Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2022, 19:48
Čas čítania 1:38
Ema Stanovská

Ženy sa s vyhorením stretávajú častejšie ako muži. V roku 2021 zvažovala jedna z troch žien odchod z práce alebo poľavenie v nej

Ženy sa s vyhorením stretávajú častejšie ako muži. V roku 2021 zvažovala jedna z troch žien odchod z práce alebo poľavenie v nej
Zdroj: Pexels/Vlada Karpovich/volně k užití
ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien na to upozornila iniciatíva Ksebe, ktorá spája odborníkov z oblasti psychológie.

Ženy majú pri plnom pracovnom úväzku pravdepodobnosť, že budú čeliť duševným ťažkostiam, až dvakrát vyššiu ako muži. Oveľa častejšie sa stretávajú aj s vyhorením. Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien na to upozornila iniciatíva Ksebe, ktorá spája odborníkov z oblasti psychológie.

Podľa správy americkej spoločnosti McKinsey Women in the Workplace report 2021 sa ženy cítia vyhorené častejšie ako muži. „V minulom roku 2021 až jedna z troch žien zvažovala odchod alebo poľavenie vo svojej práci či kariére. Dôvodom bola vyčerpanosť. Na porovnanie, počas prvých mesiacov pandémie v roku 2020 sa touto myšlienkou zaoberala iba každá štvrtá žena,“ interpretuje zistenia psychologička Gabriela Veselovská z platformy Ksebe.

„Ženy na seniorských pozíciách majú pocit, že musia pracovať viac ako muži. To má za následok aj ich skoršie vyhorenie,“ dodáva s tým, že na základe štúdií odborníci pozorujú u Sloveniek aj vyššiu citlivosť na záťaž a nižšiu spokojnosť s finančným ohodnotením.  

Ženy sú zdržanlivejšie pri zdieľaní citlivých tém

„Na ženy sú kladené čoraz vyššie nároky, a to nielen v pracovnom prostredí. S vývojom spoločnosti získavajú ženy viac možností uplatniť sa vo svojej kariére a zastávať dôležitejšie či významnejšie pozície, ako to bolo v minulosti. Avšak zabúdame na to, že zo ,štandardných‘ povinností, medzi ktoré patrí napríklad starostlivosť o rodinu či domácnosť, neubúda,“ vysvetľuje psychologička Gabriela Veselovská z platformy Ksebe.

Odporúčané
Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? Pocit nedostatočného života: Čo robiť, keď ti Instagram spôsobuje FOMO a neustále sa porovnávaš s druhými? 14. marca 2024, 14:30

Portál Harvard Business Review uvádza ako jednu z možných príčin čoraz častejšieho vyhorenia u žien aj fakt, že ženy sú pri zdieľaní citlivých tém alebo pracovných ťažkostí so svojím pracovným kolektívom až o 25 percent zdržanlivejšie ako muži.

„V takom prípade majú tendenciu veci si internalizovať, teda osvojiť, čo môže pri dlhodobom neriešení situácie viesť až k depresii, problémom s príjmom potravy či iným závažnejším diagnózam,“ vykresľuje nežiaduce účinky psychologička Veselovská.

Základom je rovnováha v troch životných pilieroch

Psychológovia upozorňujú, že základnou prevenciou vyhorenia je rovnováha v troch oblastiach života: v starostlivosti o seba, sociálnych vzťahoch a sebarealizácii prostredníctvom práce. „Ak sú všetky tri oblasti v rovnováhe a v jednej z nich nastane nejaký problém, stále mám dve ,barličky‘, o ktoré sa môžeme oprieť. V prípade, že práci venujeme 80 percent času a práve v nej sa niečo pokazí, ťažšie bojujeme s pocitom, že sa nám rúca celý život.“

Iniciatíva Ksebe pri príležitosti Medzinárodného dňa žien spustila projekt Očami žien, ktorý podporili aj známe tváre, ako napríklad Zuzana Smatanová, Ema Müller a Natália Schuster Kisková. Cieľom je poukázať na aktuálnu situáciu duševného zdravia ženskej časti populácie. Psychológovia zároveň ponúkajú 20-percentnú zľavu na prvé sedenie so psychológom (aj pre mužov).

Domov
Zdieľať
Diskusia