Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2022, 13:30
Čas čítania 4:18
Adrián Lukáč

Diablo Immortal: mobilný spin-off legendárnej série, v ktorom môžeš minúť viac ako 100-tisíc eur, spustil vlnu kritiky na Blizzard

Diablo Immortal: mobilný spin-off legendárnej série, v ktorom môžeš minúť viac ako 100-tisíc eur, spustil vlnu kritiky na Blizzard
Zdroj: Blizzard Entertainment
TECH ACTIVISION/BLIZZARD HRY NOVÉ HRY (AKÉ HRY VYCHÁDZAJÚ)
Uložiť Uložené

Spin-off legendárnej série je najkontroverznejšou hrou posledných dní.

Diablo Immortal, spin-off legendárnej série určený primárne pre smartfóny, vyšlo 2. júna 2022 a odvtedy je azda najdiskutovanejšou hrou v hernom svete. Za tento krátky čas stihlo byť najhoršie hodnotenou hrou podľa používateľského skóre na známom webe metacritic.com a zároveň druhou najziskovejšou mobilnou hrou Blizzardu po Hearthstone. Ako je teda možné, že aj napriek extrémne negatívnemu používateľskému skóre si ho stiahlo viac ako 10 miliónov hráčov a za dva týždne zarobilo viac ako 24 miliónov dolárov? Poďme sa na to pozrieť.

Staré dobré Diablo je späť

Diablo Immortal je MMORPG (massively-multiplayer-online role-playing-game) free-to-play hra určená pre smartfóny a stiahnuť si ju tak môže ktokoľvek zadarmo. Po jej oznámení boli názory a očakávania rôzne. Veľká časť skalných fanúšikov Diabla, ktorá zúfalo volá po štvrtom pokračovaní série, mobilnou hrou nadšená nebola. No našli sa aj takí, ktorí v tom videli príležitosť, ako si skrátiť čakanie na štvorku. Všetky očakávania a špekulácie ukončilo vydanie hry 2. júna na iOS a Android. Hra je však dostupná aj na PC ako beta verzia. 

Čo sa týka hernej stránky hry, Blizzard potvrdil svoje kvality a Immortal je v podstate veľmi vydarenou hrou s peknou grafikou a atmosférou, ktorá patrí k Diablu. Dokonca aj intuitívnosť a jednoduchosť ovládania je na smartfónoch na veľmi dobrej úrovni a hru si užije nielen fanúšik tejto série. Ide o klasiku, tak ako ju poznáme. Hráč si na začiatku vytvorí svojho hrdinu a pustí sa do boja proti hromade nepriateľov. Príbeh hry sa odohráva v známom svete Sanctuary v čase medzi druhým a tretím dielom série a hráčovou úlohou je nájsť a zničiť všetky časti artefaktu Worldstone. Kampaň ponúka zábavu na dlhé hodiny a po hernej stránke jej nie je veľmi čo vyčítať. 

diablo
Zdroj: Blizzard Entertainment

Viac ako 10 miliónov hráčov, podľa ktorých ide o najhoršiu hru vôbec

Samotný herný model je veľmi návykový už od počiatku série a v kombinácii s peknou grafikou, dobrou hrateľnosťou, modernými prvkami, na ktoré sme na smartfónoch zvyknutí, označením hry ako MMORPG a legendárnou značkou Diablo by sme neočakávali nič iné ako úspech. Nasvedčuje tomu aj počet hráčov. Už za prvý týždeň si hru na všetkých platformách stiahlo viac ako 10 miliónov hráčov a za prvé dva týždne Blizzardu zarobila len z mobilných platforiem viac ako 24 miliónov dolárov, pričom ešte stále nevyšla v Číne, kde je trh s mobilnými hrami najväčší na svete.

V hodnoteniach kritikov dosahuje priemerne šesť až sedem bodov z desiatich, no hodnotenia od hráčov sú extrémne negatívne. Na populárnom webe metacritic.com bol Immortal dokonca najhoršie hodnotenou hrou v celej histórii s používateľským skóre len 0,2 bodu z desiatich. Odvtedy si však polepšil na 0,3 boda a je druhou najhoršie hodnotenou hrou hneď po Madden NFL 21. V čom je teda problém?

Hraj 10 rokov alebo zaplať 100-tisíc eur

Problém nastáva po skončení základnej kampane, ktorá sa dá dokončiť celkom zadarmo. Mnoho hráčov, ktorí túto sériu milujú, ju hrá práve pre obsah, ktorý sa vtedy začne. Hlavným cieľom hrania je vylepšovanie postavy prostredníctvom rôznych drahokamov a iných „vzácnych“ predmetov. Štúdio Blizzard chce, aby hráč v hre strávil čo najviac času po skončení kampane, a tak nechýbajú ani denné odmeny a pravidelné výzvy. Samozrejme, podstatou tohto obsahu sú mikrotransakcie. Na tom by ešte nebolo nič zlé, hráči mobilných hier sú na mikrotransakcie zvyknutí, no Blizzard to v prípade hry Diablo Immortal dohnal až do absurdnosti a recenzenti či streameri sa pýtajú, či sme ešte vo svete počítačových a mobilných hier alebo vo svete hazardu a gamblingu.

diablo
Zdroj: Blizzard Entertainment

Nielenže je systém vylepšovania postavy nesmierne komplikovaný, pre hráča neprehľadný a šanca získať naozaj vzácne predmety je minimálna, na rozdiel od väčšiny hier je v Diablo Immortal takmer nemožné získať veľmi vzácne predmety zadarmo plnením rôznych úloh. Väčšinou vo svete mikrotransakcií existuje aj bezplatná cesta k vzácnym predmetom alebo vylepšeniam opakovaním rôznych úloh a zaplatenie reálnych peňazí je len skratkou, ako sa dostať k prémiovému obsahu okamžite. Dá sa však povedať, že v Diablo Immortal to neplatí.

Samotné mikrotransakcie však nie sú najväčším problémom. Hráč si za reálne peniaze nemôže kúpiť konkrétne predmety, ale len tzv. legendary crest, ktoré môže uplatniť v špeciálnych leveloch. Čím viac si týchto nakúpených predmetov uplatní, tým má väčšiu šancu, že mu po prejdení úrovne vypadnú z finálneho bosa legendárne súčasti výzbroje.  Ide teda o systém náhodných loot boxov, ktorý je v kombinácii s mikrotransakciami považovaný za najhorší spôsob, ako získavať prémiový obsah v hrách za reálne peniaze.

Podľa analýzy na youtubovom kanáli Bellular News by maximálne vylepšenie postavy zabralo 10 rokov herného času, ak by sa hráč spoliehal len na denné bonusy za prihlásenie do hry. Kratšou cestou je investovanie reálnych peňazí. Autori spomínanej analýzy vo videu tvrdia, že na dosiahnutie maximálneho vylepšenia by hráč musel minúť viac ako 100-tisíc eur. 

Systém mikrotransakcií je v Diablo Immortal natoľko agresívny, že hráča, ktorý si chce užiť záverečný obsah hry, takmer až núti investovať reálne peniaze do hry. Inak nemá šancu vyrovnať sa ostatným protihráčom, keďže bezplatná cesta získavania vzácnych predmetov je prakticky nemožná. A to je dôvod extrémne negatívnych hráčskych recenzií a hodnotení. Hráči sú schopní vývojárom veľa vecí odpustiť, na nepopulárne mikrotransakcie si už väčšina z nich zvykla a v hernej komunite ich hráči akceptujú ako podporu vývoja hier. Všetko má však svoje hranice a zdá sa, že Blizzard pri Diablo Immortal tieto hranice  prekročil.

Streamer minul 15-tisíc eur, aby hru okamžite vymazal

Hoci väčšina hráčov na mikrotransakciách minie len niekoľko eur, sú medzi nimi napríklad aj deti, ktoré bez uvedomenia si skutočnej hodnoty míňajú peniaze rodičov, alebo dokonca dospelí hráči, na ktorých takto agresívny systém mikrotransakcií s minimálnou šancou odmeny môže vplývať podobne ako hazardné hry.

Ideálnym a odstrašujúcim príkladom je streamer Quin69 z Nového Zélandu, ktorý si dal pri vydaní Diablo Immortal za cieľ získanie 5-hviezdičkového drahokamu. Podarilo sa mu to až po viac ako dvoch týždňoch hrania a minutí neuveriteľných 25 165 novozélandských dolárov, čo je v prepočte podľa aktuálneho kurzu približne 15-tisíc eur. A čo spravil Quin69, keď tento drahokam získal? Diablo Immortal okamžite vymazal, pričom odkázal Blizzardu niekoľko vulgarizmov. Pri maximálnom vylepšení môže pritom každá postava v hre používať až šesť takýchto drahokamov súčasne.

 

Záver

Diablo Immortal z herného hľadiska môžeme ako mobilnú hru určite odporučiť. Najmä skalný fanúšik série si ju užije a vo svojich spomienkach sa vráti o viac ako dve dekády. Pri kampani sa hráč zabaví na dlhé hodiny skutočne zadarmo. Už počas nej však vývojári lákajú hráčov na nákup loot boxov za zdanlivo zľavnené sumy a treba si dať pozor na to, aby sa hráč nenechal vtiahnuť do nekonečného kolotoča míňania peňazí za virtuálne predmety. 

Anketa:
Aký máš názor na systém mikrotransakcií, ako je v Diablo Immortal?
V pohode, je to podpora vývojárov a zodpovednosť každého hráča, koľko do hry investuje.
Hraničí to s hazardom a gamblingom a takéto praktiky by mali byť zakázané.
V pohode, je to podpora vývojárov a zodpovednosť každého hráča, koľko do hry investuje.
23 %
Hraničí to s hazardom a gamblingom a takéto praktiky by mali byť zakázané.
77 %
Späť
Zdieľať
Diskusia