Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. júla 2022, 20:50
Čas čítania 1:09
Dominik Vetrák

Fanúšikovia obviňujú tvorcov Stranger Things z queerbaitingu. Prečo v 4. sérii tak naťahujú Willovu homosexualitu?

Fanúšikovia obviňujú tvorcov Stranger Things z queerbaitingu. Prečo v 4. sérii tak naťahujú Willovu homosexualitu?
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY STRANGER THINGS
Uložiť Uložené

Willova sexualita rozdelila divákov na dva tábory.

Tvorcovia Stranger Things naprieč prvými tromi sériami naznačili Willovu homosexualitu možno raz-dva razy. Až vo štvrtej sérii sa jej naplno venujú a nepriamo potvrdzujú, že Will je homosexuál a je zamilovaný do svojho kamaráta Mika, ktorý zase miluje Eleven a je heterosexuál. Jeho homosexuálnu orientáciu potvrdil už aj jeho herecký predstaviteľ Noah Schnapp. 

Odporúčané
Tom Cruise: kontroverzný scientológ, posledný akčný hrdina Hollywoodu a úžasný herec, ktorý navždy zmenil akčný žáner Tom Cruise: kontroverzný scientológ, posledný akčný hrdina Hollywoodu a úžasný herec, ktorý navždy zmenil akčný žáner 24. júla 2022, 9:30

Niektorí diváci však tvorcov vinia z queerbaitingu. Tento pojem vo všeobecnosti znamená, že tvorcovia využívajú iný ako heterosexuálny romantický či sexuálny vzťah postáv (napríklad v seriáli či vo filme), aby zvýšili záujem o seriál a film. Problémom je, že LGBTI prvky len naznačujú a nikdy s nimi nič konkrétne nerobia a nedostatočne ich rozvíjajú. Kritizuje to aj redaktorka magazínu The Independent. 

Stranger Things will gay
Will Byers (Noah Schnapp). Zdroj: Netflix

To sme sčasti kritizovali aj my v našej recenzii. Tvorcovia Willovu sexualitu naťahujú až príliš dlho a nerobia to podľa nás dostatočne zaujímavo. Na druhej strane, ozval sa aj druhý tábor divákov, ktorý tvrdí, že tvorcovia nerobia nič zlé.

Odporúčané
10 otázok a záhad, ktoré nám 5. séria Stranger Things musí objasniť 10 otázok a záhad, ktoré nám 5. séria Stranger Things musí objasniť 6. júla 2022, 14:30

Dej seriálu sa odohráva v 80. rokoch, keď boli LGBTI ľudia utláčaní oveľa viac ako teraz a coming outy homosexuálov neboli také bežné. Byť homosexuálom bolo veľmi nebezpečné, a tak tvorcovia autenticky odzrkadľujú pocity homosexuálov v danej dobe. 

Anketa:
Ktorý názor podporuješ ty?
Stranger Things skutočne queebaituje
Nejde o queerbaiting, ale o autentické zobrazenie homosexuality v 80. rokoch
Stranger Things skutočne queebaituje
11 %
76 Hlasov
Nejde o queerbaiting, ale o autentické zobrazenie homosexuality v 80. rokoch
89 %
603 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia