Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. júna 2022, 15:10
Čas čítania 0:52
Jakub Paulík TASR

Infovojnu aj Hlavný denník bude môcť štát blokovať do konca septembra. Rozhodol o tom parlament

ZAUJÍMAVOSTI DEZINFORMÁCIE HOAXY SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Pôvodná platnosť blokovania bola len do konca júna.

Parlament sa rozhodol predĺžiť právomoc Národného bezpečnostného úradu blokovať škodlivé weby. Tie mohli mať stopku len do 30. júna, no podľa novely zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorú poslanci schválili v stredu, sa lehota predĺži do 30. septembra. Aktuálne medzi blokované stránky patria Hlavné správy, Armádny magazín, Hlavný denník a Infovojna.

Parlament inštitút blokovania spustil po ruskej invázii na Ukrajinu, keď niektoré stránky začali šíriť dezinformácie vychádzajúce z ruskej propagandy. „V dôsledku pokračujúceho konfliktu je potrebné časové obdobie, počas ktorého je Národný bezpečnostný úrad oprávnený využívať svoju právomoc, predĺžiť,“ objasnili návrh predkladatelia novely. Z ich vyjadrenia môžeme predpokladať, že túto lehotu bude parlament predlžovať dovtedy, kým Rusko neupustí od agresie voči nášmu východnému susedovi.

Anketa:
Súhlasíš s blokovaním menovaných webov?
Áno, so všetkými.
Áno, s niektorými.
Nie.
Áno, so všetkými.
44 %
Áno, s niektorými.
4 %
Nie.
52 %

Za škodlivý obsah sa v novele zákona považuje programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Ďalej to môže byť činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb.

Hlavné správy a Hlavný denník, ktoré patria medzi blokované weby, si podľa zistení denníka SME zrejme platila politická strana Sme rodina na propagačné články. Podľa výročnej správy za rok 2021 vyplatila Sme rodina 27 200 eur občianskemu združeniu Verbine, ktoré prevádzkuje web Hlavný denník. Ďalších 57 600 eur zaplatila košickej firme Heuréka Evolution. Pod ňu spadajú Hlavné správy.

Odporúčané
Richard Rybníček: Jediná výhoda tohto cirkusu je, že je zadarmo (Rozhovor) Richard Rybníček: Jediná výhoda tohto cirkusu je, že je zadarmo (Rozhovor) 14. júna 2022, 16:30
Domov
Zdieľať
Diskusia