Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2021, 12:30
Čas čítania 6:18
Ema Stanovská

Expander je najlepšia pomôcka na cvičenie, hrazda je fajn aj ako vešiak. Fyziotréner radí, ako si udržať svaly počas lockdownu

Expander je najlepšia pomôcka na cvičenie, hrazda je fajn aj ako vešiak. Fyziotréner radí, ako si udržať svaly počas lockdownu
Zdroj: Unsplash/CC0/volně k užití
ZDRAVIE AKO ZAČAŤ CVIČIŤ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Ak si bol zvyknutý chodiť do fitka, počas mesačného lockdownu môžeš stratiť až 40 percent sily. Ako si ju udržať v domácom prostredí? Online videá a cviky z Instagramu ti môžu viac uškodiť ako pomôcť.

Britský prieskum zo začiatku tohto roka ukázal, že až tretina ľudí má pocit, že počas lockdownu zoslabli. Tí, ktorí boli zvyknutí na fitko a pravidelný pohyb, buď necvičia, alebo musia byť kreatívni. Pod pojmom „kreatívni“ si môžeš predstaviť čokoľvek, stačí na Youtube zadať výraz „home workout fails“.

Ľudia pri cvičení dokážu vytrhnúť radiátor zo steny, rozbiť činkou akvárium alebo sa takmer prizabiť pri páde z hrazdy zavesenej o zárubňu. Štyridsaťročný Juraj z Bratislavy by sa zas so svojím tréningom nemusel hanbiť ani pred MMA zápasníkom. „Môj sused ma už týždeň núti tlačiť auto. Príde večer, jeden z nás nasadne do auta, druhý ho tlačí k nemu domov. A striedame sa – keď jeden nevládze, tlačí ho druhý,“ povedal pre Refresher.

Počas mesačného lockdownu môžeš stratiť veľa svalovej hmoty aj sily v prípade, že nič nerobíš. „Ak ste zvyknutí pravidelne chodiť do fitka, za mesiac nečinnosti môžete stratiť 20 – 40 percent sily. Ten úbytok však môžete rovnako rýchlo získať späť (možno o trošku dlhšie),“ hovorí vyštudovaný tréner a fyzioterapeut Oliver Poór s 12-ročnou praxou v odbore. „Celé to stojí na tom, či vypnete zo dňa na deň alebo presedláte na niečo iné, hoci nie s takým nasadením.“

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Mnohí ľudia nevedia, ako na to, a tak sa obracajú na fitnesové videá, online cvičebné programy a instagramové účty „fitfluencerov“. Akýkoľvek pohyb je lepší než žiaden, no treba mať na pamäti, že nie každý, kto má biceps a tehličky, má aj vedomosti o ľudskej fyziológii. Nehovoriac o tom, že to, čo vám ukazujú, je výsledkom niekoľkoročného tréningu a začiatočník na to nemusí byť pripravený.

Sú online tréneri spoľahliví?

„Tréneri na sociálnych sieťach vás najskôr potrebujú niečím zaujať. A zvyčajne vás zaujmú niečím, pri čom cítite, že na to nemáte, že je to pre vás mimoriadne ťažké a zadýchate sa pri tom. Chcú, aby to vyzeralo, že vám dávajú nejakú pridanú hodnotu,“ vysvetľuje Poór. Ako sa teda uistiť, či doma cvičíme efektívne a bezpečne?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 107050 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy podľa online videí cvičiť môžeš a kedy môžu byť pre teba nevhodné.
  • Aké cviky nerobiť, ak máš bolesti chrbta z celodenného sedenia.
  • Koľko tréningov s odborníkom ti stačí na to, aby si si mohol bezpečne zacvičiť aj doma.
  • Koľkokrát do týždňa by si mal posilňovať.
  • Ktoré pomôcky na cvičenie na doma nestoja za veľa a ktorá pomôcka je, naopak, tá najlepšia a zároveň najlacnejšia.
  • Či stačí cvičiť aj s vlastnou váhou.
  • Či je lepšia hodinová prechádzka každý deň alebo ranný 10-minútový HIIT.
Domov
Zdieľať
Diskusia