Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
23. júla 2022, 12:30
Čas čítania 5:12
Ema Stanovská

Kaviareň Emil v 300-ročnom Mirbachovom paláci: na historickom nádvorí ti nalejú vodu, aj keď si nič neobjednáš

Kaviareň Emil v 300-ročnom Mirbachovom paláci: na historickom nádvorí ti nalejú vodu, aj keď si nič neobjednáš
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

„Bola to láska na prvý pohľad. Očarilo nás nádvorie aj klenbový interiér,“ vraví Robert Nagy, spolumajiteľ bistra Otto! a Langoš baru. Pre Refresher vysvetlil, ako sa mu podarilo otvoriť kaviareň v historických priestoroch tristoročného paláca.

„Nikto z vás ma nikdy nestretol a predsa som tu. Bol som a teraz aj budem. Som totiž presvedčený, že novému Prešporku chýba kus kultúry a kultúrnosti. Som Emil – svojím spôsobom starý, ale aj úplne nový,“ víta nás v kaviarni posledný majiteľ Mirbachovho paláca gróf Emil Mirbach.

Samozrejme, nie priamo on, gróf totiž zomrel už pred takmer storočím. Dnes za neho rozpráva nielen jeho palác, ale aj majitelia novej kaviarne v prízemí, ktorá nesie jeho meno.

Barón Emil Mirbach zrejme nepredpokladal, že na nádvorí jeho paláca raz budú ľudia popíjať cold brew z kávy zo špičkovej slovenskej pražiarne.
Barón Emil Mirbach zrejme nepredpokladal, že na nádvorí jeho paláca raz budú ľudia popíjať cold brew z kávy zo špičkovej slovenskej pražiarne. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Mirbachov palác, vyše tristoročná barokovo-rokoková stavba na Františkánskom námestí v Bratislave, patrí k najzachovanejšej pôvodnej architektúre starého Prešporka. Barón Emil Mirbach ho odkázal mestu so želaním, aby v jeho priestoroch zriadilo Galériu mesta Bratislavy. Jeho prianie sa o niekoľko desaťročí splnilo – dnes je tu stála expozícia stredoeurópskeho barokového maliarstva a sochárstva. 

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

Barón však zrejme nepredpokladal, že na nádvorí jeho paláca raz budú ľudia popíjať cold brew z kávy zo špičkovej slovenskej pražiarne, popíjať oranžové rakúske víno a ujedať si z kváskového drdola či sendviča. 

V Emilovi si svoje nájdu kávičkári, nadšenci vína aj kváskových koláčov.
V Emilovi si svoje nájdu kávičkári, nadšenci vína aj kváskových koláčov. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
V Refresheri pravidelne prinášame reportáže a rozhovory, v rámci ktorých predstavujeme novinky slovenskej gastroscény. Všetky články nájdeš pod témami gastro a gastro Bratislava – nezabudni ich sledovať, aby ti nič neušlo. Ak nás chceš podporiť v našej práci, najlepšie tak urobíš vstupom do klubu Refresher+. Každý člen má zaručený prístup ku všetkým zamknutým článkom a k tomu veľa benefitov a zliav.

V priestore, kde ešte prednedávnom boli len kancelárie a knižnica a bežný návštevník sem nemal prístup, dnes stojí kaviareň Emil, ktorú vlastnia majitelia úspešného bistra Otto! na Grösslingovej ulici – Robert Nagy, Martin Danielič a Vladimír Kuny. O prevádzku novej kaviarne sa stará Nina Svítková.

O novom koncepte nám porozprávali Nina Svítková a Robert Nagy.
O novom koncepte nám porozprávali Nina Svítková a Robert Nagy. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Mesto oslovili (aj) humorom

Ako sa im podarilo otvoriť kaviareň na takom vzácnom historickom mieste? „Prihlásili sme sa do súťaže, ktorú vypísala Galéria mesta Bratislavy, a podarilo sa nám vyhrať,“ vysvetľuje nám Robert Nagy s tým, že k Ottovi sa teda pridal mladší brat Emil. „Keď sme sa sem prišli pozrieť, bola to láska na prvý pohľad. Očarilo nás nádherné nádvorie, klenbový interiérový priestor aj lokalita v centre mesta.“

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Súťaž prebiehala anonymne, mesto teda netušilo, kto sa vlastne prihlasuje. Záujemcovia museli v prihláške uviesť, akú majú predstavu o koncepte prevádzky a nájomnom, do akej miery sa chcú správať ekologicky, prípadne či budú pristupovať regionálne k dodávateľom a surovinám. 

Galéria mesta Bratislavy sa postarala o kompletný návrh a rekonštrukciu priestoru kaviarne, zvyšok je v réžii nájomcov.
Galéria mesta Bratislavy sa postarala o kompletný návrh a rekonštrukciu priestoru kaviarne, zvyšok je v réžii nájomcov. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Majitelia šli do toho od začiatku so sofistikovaným humorom – už do súťaže sa prihlásili pod pracovným menom Emil. „Zdalo sa nám vtipné mať ďalšiu prevádzku s mužským menom a zároveň to vychádzalo z názvu paláca. Pokračujeme v tom doteraz a aj navonok sa snažíme komunikovať elegantne, archaickým a slušným tónom, aký sa dnes už veľmi nenosí,“ konštatujú.

Galéria mesta Bratislavy sa postarala o kompletný návrh a rekonštrukciu priestoru. Všetko ostatné – ponuka nápojov, jedál, riad, komunikácia – je v réžii nových nájomcov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 118510 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo všetko ochutnáš v kaviarni Emil (a koľko ťa to bude stáť).
  • Čo prevratné kaviareň priniesla galérii v Mirbachovom paláci.
  • Aké akcie tu budú organizovať.
  • Aký majú majitelia kaviarne vzťah s mestom.
  • Či ešte majú v pláne otvoriť prevádzku na Dunajskej.
  • Nad akým ďalším projektom v súčasnosti premýšľajú.
Domov
Zdieľať
Diskusia