Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2022, 8:31
Čas čítania 3:42
Adam Novosad

Pracuj z domu a jazdi pomalšie na diaľnici. Pomôž poraziť Putina na Ukrajine, vyzýva ľudí EÚ v novom energetickom pláne

NEWS ENERGETIKA ENERGIE EURÓPA EURÓPSKA ÚNIA RUSKO VLADIMIR PUTIN VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Medzinárodná agentúra pre energetiku vypracovala nový plán, ako znížiť závislosť od ruskej energie.

Európska únia sa snaží výrazne znížiť svoju závislosť od ruskej energie, a tak predstavitelia jej členských štátov nielenže hľadajú alternatívne zdroje zemného plynu či ropy, ale vymýšľajú aj spôsoby, ako môžu bežní ľudia upraviť svoj životný štýl a znížiť svoju spotrebu a tým prispieť k porážke Vladimira Putina na Ukrajine, píše BBC.

Podľa Európskej únie, ktorá spojila sily s Medzinárodnou agentúrou pre energetiku, by ľudia mali menej jazdiť autom, nepúšťať toľko klimatizáciu a najmä pracovať z domu aspoň tri dni do týždňa. Agentúra tvrdí, že keby sa domácnosti riadili novým 9-bodovým plánom, každá z nich by mohla ročne ušetriť minimálne 450 eur na výdavkoch na energie.

rusko
Zdroj: Kremeľ

Základom plánu s názvom Playing My Part je výzva, aby Európania obmedzili používanie svojich áut. Ak zredukujú jazdu autom, namiesto ktorej presadnú do verejnej dopravy, okamžite výrazne znížia svoju spotrebu pohonných hmôt, z ktorých veľké množstvo Európa vyrába zo surovín pochádzajúcich z Ruska.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Medzinárodná agentúra pre energetiku vyzýva ľudí, aby sa pokúšali pracovať z domu minimálne tri dni do týždňa, svoje domovy v zime menej vykurovali a v lete zase obmedzovali používanie klimatizácie, alebo konštatuje, že zníženie rýchlosti jazdy na diaľniciach spoločne s vypnutím klimatizácie výrazne šetrí palivo.

Plán ľuďom odporúča, aby namiesto lietania využívali vlaky a auto vymenili za bicykel alebo chodenie pešo všade, kde je to možné. Agentúre sa pozdávajú iniciatívy, ktoré v mnohých mestách zakazujú vstup autám do centra počas nedele, a tak toto nariadenie odporúča zaviesť väčšine miest v Európe nielen ako pragmatické riešenie, ale aj ako symbolický krok smerom k udržateľnejšej budúcnosti.

„Tento plán obsahuje jednoduché kroky, ktoré spôsobujú len minimálne alebo dokonca žiadne nepohodlie, ako zredukovať prúdenie peňazí do ruskej armády, a pomôžu dostať nás na cestu k čistejšej a udržateľnejšej planéte,“ hovorí šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku Fatih Birol.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Podľa Birola sa obyvatelia Európy nemôžu nečinne prizerať hrozivým prípadom ľudského utrpenia na Ukrajine, ktoré spôsobili ruské jednotky po vpáde do krajiny, a tak chcú priložiť ruku k dielu. Keby sa novým plánom riadil každý Európan, podľa kalkulácií agentúry by Európa ušetrila 220 miliónov barelov ropy a 17 miliárd kubických metrov zemného plynu.

Domov
Zdieľať
Diskusia