Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2022, 12:36
Čas čítania 1:06
Daniel Mikolášik TASR

Prvé zábery z Tongy ukazujú totálnu devastáciu. Do sveta sa ich podarilo dostať cez satelit

Prvé zábery z Tongy ukazujú totálnu devastáciu. Do sveta sa ich podarilo dostať cez satelit
Zdroj: TASR/AP
NEWS KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Na súostroví zaznamenali rozsiahle, až katastrofálne škody.

Tichomorský ostrovný štát Tonga utrpel po silnom sobotňajšom výbuchu podmorskej sopky a následnej vlne cunami rozsiahle materiálne škody. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje OSN.


Prvé správy o rozsahu škôd v tomto ostrovnom kráľovstve sa objavili tri dni po erupcii sopky vďaka satelitnému telefonickému kontaktu s Tongou, prieskumným letom a družicovým snímkam.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa The Jamaican Rabbit (@medievalphysics_02)


Prvou potvrdenou obeťou je Britka Angela Gloverová. Jej brat oznámil, že táto 50-ročná žena zahynula, keď sa snažila zachrániť svoje psy. Najmenej jednu ďalšiu osobu tamojšie úrady vyhlásili za nezvestnú.

Na kombinovanej satelitnej snímke pohľad na dedinu Niutoua na tichomorskom ostrove Tonga pred erupciou podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apa zo 14. januára 2022 (hore) a dole po erupcii 15. januára 2022.
Na kombinovanej satelitnej snímke pohľad na dedinu Niutoua na tichomorskom ostrove Tonga pred erupciou podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apa zo 14. januára 2022 (hore) a dole po erupcii 15. januára 2022. Zdroj: TASR/AP


Austrália a Nový Zéland v pondelok vyslali prieskumné lietadlá nad Tongu, aby posúdili rozsah škôd, a pripravili lode s dodávkami humanitárnej pomoci. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) uviedol, že na tongskom ostrove Mango zaznamenali núdzový signál.

tonga
Zdroj: Getty Images / New Zealand Defense Force

Úrad ďalej dodal, že prieskumné lety potvrdili „značné škody na majetku“ na Mangu a ďalšom ostrove Fonoi. Podľa tongskej vlády na Mangu žije 36 ľudí a 69 na ostrove Fonoi. Snímky, ktoré zachytili novozélandské ozbrojené sily, ukázali „katastrofické škody“ na odľahlom ostrove Atata.

tonga
Zdroj: Getty Images / New Zealand Defense Force

Ostrovy Fonoifua, Niniva, Nomuka a Mango zaznamenali rozsiahle, až katastrofálne škody. Tongské hlavné mesto Nuku'alofa pokryli dva centimetre sopečného popola a prachu a v mnohých štvrtiach boli prerušené dodávky elektriny.

Parkovisko, ktoré zaplavila prívalová vlna po výbuchu podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apa pri tichomorskom ostrove Tonga, v americkom Santa Cruz v sobotu 15. januára 2022.
Parkovisko, ktoré zaplavila prívalová vlna po výbuchu podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apa pri tichomorskom ostrove Tonga, v americkom Santa Cruz v sobotu 15. januára 2022. Zdroj: TASR/AP


Sobotňajšia erupcia sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai pri jednom z neobývaných ostrovov Tongy bola taká silná, že ju bolo počuť až na Aljaške. V Tichom oceáne spôsobila aj vlny cunami, ktoré zaplavili pobrežia od Japonska po Spojené štáty a v Peru zabili dvoch ľudí. Aj na Slovensku došlo pre výbuch sopky ku krátkemu zvýšeniu tlaku, informovala stanica Meteo východ.

Odporúčané
VIDEO: Obrovský výbuch sopky v Tichomorí spôsobil cunami. Výbuch bolo vidno až z vesmíru VIDEO: Obrovský výbuch sopky v Tichomorí spôsobil cunami. Výbuch bolo vidno až z vesmíru 16. januára 2022, 10:52
Na kombinovanej satelitnej snímke podmorská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apa pri tichomorskom ostrove Tonga z 10. apríla 2021 (hore), uprostred zo 6. januára 2022 a dole po erupcii 15. januára 2022.
Na kombinovanej satelitnej snímke podmorská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apa pri tichomorskom ostrove Tonga z 10. apríla 2021 (hore), uprostred zo 6. januára 2022 a dole po erupcii 15. januára 2022. Zdroj: TASR/AP
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ntv (@ntv)

Domov
Zdieľať
Diskusia