predlžujú pobyt na ľade. Vtedy ich musí tréner usmerniť. Muži vedia, že nechajú za 20-30 sekúnd na ľade všetko, a idú striedať. Juniorský hokej je viac kontaktný a niekedy aj premotivovanejší.

Peter Stano, hokej, slovensko, hokejový rozhodca, rozhodca, IIHF, majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji
Zdroj: archív Petra Stana

Nie je to tak, že pri mládežníckych MS sa chyby posudzujú benevolentnejšie? Nepovie sa vtedy, že sú to „iba“ také majstrovstvá?

Nie, to určite nie. Každé majstrovstvá sveta sú pre každého účastníka prestíž, veď sú to majstrovstvá sveta. Vrchol kariéry pre hráča, trénera a aj rozhodcu v danej kategórii.

Odporúčané
Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka Hľadajú sa mladí ľudia, ktorí v roku 2023 urobili dobrý skutok. Nominuj ich na Férový čin roka 15. marca 2024, 10:00

Čo sa týka rozhodcov, pre každého to môže byť odrazový mostík a významný postup v kariére. Máme tam inštruktorov, ktorí sú nato, aby nám v našej kariére pomáhali, posúvali nás dopredu a niečo nás naučili. Aby z každého šampionátu odišiel každý rozhodca o niečo lepší. Na chyby rozhodcov sa prihliada rovnako ako na mužských majstrovstvách.

Ak spraví rozhodca chybu, tak je o tom upovedomený, aby si danú chybu uvedomil a zobral si z nej ponaučenie do budúcnosti. Na druhej strane sa chyby analyzujú do detailov – to, prečo k nim došlo. Analyzuje sa postavenie rozhodcu, v ktorej minúte sa to stalo, či už tam nemohla úlohu zohrávať únava a podobne. My máme po zápase prístup do aplikácie, v ktorej sú zostrihané naše zápasy do detailu, niekedy aj do 60 rôznych situácií, aby rozhodca mohol vidieť, čo urobil dobre a čo zle.

Rátajú vám za zlé rozhodnutia aj nejaké – nazvime to – čierne bodíky? Napríklad trikrát a dosť?

Nie. Závisí aj od toho, aké a aké veľké sú tie chyby. Je rozdiel, keď spravíš chybu za tesného výsledku a keď za rozhodnutého stavu. Chyba je to tak či tak, ale veľkosť tej chyby je diametrálne odlišná. Najhoršie, čo sa môže stať, je, ak spravíš chybu, po ktorej ovplyvníš výsledok. Napríklad ak padne gól po zle odpískanom alebo neodpískanom faule, ofsajde a podobne. Celé pôsobenie rozhodcu sa potom komplexne vyhodnocuje a takéto chyby potom môžu ovplyvniť ďalšiu nomináciu rozhodcu v turnaji. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 119294 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký rozdiel vidí Peter Stano medzi správaním hráčov mužov a správaním hráčov v juniorských kategóriách.
  • Prečo je niekedy dobré priznať chybu.
  • Či Slovákom v hokeji rozhodcovia skutočne krivdia.
  • Či majú rozhodcovia v obľube kamery na prilbách.
  • Prečo sú niektorí rozhodcovia „extrémisti“.
  • Či sa dokáže rozhodca na Slovensku uživiť hokejom.
  • Ako vníma Peter Stano súčasný stav slovenského hokeja.
Domov
Zdieľať
Diskusia