Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. decembra 2021, 7:48
Čas čítania 0:59
Martin Adam Pavlík

Prekonal si covid? Podľa vedcov to nič neznamená, pri omikrone je trikrát vyššie riziko opätovného nakazenia

Prekonal si covid? Podľa vedcov to nič neznamená, pri omikrone je trikrát vyššie riziko opätovného nakazenia
Zdroj: Getty Images/Gabriel Kuchta
NEWS KORONAVÍRUS OMIKRON
Uložiť Uložené

Nový variant zachytili už najmenej v 30 krajinách sveta.

Nový variant omikron desí ľudí po celom svete už niekoľko dní a obavy z toho, čo jeho príchod môže znamenať pre vývoj pandémie, stále neutíchajú. Potvrdzujú to aj ďalšie  objavy vedcov. Tvrdia, že pri omikrone je trikrát vyššie riziko opätovného nakazenia, píšu TV noviny.

Vedci zistili, že nový variant má väčšiu schopnosť vyhnúť sa protilátkam vzniknutým po prekonaní ochorenia. „Tento variant je vysoko nákazlivý aj pre ľudí, ktorí už boli zaočkovaní,“ uviedol juhoafrický minister zdravotníctva Joe Phaahla. Súčasne vyzval obyvateľov, aby sa dali zaočkovať, pretože je to najlepší spôsob ochrany pred ťažkým priebehom ochorenia.

Minister zároveň pripomenul, že pre variant omikron za posledný týždeň stúpol počet nových nakazených o viac ako 300 percent. Omikron je prítomný už v siedmich juhoafrických provinciách z deviatich. V krajine vyhlásili štvrtú vlnu epidémie. Hoci sa tento variant objavil prvýkrát práve v Afrike, zachytili ho už najmenej v 30 krajinách sveta.

Koronavírus.
Koronavírus. Zdroj: Pxhere/Tmaximumge


Ako ďalej píšu TV noviny, na najnovšie poznatky vedcov, a teda vyššie riziko reinfekcie, upozornila aj Juliet Pulliamová z juhoafrického Strediska pre modelovanie a analýzu epidémií a jej kolega Harry Moultrie z Národného inštitútu pre nákazlivé choroby. Po analýze dát (od 2,8 milióna nakazených v krajine v rozmedzí od marca 2020 do novembra 2021) zistili, že pri viac ako 35-tisíc ľuďoch panovalo podozrenie, že ide o opakovanú nákazu.

„Našou prioritou je určiť, ako veľmi je omikron schopný vyhnúť sa imunitnej reakcii, či už od očkovania, alebo po prekonaní ochorenia. Dôležité je zistiť aj nákazlivosť a vplyv na vážnosť priebehu covidu,“ uvádza Pulliamová v štúdii.

Domov
Zdieľať
Diskusia