Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. novembra 2021, 8:25
Čas čítania 1:00
Eduard Starkbauer

Lush pre obavy o psychické zdravie tínedžerov opúšťa Facebook aj Instagram. Príde takmer o 12 miliónov eur

Lush pre obavy o psychické zdravie tínedžerov opúšťa Facebook aj Instagram. Príde takmer o 12 miliónov eur
Zdroj: Pexels/Sora Shimazaki/volně k užití
NEWS FACEBOOK INSTAGRAM KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU
Uložiť Uložené

Profily na sociálnych sieťach zrušila kozmetická firma symbolicky na Black Friday.

Náhle rozhodnutie zrušiť profily na sociálnych sieťach oznámil výkonný riaditeľ firmy Mark Constantine. Lush, ktorého pobočky sme donedávna mohli nájsť aj na Slovensku, sledovalo na Facebooku a Instagrame vyše 10,6 milióna ľudí. Firma má pobočky v 48 krajinách sveta, najbližšie vo Viedni.

Mark Constantine pre The Guardian prezradil, že firma očakáva stratu 10 miliónov libier, čo v prepočte predstavuje viac ako 11,5 milióna eur. Hlavným argumentom v súvislosti s prekvapujúcim rozhodnutím bola „ochrana psychického zdravia tínedžerov“. Nedávne úniky whistleblowerov z prostredia sociálnych sietí upozorňovali na pochybné stratégie firiem. Tisícky interných dokumentov z Facebooku odhaľujú, že firma si bola vedomá negatívneho vplyvu svojich služieb na psychický stav jej používateľov.  

Riaditeľ firmy Lush tvrdí, že siete Instagram aj Facebook sú si vedomé, že najmä u mladých dievčat prispievajú k zníženej sebaúcte. „Veľmi dobre to vedia, no nič s tým nerobia... Nedali nám na výber.“

Obrázok, ktorý už na Instagrame nenájdete
Obrázok, ktorý už na Instagrame nenájdete Zdroj: Instagram/@lushcosmetics

Šéf digitálnej komunikácie firmy Lush a zároveň syn generálneho riaditeľa Jack Constantine pre The Guardian povedal, že algoritmy „majú za následok ‚závislácke‘ bezcieľne skrolovanie. Náš krok nie je PR stratégia, máme skutočné dôvody“. V rámci iniciatívy sa Lush takisto zaviazal, že bude ročne prispievať 8 miliónmi libier na neziskové organizácie zaoberajúce sa psychickým zdravím, sebaúctou a prevenciou samovrážd.

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

Pandémia covidu-19 podľa Jacka Constantina výrazne prispela k vzniku a rozvoju psychických problémov. „Mám pocit, že nikdy to nebolo horšie. Úzkosť zažívajú ľudia, ktorých sa predtým nikdy netýkala.“

Lush je známy svojimi etickými záväzkami. Nepoužíva nerecyklovateľné, jednorazové obaly a svoje produkty netestuje na zvieratách. Lush sa rozhodol ostať na Twitteri a Youtube.

Domov
Zdieľať
Diskusia