Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2021, 15:46
Čas čítania 1:15
Tímea Krauszová TASR

Vedkyňa, ktorá vyvinula vakcínu proti covidu, varuje pred ešte horšou pandémiou

TECH KORONAVÍRUS OMIKRON VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Autorka vakcíny Astrazeneca nemá pre svet povzbudivé slová.

Britská vedkyňa Sarah Gilbertová, ktorá stála pri zrode vakcíny proti covidu vyvinutej v spolupráci Oxfordskej univerzity a britskej spoločnosti Astrazeneca, varuje, že budúca pandémia by mohla byť ešte horšia a mať ešte viac obetí než tá súčasná. Gilbertová zdôrazňuje, že svet musí stavať na kľúčových ponaučeniach z covidu a na prípadnú novú pandémiu sa lepšie pripraviť aj investíciami do výskumu.

Môže byť ešte horšie

V prednáške, ktorú bude vysielať v pondelok BBC, Gilbertová upozorňuje, že „to nie je poslednýkrát, čo vírus ohrozuje naše životy a naše živobytie. Pravda je, že ďalší (vírus) by mohol byť horší. Môže byť nákazlivejší, smrtnejší, alebo oboje“. 

Táto profesorka vakcinológie na Oxfordskej univerzite, ktorá pomohla vytvoriť vakcínu proti covidu používanú teraz vo viac ako 170 krajinách sveta, bude vo svojej prednáške apelovať, aby „sme pre nedostatok financií neprišli o vedecký pokrok dosiahnutý v boji proti koronavírusu“.

V prednáške sa bude venovať aj novému variantu omikron, o ktorom je podľa nej už známe, že obsahuje mutácie, ktoré zvyšujú prenosnosť vírusu. Okrem toho protilátky (či už po vakcinácii, alebo po prekonaní covidu) nemusia na boj s omikronom stačiť. „Kým nebudeme vedieť viac, musíme byť opatrní a prijať opatrenia na spomalenie šírenia tohto nového variantu,“ píše sa v prednáške poprednej vedkyne.

Odporúčané
Prekonal si covid? Podľa vedcov to nič neznamená, pri omikrone je trikrát vyššie riziko opätovného nakazenia Prekonal si covid? Podľa vedcov to nič neznamená, pri omikrone je trikrát vyššie riziko opätovného nakazenia 4. decembra 2021, 7:48

Gilbertová bola začiatkom tohto roka za svoje služby pre vedu a verejné zdravie povýšená kráľovnou Alžbetou II. do šľachtického stavu. Vývoju a testovaniu vakcín sa venuje už viac ako desať rokov. Pred koronavírusmi pracovala na vývoji vakcíny proti chrípke, ktorá by bola účinná proti všetkým jej kmeňom, či proti ebole.

Projekt vývoja vakcíny proti chorobe COVID-19 iniciovala Gilbertová začiatkom roku 2020 po tom, ako sa nový koronavírus prvýkrát objavil v Číne. Gilbertovej a jej tímu sa vďaka vakcíne Vaxzevria pripisuje záchrana miliónov životov. 

Gilbertovej prednáška, ktorú odvysiela BBC, je súčasťou prednáškového cyklu Richard Dimbleby Lecture, uvádzaného takmer každý rok od roku 1972. S prednáškou vystupuje vplyvná osobnosť z oblasti podnikania, vedy alebo politiky.

Domov
Zdieľať
Diskusia