Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. januára 2022, 12:30
Čas čítania 5:17
Viktor Kniš

S Borisom Kollárom sa chcú o zmenách v referende rozprávať len extrémisti a Pellegrini. Ani šéf Sme rodina sa nechce ohroziť

NEWS REFERENDUM O PREDČASNÝCH VOĽBÁCH
Uložiť Uložené

Kým predseda hnutia Sme rodina tlačí na zmenu ústavy v súvislosti s referendom o predčasných voľbách čoraz viac, koaliční partneri ustupujú a nechávajú ho rokovať s opozíciou.

Boris Kollár pozval zástupcov všetkých koaličných a opozičných strán k okrúhlemu stolu, aby sa spolu porozprávali o tom, ako zmeniť ústavný zákon o skrátení volebného obdobia. Šéf hnutia Sme rodina síce chce zjednodušiť cestu k predčasným voľbám, ale až od roku 2024 – s novými parlamentnými voľbami.

Nateraz však je jediným koaličným politikom, ktorý túto tému otvára. O predčasných voľbách už nechce hovoriť ani minister financií Igor Matovič, ktorý ešte v lete zmenu ústavy v tejto súvislosti pripúšťal, keď mal možnosť kontrovať prezidentke, ktorá zablokovala Ficovu snahu o predčasné voľby. „Hlboko nesúhlasím so zlomyseľným konaním pani prezidentky Čaputovej. Ak by podpisy za konanie referenda vyzbierala jej progresívna skupinka, ani by jej len nenapadlo dávať možnosť Ústavnému súdu referendum zablokovať,“ zúril vtedy Matovič.

Teraz odmieta sadnúť si za Kollárov stôl a rozprávať sa „so zástupcami mafie o tom, ako umožniť skorší návrat mafie k moci.“ „Hnutie OĽaNO nezískalo mandát vo voľbách na to, aby vyjednávalo so skorumpovanými politikmi alebo extrémistami,“ znie oficiálne stanovisko najsilnejšej strany v parlamente. Matovič svoje vyhlásenie zopakoval, aj keď už bolo jasné, že sa rokovanie neuskutoční. Keď sa ho novinár opýtal, prečo neprijal ponuku od „najobľúbenejšieho koaličného partnera“ Borisa Kollára, najprv sa rozhneval a potom dodal, že s mafiou sa o návrate mafie k moci nedohoduje. 

Odporúčané
Anketa: Pôjdu Slováci na Ficovo referendum za 10 miliónov eur? Anketa: Pôjdu Slováci na Ficovo referendum za 10 miliónov eur? 20. januára 2023, 17:41

Aj politológ Jozef Lenč považuje za nepravdepodobné, že sa nájde politická zhoda na zmenu. „Avšak v našej politike sa za ostatné dva roky deje toľko zvláštnych, až bizarných vecí, že nemôžeme vylúčiť ani to, že Igor Matovič opäť zmení názor a prípadnú zmenu ústavy podporí,“ myslí si odborník. 

V Refresheri sme potenciálnu zmenu ústavného zákona o predčasných voľbách rozobrali na drobné, keďže ide o skloňovanú tému, ktorú živí najmä opozícia na čele s Robertom Ficom v snahe ukončiť volebné obdobie. Ak chceš podporiť našu tvorbu kvalitných článkov aj o slovenskej politike, staň sa členom klubu Refresher +.

Fico
Zdroj: Facebook/Robert Fico

Kollár opäť porušil koaličnú zmluvu, rozprávať sa bude len s Pellegrinim a Uhríkom

Ak by aj Boris Kollár diskusiu zorganizoval, rozprával by sa len s odídencami zo Smeru na čele s Petrom Pellegrinim a s odídencami z extrémistickej ĽSNS na čele s Milanom Uhríkom. Ostatní jeho výzvu na diskusiu odmietli. „Boris Kollár svojou iniciatívou ukazuje, že sťa kovaný populista chce získať podporu tých, ktorí referendum chceli, a súčasne pokračovať v tejto koalícii až do jej konca,“ komentuje kroky predsedu parlamentu politológ Lenč. 

Pozvánku dostal aj mimoparlamentný Hlas-SD, hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková uviedla, že by sa na stretnutí zúčastnili. Rovnako reagoval na sociálnej sieti aj europoslanec a šéf mimoparlamentného hnutia Republika Milan Uhrík. 

Odporúčané
TOP 3 v utorok: Chára ukončil kariéru, ozbrojený muž vykradol benzínku a poslanci schválili novelu ústavy o predčasných voľbách TOP 3 v utorok: Chára ukončil kariéru, ozbrojený muž vykradol benzínku a poslanci schválili novelu ústavy o predčasných voľbách 20. septembra 2022, 20:00

Kollárovo hnutie otvára tému zmeny ústavy dokorán, opäť z toho dôvodu porušilo koaličnú zmluvu. Poslanec Sme rodina Miloš Svrček predložil do parlamentu zákon, ktorý neprešiel koaličnou radou. „Aj v minulosti boli návrhy, ktoré to nerešpektovali, a spôsobuje to vždy naštrbenie vzťahov. Aj tento krok poslanca je tým istým krokom,“ komentoval Svrčeka premiér Eduard Heger. Naposledy takto hnutie Sme rodina postupovalo, keď Boris Kollár emotívne kričal v parlamente po smrti Milana Lučanského a žiadal zmenu podmienok väzby. 

Ani predseda vlády nevidí dôvod na otváranie diskusie o zmene ústavy. Ako riziká vidí časté opakovania volieb a zneužívanie tejto možnosti populistami.

Boris Kollár
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Kollár by ústavu zmenil, ale seba ohroziť nechce

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108806 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako by sa na Slovensku mohli zmeniť pravidlá referenda, aby bolo efektívnejšie.
  • Ako prezidentka vyškolila Roberta Fica a prečo mu odkázala, že mu nebude robiť právnu poradňu.
  • Prečo je Boris Kollár v otázke referenda vypočítavý. 
  • Aká je pravdepodobnosť, že sa bude na Slovensku referendum meniť. 
Domov
Zdieľať
Diskusia