Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2022, 9:30
Čas čítania 7:29
Eduard Starkbauer

Problémy s dodávkami jedla, dennodenné testovanie a krik z okien. Prečo Šanghaj nezvládol lockdown a čo to môže predznamenať?

Problémy s dodávkami jedla, dennodenné testovanie a krik z okien. Prečo Šanghaj nezvládol lockdown a čo to môže predznamenať?
Zdroj: TASR/AP
REFRESHER ČÍNA KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Krízová vláda vyhlásila lockdown na štyri dni. Trvá už viac ako mesiac a jeho koniec je pre mnohých v nedohľadne.

Číne sa darilo dva roky drastickým obmedzeniam pohybu vyhýbať. V decembri 2021 však koronavírus zmutoval na menej nebezpečný, avšak omnoho nákazlivejší variant omikron a čínska vláda na začiatku apríla zaviedla najprísnejšiu formu lockdownu, tentoraz v ekonomickom centre krajiny v Šanghaji. 

Lockdown mal podľa prvých informácií trvať iba štyri dni, kým sa úradom podarí testovaním zmapovať výskyt ohnísk a efektívne izolovať nakazených. Dnes je väčšina obyvateľov Šanghaja v lockdowne už viac ako mesiac a pribúdajú protesty, volania o pomoc aj šokujúce videá zo zásahov domovníkov a autorít.

Náš redakčný tím ti chce ponúkať zaujímavé pohľady na všetky dôležité udalosti, ktoré hýbu svetom. Ak máš rovnaký záujem, staň sa predplatiteľom služby Refresher+. Získaš prístup k nášmu archívu a podporíš vznik stovky nových článkov mesačne.

Karanténne centrá ako z hororu

Samostatnou kapitolou šanghajského lockdownu je rozsiahla karanténna povinnosť, keďže krízová vláda z Pekingu nariadila poslať do karantény všetkých pozitívnych, teda aj ľudí bez symptómov. Aj v tomto prípade narazili prísne oficiálne nariadenia na praktickú nepripravenosť mestskej infraštruktúry na rozsah pandémie.

Nové karanténne centrá sa stavajú doslova zo dňa na deň vnútri i v okolí preťaženého Šanghaja. Premieňajú na ne štadióny, hotely, nemocnice, kongresové a rekreačné centrá či celé kancelárske budovy. 

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Podmienky z mnohých centier opisuje sinológ, expert na čínsku politiku a editor knihy Superveľmoc? Všetko, čo potrebujete vedieť o súčasnej Číne Richard Turcsányi ako „úplne šialené“. Najväčším problémom je okrem preplnenosti stav hygienických zariadení. Niektoré centrá navyše nie sú počas otvorenia ani kompletne dokončené.

Sinológ, bloger, youtuber a autor knihy Moja čínska dekáda Pavel Dvořák tvrdí, že každé z centier má špecifické problémy. „Niektorým tečie cez strechu, v iných sa nedá z dôvodu neustáleho svietenia spať. Známy sa stretol s tým, že pre neho nebolo v prvú noc miesto, a tak spal na ležadle na chodníku.“ 

Ľudí do karanténnych centier odvážajú dennodenne a to, kde skončia, závisí aj od toho, či si vedia dobré miesto vyargumentovať. Stáva sa, že človeka odvezú a hodiny s ním prechádzajú karanténne centrá s cieľom nájsť mu miesto. Keď zistia, že je všade plno, odvezú ho späť domov.

V niektorých štvrtiach sa karanténna logika dokonca otáča. Ak je v nich totiž viac pozitívnych ako negatívnych prípadov, autority ju premenia na karanténne centrum a ľudí s negatívnym testom odvezú do špeciálnych hotelov.

Problémy s dodávkami jedla

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 114024 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké najčastejšie problémy sú spojené s karanténnymi centrami.
  • Môže Čína prehodnotiť stratégiu „zero covid“.
  • Komu sú adresované protesty v Šanghaji a prečo ľudia kričia z okien.
  • Kto pomáha udržiavať poriadok na šanghajských sídliskách.
Domov
Zdieľať
Diskusia