Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. januára 2022, 16:30
Čas čítania 15:24
Adam Novosad

Roman robí vlekára vo Švajčiarsku: Oproti Slovensku zarobím kráľovské peniaze, ale Slováci nevidia nič iné len výplatu (Rozhovor)

REFRESHER NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Roman žije už 11 rokov vo Švajčiarsku, kde sa vypracoval z umývača riadu cez manažéra baru až na operátora lanovky v populárnom lyžiarskom stredisku.

„Vo všeobecnosti sa k Slovákom v prvej chvíli nepriznávam a tvárim sa ako Švajčiar. Najskôr ich sledujem, ako sa správajú, lebo mnoho Slovákov lyžujúcich vo Švajčiarsku má veľa peňazí, a preto si myslia, že sa môžu správať ako ‚burani‘,“ konštatuje Roman, ktorý už 11 rokov pracuje vo Švajčiarsku. 

V krajine, ktorá je vysnívanou destináciou mnohých Slovákov, sa vypracoval z umývača riadov v hoteli cez barmana a manažéra baru až na vlekára, alebo skôr operátora lanovky, ktorá vedie na najvyšší kopec vo výške 2 200 metrov v lyžiarskom stredisku Adelboden. 

„Je pravda, že oproti Slovensku sa vo Švajčiarsku zarábajú obrovské peniaze,“ hovorí Roman, lenže Slováci podľa neho zabúdajú na to, že s vysokými platmi vo Švajčiarsku prichádzajú aj vysoké životné náklady. Podľa neho to nie je len o neuveriteľných tisícoch na výplatnej páske.

vlekár
Zdroj: archív respondenta

Kedy si sa rozhodol, že necháš všetko tak a vyberieš sa pracovať do Švajčiarska, ktoré je snom mnohých Slovákov?

Vo Švajčiarsku som s menšími prestávkami a jednou takou väčšou strávil posledných 11 rokov. Možno pred piatimi rokmi som bol naspäť doma na Slovensku približne na rok, ale ťahalo ma to naspäť do hôr, tak som sa vrátil. Celý čas vo Švajčiarsku pôsobím v Alpách, pretože hory ma priťahujú najviac a nikde inde som ani nechcel pracovať.

Odporúčané
Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl 24. marca 2024, 14:30

Keď som pred rokmi nedokončil vysokú školu na Slovensku, tak som hneď vypadol do Anglicka, ale tam ma život nudil. A k tomu je tá krajina ešte aj plochá, bez kopcov.

Naskytla sa mi príležitosť odísť do Švajčiarska, kde som najskôr pracoval ako umývač riadu v hoteli. Postupne som si prešiel rôzne pozície – cez barmana, manažéra baru až po kuchára –, ale nakoniec ma gastro prestalo baviť.

Pred dvomi rokmi som dal výpoveď, našiel ponuku práce na operátora lanovky, poslal si žiadosť a teraz si veľmi pochvaľujem. Je to naozaj najlepšia práca, akú som kedy mal.

Nie každý si vie predstaviť, že musí ráno skoro vstávať, aby prišiel do práce, keď je vonku aj –20 stupňov Celzia a my musíme lanovku uviesť do prevádzky v snehu a vo vetre.

Vplýval na tvoje rozhodnutie odísť do Švajčiarska vzťah s horami, ku ktorým si chcel byť blízko?

Už v detstve nás s bratom otec vždy brával do Tatier, ale vtedy to, samozrejme, bola taká jemná zimná turistika s malými deťmi. Mal vtedy cez svoju firmu zadarmo ubytovanie v hoteloch a rôznych ubytovaniach po horách na celom Slovensku, tak sme na výlety chodievali často.

Otec nás k horám viedol odmalička, ale občas nás musel skôr nútiť, lebo sa nám nechcelo, ako každému dieťaťu. Zrejme mi z detstva zostala v hlave myšlienka na to ticho a krásu, ktorú človek nezažije nikde inde len na horách.

Odporúčané
Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia 24. marca 2024, 9:30

Po príchode do Švajčiarska to už pre mňa bolo automatické, že sa na tie hory pred sebou nebudem len pozerať, ale začnem robiť aj niečo viac. Mám kopu skúseností s turistikou, výstupmi a trochu som si vyskúšal aj horolezectvo.

sneh
Zdroj: archív respondenta

Hovoríš, že Anglicko ťa nebavilo, lebo bolo príliš ploché. Pamätáš sa ešte na ten zlomový moment, keď si videl šancu odísť do Švajčiarska, a ako to prebehlo?

Spomínam si na ten moment, keď mi kamarát, ktorý pracoval v lyžiarskom stredisku vo Švajčiarsku, poslal fotky. Mne stačilo, že som videl tie hory a prostredie, tak som sa ho rovno opýtal, či pre mňa nemá robotu. Od neho som rovno dostal mailový kontakt na riaditeľa miestneho hotela, kam som poslal žiadosť spoločne so životopisom.

Mal som výhodu v tom, že som na vysokej škole študoval učiteľstvo angličtiny a nemčiny, takže s jazykmi som nemal žiadny problém. Akurát som tú školu nedokončil. Získavanie práce potom prebehlo rýchlo, lebo v treťom maile som už rovno od riaditeľa hotela dostal pracovnú zmluvu, vytlačil som ju, podpísal a poslal späť. A robotu som mal vybavenú.

Začínal si ako umývač riadu v hoteli, medzitým si sa vypracoval na manažéra baru a teraz si vlekár, čiže operátor lanoviek vo výške viac ako 2-tisíc metrov nad morom. Máš pocit, že si žiješ svoj „švajčiarsky sen“?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 108674 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa vypracoval z umývača riadov až na šéfa baru a operátora lanoviek.
  • Prečo Švajčiari nemajú problém pomôcť ti, keď vidia, že si rozumný a snaživý.
  • Či sa operátorom lanovky môžeš stať aj ty alebo to vyžaduje zdĺhavé školenia.
  • Ako reagoval, keď mu zo sedačkovej lanovky vypadol malý chlapec.
  • Kedy sa mu na svahu podarilo zachrániť stratené slovenské dievčatko.
  • Prečo je pre neho vo Švajčiarsku denné menu za 13 eur kráľovsky lacné. 
  • Prečo sa na svahoch k Slovákom najskôr nepriznáva.
  • Koľko zarába ako operátor lanovky a prečo mnohí Slováci žijú v ilúzii.
  • Koľko ročne minie len na poistku na auto, dom či na koncesionárske poplatky.
Domov
Zdieľať
Diskusia