Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. novembra 2021, 21:25
Čas čítania 6:08
Adrián Lukáč

F1: Brazílsky víkend ako na hojdačke. Hamilton nasadil raketu a predviedol majstrovský výkon, Verstappen bol bez šance

F1: Brazílsky víkend ako na hojdačke. Hamilton nasadil raketu a predviedol majstrovský výkon, Verstappen bol bez šance
Zdroj: Getty Images/Buda mendes
ŠPORT FORMULA 1
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Lewis Hamilton s novým motorom doslova lietal po trati. Vyhral aj napriek piatkovej diskvalifikácii.

Lewis Hamilton s novým motorom najskôr vyhral kvalifikáciu takmer o pol sekundy, aby bol neskôr pre drobnú odchýlku diskvalifikovaný. V šprinte to vytiahol z posledného miesta na piate za 24 kôl a v nedeľu z desiatej pozície vyhral. Max Verstappen robil, čo sa dalo, ale mohol sa len prizerať a pri rýchlosti Mercedesu môže byť vďačný aj za druhé miesto.

Red Bull si trúfal na double

Formula 1 má za sebou devätnásty pretekový víkend tejto sezóny z celkového počtu dvadsaťdva a zároveň tretí a posledný víkend nového formátu so šprintovými pretekmi. Do Brazílie prichádzal ako aktuálny líder Max Verstappen. Pred Lewisom Hamiltonom mal 19-bodový náskok, ktorý určite plánoval zveľadiť, keďže pred týždňom v Mexiku mal jeho Red Bull lepšie pretekové tempo ako konkurenčný Mercedes a od okruhu Interlagos sa očakávalo, že opäť môže viac vyhovovať červeným býkom.

Pred víkendom poradca Red Bullu Helmut Marko opäť spomínal možné double pre svoj tím. Naopak, pre Hamiltona bolo kľúčové nestratiť mnoho bodov, aby mu Verstappen neodskočil tak, že vo zvyšných troch pretekoch sa bude snažiť iba dokrúžiť na druhom alebo treťom mieste. Podobnú situáciu už 7-násobný šampión zažil, keď v roku 2016 prehral boj o titul s tímovým kolegom Nicom Rosbergom po tom, čo posledné 4 Veľké ceny sezóny vyhral a Rosberg v nich iba na istotu získaval druhé priečky, ktoré mu, vďaka vybudovanému bodovému náskoku, zabezpečili titul.

Formula 1
Zdroj: Getty Images/Mark Thompson

Hamiltonov raketový motor a nelegálne krídlo

V piatok Hamilton nasadil ďalší nový motor v tejto sezóne a bolo jasné, že do nedeľných pretekov odštartuje prinajlepšom zo šiestej priečky (pozn. red. za nový motor dostal trest plus 5 miest na štarte). Z výsledkov prvého tréningu sa zvyčajne veľa vyčítať nedá, no v tomto prípade po ňom nasledovala kvalifikácia, a tak mali tímy len jednu hodinu na to, aby si vyskúšali svoje kvalifikačné tempo. Vyhral ho Hamilton o viac ako 3 desatiny sekundy pred Verstappenom, čo naznačovalo, kto môže mať v rýchlosti na jedno kolo navrch.

Kvalifikáciu vyhral opäť Hamilton, ktorý s novým motorom jazdil inú ligu a ostatní piloti mohli mať pocit, že v porovnaní s Britom majú za svojím chrbtom iba „GP2 Engine“, ako by povedal Fernando Alonso. Druhý Verstappen zaostal o neuveriteľných 438 tisícin, čo je na treťom najkratšom okruhu v kalendári skutočne priepastný rozdiel. Druhý rad doplnili tímové dvojky Mercedesu a Red Bullu v poradí Bottas – Pérez.

Po kvalifikácii však prišli komplikácie pre Hamiltona, keď technický delegát FIA Jo Bauer objavil porušenie pravidiel na Britovom aute. Systém DRS pri aktivácii nespĺňal maximálny povolený rozmer otvoru v zadnom krídle, čo znamenalo, že auto bolo nelegálne.

Nekonečné vyšetrovanie a inšpektor, Verstappen ľahší o 50-tisíc eur

Po kvalifikácii boli pred komisárov predvolaní zástupcovia Mercedesu. Hodiny plynuli a očakávaný verdikt neprichádzal. Začalo sa špekulovať aj o potenciálnom vyšetrovaní Verstappena za chytanie Hamiltonovho zadného krídla po kvalifikácii, keď už platili pravidlá parc fermé. Komisári uzavreli piatok s tým, že o Hamiltonovi rozhodnú na druhý deň, a na sobotu si predvolali aj Verstappena.

Domov
Zdieľať
Diskusia