Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. júna 2022, 9:30
Čas čítania 5:20
Ema Stanovská

Extáza počas behu: fenomén bežeckého opojenia doslova nadroguje tvoj mozog. Takto ho najrýchlejšie dosiahneš

ŠPORT BEH DUŠEVNÉ ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Stavy eufórie, pocit, že lietaš, a nával nekonečnej energie. Fenomén „runner’s high“ sa dá prirovnať k účinkom niektorých drog. Je natoľko intenzívny, že zaujal aj vedcov. Zisťovali sme, čo sa za ním skrýva.

Bežíš. Prvé kilometre sú boj. „Už tam budem, už tam budem,“ nahováraš si, zatiaľ čo tvoje tenisky dopadajú na tvrdý asfalt. Presviedčaš pľúca a srdce, aby ťa ešte chvíľu podržali.

Napokon konečne vbehneš do lesa. Slastne vydýchneš. Už si tu. Tvoje nohy sa rozbehnú po úzkej lesnej cestičke, preskakuješ vytŕčajúce korene, uhýbaš sa konárom stromov a vdychuješ čerstvý vzduch.

Na piatom kilometri chytíš druhý dych. Energická hudba v tvojich ušiach ťa ženie dopredu a ty začínaš mať pocit, že lietaš. Pľúca akoby prepli do výkonnejšieho režimu, zdá sa ti, že dýchanie ti nerobí vôbec žiadny problém. Eufória a pocit beztiaže ťa doženú do stavu, keď pre teba prestáva existovať okolitý svet. Mihotavé obrazy okolo teba ťa nezaujímajú, vidíš len cestu pred sebou a jediný cieľ – bežať. Nezáleží kam.

V Refresheri píšeme o zdravom životnom štýle s dôrazom na vedecké fakty a vyjadrenia odborníkov. Všetky články o cvičení a zdravej strave nájdeš pod témou zdravie, ktorú nezabudni sledovať. Ak nás chceš podporiť v našom úsilí, staň sa členom Refresher+ klubu (prvých sedem dní len za 0,33 eura) a získaš vďaka tomu aj množstvo skvelých benefitov ako zľava na jedlo či tenisky.

Euforický stav, ktorý opisujeme v riadkoch vyššie, sa v angličtine nazýva runner’s high – my budeme používať slovenský ekvivalent bežecké opojenie. Objavuje sa počas alebo po dlhšej a intenzívnej fyzickej aktivite, pričom netrvá veľmi dlho. Vedci pritom len minulý rok prvýkrát v praxi zistili, ako a prečo vlastne vzniká.

Prírodné „opiáty“

Ešte donedávna by sme tieto pocity bez váhania vysvetlili „kopancom endorfínov“, ktoré sa vyplavujú pri každom športe. Nebolo by to nič prekvapivé – bez týchto „prírodných opiátov“ by sme sa zrejme ani nevedeli tešiť z výplaty či vydarenej dovolenky. 

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Ako povedala Elle Woodsová v kultovom filme Pravá blondína: „Cvičenie vám dá endorfíny. Endorfíny vás spravia šťastnými. A šťastní ľudia len tak nezastrelia svojho partnera.“

Vyplavovanie endorfínov je prirodzená reakcia tela na stres. Tieto chemické látky dokonca zmierňujú bolesť podobne ako morfín, a teda aj náročná fyzická aktivita je vďaka nim oveľa znesiteľnejšia. Lenže v prípade slastného bežeckého opojenia hrá rolu niečo oveľa dôležitejšie. 

Rovnaké látky ako beh pomáha vylučovať napríklad aj nikotín, heroín či kokaín.
Rovnaké látky ako beh pomáha vylučovať napríklad aj nikotín, heroín či kokaín. Zdroj: Unsplash.com

Ukázalo sa, že endorfíny neprechádzajú cez tzv. hematoencefalickú bariéru, čo je bariéra medzi mozgom a cievnym systémom, cez ktorú sa musí dostať každá molekula, aby ovplyvnila mozog. To znamená, že endorfíny v skutočnosti nemôžu byť priamo spojené s pocitmi šťastia. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 116612 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré chemické látky spôsobujú pocit blaženosti pri behu.
  • Na ktoré drogy sa podobajú.
  • Ako tento stav vyvolať.
  • Aké krátkodobé a dlhodobé benefity vedci spájajú s pravidelnou aeróbnou aktivitou.
Domov
Zdieľať
Diskusia