Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. februára 2022 o 12:04
Čas čítania 1:24
Tímea Krauszová

Nový subvariant omikronu BA.2 sa šíri rýchlejšie, podľa štúdií spôsobuje aj ťažší priebeh ochorenia

Nový subvariant omikronu BA.2 sa šíri rýchlejšie, podľa štúdií spôsobuje aj ťažší priebeh ochorenia
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Niektorí vedci naznačujú, že nejde ani o subvariant, ale o nový, samostatný variant pôvodného koronavírusu.

Podľa najnovších japonských laboratórnych expertimentov sa koronavírus BA.2, subvariant variantu omikron, šíri veľmi rýchlo, rýchlejšie než omikron, a zrejme dokáže spôsobiť vážnejší priebeh ochorenia, podobne ako to bolo pri variante delta. Podľa CNN to vyplýva z predbežných výsledkov vedeckej štúdie zo serveru Biorxiv.

Skôr než sa vedecká práca objaví v medicínskom časopise, je zverejnená na serveri, aby na ňu mohli reagovať nezávislí odborníci. Takýto proces, zvaný peer-review (overenie kolegami), zvyšuje kvalitu vedeckého výskumu a navyše potvrdí závery, ku ktorým došli vedci v Japonsku.

Na overenie ešte čakáme, no z predbežných výsledkov je variant BA.2 z ľudského hľadiska horší, vraví šéf oddelenia mikrobiológie v Clevelande Daniel Rhoads, ktorý štúdiu skontroloval, ale nebol súčasťou výskumu.

Subvariant alebo nové grécke písmeno?

„Z ľudského hľadiska je možné, že variant BA.2 je horší vírus než BA.1. Môže sa ľahšie prenášať a spôsobiť horšie príznaky,“ vraví Rhoads. Podľa riaditeľky amerického Centra pre kontrolu a prevenciu ochorení (CDC) Rochelle Walenskej však zatiaľ nie sú jasné dôkazy, že BA.2 je naozaj závažnejší variant. CDC podľa jej slov monitoruje všetky varianty – aj na území Spojených štátov, aj medzinárodne. Rovnako sledujú aj nové zistenia vedcov.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022 o 12:00

Variant BA.2 je veľmi zmutovaný oproti pôvodnému koronavírusu, ktorý sa koncom roka 2019 rozšíril do sveta z čínskeho Wu-chanu. Má aj desiatky mutácií v porovnaní s pôvodným variantom omikron.

Odlišnosti sú také veľké, ako boli rozdiely medzi variantmi alfa, beta, gama a delta. Podľa tokijskej vedkyne Kei Sato by preto mali BA.2 sledovať dokonca aj ako samostatný variant a nielen subvariant omikronu. Kei Sato navrhuje rozoznávať tento variant samostatne pri testovaní v rôznych krajinách, aby sa jeho šírenie dalo dobre monitorovať. Na aktuálnych PCR testoch by sa totiž BA.2 zvlášť nezobrazilo.

„Vyzerá to tak, že sa zrejme pozeráme na nové písmeno gréckej abecedy,“ potvrdila aj Deborah Fullerová, virologička z Washingtonskej univerzity, ktorá takisto štúdiu skontrolovala, ale nepracovala priamo na výskume.

BA.2 prekonáva aj imunitu získanú po dvoch dávkach proti covidu. Podľa vedcov boosterová dávka imunitu posilní a zníži pravdepodobnosť choroby po nákaze o 74 %. Nateraz „len“ subvariant môže spôsobiť komplikácie aj preto, že odoláva monoklonálnym protilátkam, ktorými sa v súčasnosti liečia pacienti nakazení omikronom so závažným priebehom.

Domov
Zdieľať
Diskusia