Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
15. novembra 2021, 7:30
Čas čítania 4:50
Adrián Lukáč

Týždeň v športe: Bratislava Capitals končí sezónu, Hossa uvedený do siene slávy, Alves zarobí v Barcelone euro týždenne, UFC a iné

Týždeň v športe: Bratislava Capitals končí sezónu, Hossa uvedený do siene slávy, Alves zarobí v Barcelone euro týždenne, UFC a iné
Zdroj: Getty Images/Buda mendes
ŠPORT ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ďalší týždenný súhrn športových udalostí.

Ďalší týždeň za nami znamená ďalší výber najzaujímavejších udalostí zo sveta športu za ten uplynulý. Udialo sa toho naozaj dosť – od ukončenia sezóny zo strany Bratislavy Capitals cez Ovečkinovo prekonanie ďalšieho míľnika, neskutočný zápas v UFC, kontroverzie vo formule 1 až po futbalovú kvalifikáciu na majstrovstvá sveta. Poďme rovno na to.

Bratislava Capitals po tragických udalostiach ukončila sezónu

Po tragických úmrtiach útočníka Borisa Sádeckého a generálneho riaditeľa klubu Dušana Pašeka mladšieho sa klub Bratislava Capitals rozhodol predčasne ukončiť sezónu. Klub požiadal vedenie nadnárodnej ligy ICEHL o prerušenie svojej účasti v aktuálnej sezóne. Klub Capitals sa z ligy neodhlasuje a bude čakať na vyjadrenie zástupcov ligy týkajúce sa ich ďalšej účasti.

Hossa už dostal prsteň, dnes ho uvedú do siene slávy

Marián Hossa mal byť do hokejovej siene slávy v Toronte uvedený už minulý rok, no vzhľadom na pandémiu koronavírusu bol ceremoniál o rok odložený. Trojnásobný víťaz Stanley Cupu tak bude do siene slávy uvedený až dnes, v pondelok 15. 11. Spolu s ním sa tejto pocty dočkajú aj útočník Jarome Iginla, obrancovia Kevin Lowe a Doug Wilson, brankárka Kim St-Pierrová a generálny manažér Ken Holland. Bývalý slovenský hokejový útočník v rámci inauguračného víkendu už v súvislosti s touto udalosťou dostal aj prsteň.

Hossa je len tretím Slovákom, ktorému sa podarilo dostať do siene slávy v Toronte. Pred ním to dokázali len Stan Mikita a Peter Šťastný. V NHL počas 23 sezón odohral celkovo 1 309 zápasov, v ktorých si pripísal 1 134 bodov za 525 gólov a 609 asistencií.

Marián Hossa dostal prsteň za uvedenie do siene slávy.
Marián Hossa dostal prsteň za uvedenie do siene slávy. Zdroj: Getty Images/Bruce Bennett

Ovečkin štvrtý najlepší strelec histórie NHL

Od začiatku aktuálnej sezóny NHL neprešiel týždeň, keď by sme ťa neinformovali o skvelej forme Alexandra Ovečkina, a nevynecháme ho ani dnes. V uplynulom týždni Washington Capitals odohral tri zápasy, v ktorých si Ovečkin pripísal 6 bodov za 2 góly a 4 asistencie. Práve posledným gólom do siete Columbusu Blue Jackets prekonal Bretta Hulla a osamostatnil sa na štvrtom mieste medzi najlepšími strelcami celej histórie NHL.

Pred ním je už len Jaromír Jágr, Gordie Howe a Wayne Gretzky. Česká legenda sa pomaly môže začať obávať, keďže Ovečkin zaostáva už len o 24 gólov. Pri aktuálnom streleckom tempe môže ruský kanonier Jágra prekonať už v januári 2022.

Connor McDavid v tieni Leona Draisaitla

Hoci Ovečkin zaznamenal túto sezónu už 24 bodov, nie je najproduktívnejším hráčom ani najlepším strelcom aktuálnej sezóny. Podľa očakávaní je v produktivite pred ním najlepší hráč súčasnosti Connor McDavid, no len na druhej priečke. Na prvej priečke v oboch rebríčkoch sa nachádza McDavidov spoluhráč z Edmontonu Oilers Leon Draisaitl, ktorý si v 13 zápasoch pripísal neuveriteľných 28 bodov za 14 gólov a rovnaký počet asistencií (McDavid má na konte 9 gólov a 16 asistencií).

Draisaitl s McDavidom sú lídrami Oilers, keď spolu zaznamenali takmer polovicu tímových gólov, vďaka čomu sa Edmonton nachádza na prvej priečke západnej konferencie NHL.

connor mcdavid
Zdroj: Getty Images/Codie McLachlan

Tatarov prvý gól v drese New Jersey Devils

Strelecké mlčanie konečne prelomil aj Tomáš Tatar. V dvanástom zápase sezóny si pri výhre nad Islanders otvoril svoj strelecký účet v drese Devils. Na konte má 5 bodov za gól a 4 asistencie. Aktuálne je jediným Slovákom hrajúcim za diablov, pretože Christián Jaroš je na listine zranených a Marián Studenič oblieka dres farmárskeho tímu Utica Comets.

 

Slovenskí hokejisti obsadili druhé miesto na Nemeckom pohári

Od štvrtka do nedele sa konal tradičný hokejový turnaj Nemecký pohár, na ktorom sa okrem Slovenska zúčastnilo domáce Nemecko, Švajčiarsko a výber Ruska. Naši na úvod turnaja rozstrieľali Švajčiarov 7 : 1. V druhom zápase si poradili aj s výberom Ruska, ktorý zdolali 3 : 1, a v nedeľu ich čakal zápas o celkové víťazstvo s domácimi Nemcami, ktorí mali na konte tak isto dve výhry.

V tom však boli Nemci nad sily našich a po výhre 4 : 1 zvíťazili na domácom turnaji prvýkrát od roku 2015. Slovensko skončilo na druhom mieste a tretie miesto si po výhre nad Ruskom pripísalo Švajčiarsko.

Futbalisti deklasovali Maltu

Od hokeja sa presunieme k futbalu, v ktorom slovenská reprezentácia odohrala posledné dva duely kvalifikácie na majstrovstvá sveta. V skupine H už bolo rozhodnuté o postupe Chorvátska a Ruska, a tak naši vstupovali do zápasov bez postupových šancí. Vo štvrtok Slovensko doma po góloch Dudu a Strelca iba remizovalo so Slovinskom 2 : 2.

V nedeľu našich čakal zápas, v ktorom boli veľkým favoritom. Papierové predpoklady naplnili do bodky a už v 16. minúte bolo skóre 3 : 0 a zápas viac-menej rozhodnutý. V úvode druhého polčasu Malta inkasovala dve červené karty a zápas sa len dohrával a pripomínal exhibíciu. Naši sa presadili ešte trikrát a deklasovali Maltu 6 : 0. Prvý reprezentačný hetrik si pripísal Ondrej Duda.

Dani Alves bude hrať v Barcelone za euro týždenne

Nový tréner FC Barcelona Xavi sa pustil do práce ihneď po nástupe na trénerskú stoličku a avizoval veľké zmeny. Jednou zo zmien je angažovanie staronovej posily Kataláncov Daniho Alvesa, ktorý v septembri skončil v Sao Paule a odvtedy nemal angažmán. Bývalý kapitán brazílskej futbalovej reprezentácie sa na Camp Nou vráti po viac ako piatich rokoch a jeho nový plat je skutočne zaujímavý. Hrať bude za symbolické jedno euro týždenne.

Holloway vo výbornom zápase zdolal Rodrigueza

V sobotu bol na programe ďalší galavečer UFC Fight Night s hlavným zápasom perovej váhy Holloway – Rodriguez. Predzápasovým favoritom bol bývalý šampión perovej váhy Max Holloway, no trojka divízie Yair Rodriguez bol určite nebezpečným súperom. 

Zápas bol vypísaný na 5 kôl a svoj limit naplnil, no diváci sa nenudili ani sekundu. Prvé kolo bolo pomerne vyrovnané, ale od druhého začínal Holloway pomaly dominovať. Napriek tomu Rodriguez predviedol výborný výkon a počas celého zápasu ukazoval, že sa neprišiel len brániť, a bol nebezpečný. Nakoniec však Holloway zdolal Rodrigueza a jednotliví rozhodcovia obodovali zápas pomerom 49 : 46, 48 : 47 a 48 : 47 v prospech Havajčana.

F1: VC Brazílie

Uplynulý víkend bola na programe Veľká cena Brazílie, ktorá priniesla viacero zvratov. Očakávalo sa, že Red Bull bude mať na Interlagose lepšie tempo. Tieto predpoklady doslova roztrhal Lewis Hamilton už v piatkovej kvalifikácii, keď s novým motorom naložil druhému Verstappenovi takmer pol sekundy.

Za nelegálne zadné krídlo bol Brit nakoniec z kvalifikácie diskvalifikovaný, o čom sme ťa detailne informovali v článku, a do sobotného šprintu štartoval z posledného miesta. Aby trestov nebolo málo, Verstappen inkasoval pokutu 50-tisíc eur za to, že sa dvakrát dotkol Hamiltonovho zadného krídla, keď už platili pravidlá parc fermé. Jeho vtipnú reakciu na pokutu si môžeš pozrieť tu.

Hamiltona tento trest vôbec nezastavil. V sobotnom šprinte doslova letel a z posledného miesta sa predral až na piate. V nedeľu si odpykal trest plus 5 miest za výmenu motora a štartoval desiaty. V priebehu pár kôl už bol druhý a bolo len otázkou času, kedy so svojou obrovskou maximálkou na rovinke zdolá aj Verstappena. Pri prvom pokuse sa Holanďan ešte ubránil aj za cenu vyvezenia oboch mimo trate. O kolo neskôr bol už Hamilton úspešný a pilot Red Bullu bez šance. Pred poslednými tromi pretekmi sa teda náskok Verstappena znížil na 14 bodov. Kompletný report z celého víkendu F1 v Brazílii si môžeš prečítať v tomto článku.

To bolo na tento týždeň zo sveta športu všetko, ďalší súhrn prinesieme opäť o týždeň.

Domov
Zdieľať
Diskusia