Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2022, 9:30
Čas čítania 4:39
Lukáš Čelka

Akými duševnými chorobami môže trpieť ruský prezident? Odborníci sa domnievajú, že ho sužuje podobná diagnóza ako Nera a Hitlera

POLITIKA VLADIMIR PUTIN VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Ani hypotetická duševná choroba by ruského prezidenta neospravedlnila za činy, ktoré ruské vojsko napáchalo na Ukrajine.

Krviprelievanie na Ukrajine, ktoré spustil svojím rozkazom Vladimir Putin, nielen pochovalo dlhotrvajúci mier v Európe, ale vyvolalo i veľa otázok. Veľa otázok o jeho duševnom zdraví. Dokonca o ňom pochybujú aj tí, ktorí mali v minulosti s kremeľskou administratívou priaznivé vzťahy.

Skvelým príkladom je český prezident Miloš Zeman, ktorý hneď na začiatku Putinovho vojnového ťaženia prekvapil výrokom „mýlil som sa, šialenca treba izolovať“, čím vyslovil jasnú bodku za svojimi doterajšími sympatiami voči Kremľu.

Na duševné zdravie prezidenta ruskej veľmoci sme sa vzhľadom na záujem našich čitateľov rozhodli pozrieť bližšie aj my, a to po boku odborníkov z oblasti psychiatrie a psychológie. Ako však uviedli na pravú mieru psychiatri Jozef Hašto a Peter Breier pre portál Denník N, „žiadny lekár nemôže nikoho diagnostikovať na diaľku a svoju domnelú diagnózu zverejniť“, a teda môžeme hovoriť len o úvahách. 

Od začiatku vojny na Ukrajine sledujeme situáciu u nášho východného suseda každý deň minútu po minúte. Zisťovali sme, ako vyzerajú v súčasnosti ruské správy, spravili sme niekoľko rozhovorov s Ukrajincami, ale aj s odborníkmi a pozreli sme sa na pluk Azov, z ktorého robí ruská propaganda strašiaka. Našu prácu môžeš podporiť členstvom v klube Refresher+.

„Pokrová tvár“, ktorá mlčí

Na začiatku „nášho bádania“ sme oslovili viacero slovenských psychológov zaoberajúcich sa neverbálnou komunikáciou a výrazmi tváre. O mnohých politikoch totiž dokážu povedať viac, než by oni sami chceli. Ako sme sa však dozvedeli, napriek tomu, že neverbálna reč tela naozaj dokáže o človeku prezradiť veľa, u Vladimira Putina to nehrozí.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Nezávisle od seba nám viacero odborníkov vysvetlilo, že pri psychologickej analýze jeho gest by vzniklo hneď niekoľko problémov. Prvým z nich je, že v dôsledku úpravy tváre môže jeho mimika skresľovať, a tak je zložité správne ju vyhodnotiť. Po druhé, ak je vnútorne presvedčený, že všetky jeho výroky sú pravdivé, nespozná to ani odborník. Zjednodušene, keď sám klamár verí svojim klamstvám, nie je možné ho odhaliť.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool

V neposlednom rade netreba zabúdať ani na Putinovo pôsobenie v KGB. Psychológovia sa domnievajú, že bol vtedy trénovaný cielene na kontrolu svojich gest a pohybov, čo robí čítanie jeho podvedomej komunikácie takmer nemožným.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 111992 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo hovorí o analýze psychológov predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov.
  • Čo podľa neho ešte dokáže Putin vďaka výcviku. 
  • Akými poruchami môže ruský prezident trpieť podľa psychiatrov.
Domov
Zdieľať
Diskusia