Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. januára 2022, 10:52
Čas čítania 1:07
Kamila Šebestová TASR

VIDEO: Obrovský výbuch sopky v Tichomorí spôsobil cunami. Výbuch bolo vidno až z vesmíru

VIDEO: Obrovský výbuch sopky v Tichomorí spôsobil cunami. Výbuch bolo vidno až z vesmíru
Zdroj: TASR/AP/NICT/Kent Porter
NEWS PRÍRODA PRÍRODNÉ KATASTROFY SOPKA
Uložiť Uložené

Rachot bolo počuť aj na Aljaške.

V ostrovnom štáte Tonga došlo k masívnej erupcii sopky Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Výbuch bol taký veľký, že ho cítili ľudia po celom svete, dokonca aj na Aljaške. Aj na Slovensku došlo pre výbuch sopky ku krátkemu zvýšeniu tlaku, informuje stanica Meteo východ

Výbuch však spustil vlnu cunami, ktorá zaplavila tichomorské pobrežie od Japonska až po Spojené štáty. Aj z vesmíru bolo vidno, ako vulkán chrlí do vzduchu dym a popol. Erupciu sopky zachytili dramatické satelitné zábery. 

Tonga, sopka, výbuch
Zdroj: TASR/AP/NICT

Stále však nie je jasné, aké škody výbuch v Tonge spôsobil, keďže sa preň prerušili komunikačné linky. Máme však informáciu o tom, že pobrežie hlavného tongského mesta zaplavila vlna cunami vo výške 1,2 metra. Miestni obyvatelia pred ňou museli ujsť a za sebou nechať zatopené domy. Z oblohy padali malé kamene a popol. Stále je možné, že po tomto výbuchu bude nasledovať ďalší, oveľa silnejší výbuch. 

Aj pobrežie Japonska zasiahli vlny vo výške 1,2 metra. Dokonca aj na Novom Zélande (2 300 km od Tongy) museli zo severných pobrežných oblastí utekať ľudia. Evakuovalo sa okolo 120 ľudí a niekoľko člnov sa zničilo, keď do prístavu narazila obrovská vlna. Voda zaliala aj ulice v kalifornskom meste Santa Cruz, kde sa pre výbuch prerušila premávka.

Domov
Zdieľať
Diskusia