Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. júla 2022, 9:30
Čas čítania 13:29
Dominik Vetrák

Tom Cruise: kontroverzný scientológ, posledný akčný hrdina Hollywoodu a úžasný herec, ktorý navždy zmenil akčný žáner

FILMY A SERIÁLY HOLLYWOOD HOLLYWOODSKI HERCI MISSION: IMPOSSIBLE TOM CRUISE
Uložiť Uložené

I feel the need, the need for speed!

Tom Cruise oslávil 3. júla svoje 60. narodeniny. Hollywoodski herci v tomto veku už zvyčajne hrajú v drámach, respektíve za seba nechajú zaskakovať kaskadérov. Tom Cruise v tomto veku skáče na motorke z útesu a lieta na helikoptérach v kaskadérskych kúskoch, ktoré by väčšina ľudí považovala za samovražedné. 

Odporúčané
Thor: Láska a hrom v potitulkovej scéne odhalil, s ktorým slávnym bohom bude bojovať nabudúce. Čo prekvapivé sa ešte stalo? Thor: Láska a hrom v potitulkovej scéne odhalil, s ktorým slávnym bohom bude bojovať nabudúce. Čo prekvapivé sa ešte stalo? 8. júla 2022, 12:30

Cruise počas natáčania svojich filmov niekoľkokrát riskoval život a nevyhol sa ani zraneniam. Známy je však nielen vďaka bohatej filmovej kariére a oslavným ódam od svojich kolegov na to, aký je perfekcionista a neuveriteľne sústredený pracant, ale aj pre svoje kontroverzné výroky a správanie. Cruise je totiž členom scientologickej cirkvi, ktorej predstaviteľov obvinili rôzni ľudia a organizácie zo zločinov.

Tom Cruise
Zdroj: Jamie McCarthy/Staff/Getty Images North America

V tomto článku ti predstavíme život večne usmiateho a milovaného herca, za ktorým sa skrývajú deprimujúce tajomstvá a kontroverzné myšlienky. Ak máš rád naše profily hercov a iných slávnych osobností, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+, vďaka čomu budeme môcť ísť ešte viac do hĺbky. 

Odporúčané
10 najočakávanejších nových seriálov a filmov od Netflixu, HBO, Disney a Apple TV+ v júli 2022 10 najočakávanejších nových seriálov a filmov od Netflixu, HBO, Disney a Apple TV+ v júli 2022 30. júna 2022, 11:30

Pred 20 rokmi poskytol Tom Cruise rozhovor magazínu Parade, v ktorom hovoril aj o svojom dospievaní. Mal tri mladšie sestry, o ktoré sa starala najmä jeho matka. Jeho otec nedokázal rodinu zabezpečiť, a keď sa nahneval alebo mu niečo nevyšlo, odniesli si to ľudia naokolo. 

„Môj otec bol ten typ osoby, ktorej keď niečo nevyšlo, kopol do teba. Šikanoval ostatných a bol zbabelec.“

V spomínanom rozhovore pre magazín Parade herec prezradil aj to, že ho šikanovali pre jeho dyslexiu. Lepšie sa údajne naučil čítať až v dospelosti, a to vďaka scientológom. Odborníci na dyslexiu však Cruisove tvrdenia považujú za nezmysel. Odborník na dyslexiu o tom povedal„Neviem o žiadnom výskume, ktorý by podporoval učenie scientologickej cirkvi ako účinnú formu zásahu proti dyslexii.“ 

Okrem dyslexie si Cruisa stále doberali ako nováčika, keďže sa s rodinou často sťahovali a on menil školy. Cruisova rodina navyše nebola bohatá, a tak nosil obnosené oblečenie.

Ako sa natáčal film Top Gun: Maverick
Naľavo Tom Cruise, v prostriedku režisér Joseph Kosinski a napravo producent Jerry Bruckheimer. Zdroj: Paramount Pictures

Pracovať začal už v ôsmich rokoch, keď napríklad kosil trávniky. Podstatná časť z jeho zárobku skončila v kasách kín. Cruise miloval filmy už v útlom veku a láska k nim ho drží celý život. Nakoniec, ako sám prezradil, hercom chcel byť už od svojich štyroch rokov. 

Odporúčané
Slovenka robila dablérku Millie Bobby Brown vo filme Damsel. Už roky pracuje na najväčších hollywoodskych projektoch (Rozhovor) Slovenka robila dablérku Millie Bobby Brown vo filme Damsel. Už roky pracuje na najväčších hollywoodskych projektoch (Rozhovor) 12. marca 2024, 14:30

Je o ňom známe, že je veľkým milovníkom kinematografie so širokými znalosťami o Hollywoode a legendárnych filmoch. Cruise sa v mladosti hlásil aj do katolíckej školy, no neskôr odišiel, pretože sa údajne nedokázal riadiť obmedzeniami takéhoto života. Jeden z Cruisových kamošov však tvrdil, že ich vyhodili, lebo kradli alkohol. Sám Cruise povedal, že nikdy nechcel byť kňazom. 

Keď mal Tom 12 rokov, jeho matka sa odsťahovala od otca, vzala so sebou deti a požiadala o rozvod. Cruise sa s otcom odmietal stretávať a znova sa pozhovárali až tesne pred otcovou smrťou v roku 1984, keď bola Cruisova hollywoodska kariéra v plnom prúde. 

Vzťah Toma s otcom poznamenal aj jeho herecký výkon v snímke Magnolia. Vo filme sa postava, ktorú stvárňuje, zmieri so svojím otcom až pri jeho smrteľnej posteli. Niečo podobné sa stalo aj samotnému Tomovi Cruisovi, ktorý svojho otca videl po desiatich rokoch práve vtedy, keď zomieral. Cruisa za túto rolu nominovali aj na Oscara, nakoniec ho však nezískal. 

Tom Cruise
Tom Cruise vo filme Magnolia. Zdroj: New Line Cinema

Cruise začal okolo scientológie krúžiť v 80. rokoch a údajne sa k tejto kontroverznej cirkvi pridal počas manželstva so svojou prvou ženou Mimi Rogers, s ktorou bol ženatý v rokoch 1987 – 1990. Scientológovia veria, že ľudia sú spirituálne bytosti, ktoré ovládajú svoj vlastný osud. Diagnózy psychiatrov vnímajú ako omyl, s čím sa Cruise stotožňuje.

Odporúčané
Zendaya: Tajne chodila s hercom z Euphorie, kariéru začínala po boku hviezdy Onlyfansu a mohla byť basketbalistkou Zendaya: Tajne chodila s hercom z Euphorie, kariéru začínala po boku hviezdy Onlyfansu a mohla byť basketbalistkou 10. marca 2024, 14:30

Potvrdil to aj v rozhovore z roku 2005, keď promoval sci-fi snímku War of the Worlds od režiséra Stevena Spielberga. Neveril a nerešpektoval psychiatrov ešte predtým, než sa stal scientológom. Otvorene povedal, že by psychiatriu zakázal.

Tom sa k scientológii otvorene hlási už dlho a obhajoval ju aj v rozhovore s Peterom Overtonom, v ktorom tvrdil, že ľudia majú o scientológii mylné predstavy a vraj to nie je žiadny kult. V oboch spomínaných rozhovoroch vidieť, že len čo príde reč na scientológiu, Tom zvážnie a je oveľa zapálenejší a aj pasívne agresívnejší ako pri iných témach. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117418 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo je scientológia a ako ovplyvnila Cruisov život a vzťahy s rodinou.
  • Ako sa Cruise hádal s moderátormi, ktorí sa opovážili kritizovať scientológiu.
  • Ktoré filmy sú jeho najlepšie a ako revolučne natáčal Top Gun: Maverick.
  • Ktorú jednoduchú scénu musel natáčať 95-krát.
  • Ktorý film natáčal neuveriteľných 15 mesiacov, čo je zároveň svetový rekord.
  • Aký má v Hollywoode vplyv a či dokáže presvedčiť štúdiá o nakrúcaní filmov a svojich požiadavkách.
  • Čo spravil s bezpečnostným analytikom a s poisťovňou, ktorí mu odmietali povoliť natočenie šialenej akčnej scény v Mission: Impossible.
Späť
Zdieľať
Diskusia