Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. novembra 2021, 20:00
Čas čítania 2:11
Adrián Lukáč

Obrovské tresty v F1: Hamiltona diskvalifikovali, Verstappen dostal pokutu 50-tisíc eur

Obrovské tresty v F1: Hamiltona diskvalifikovali, Verstappen dostal pokutu 50-tisíc eur
Zdroj: Formule 1
ŠPORT FORMULA 1
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Lewis Hamilton odjazdil včerajšiu kvalifikáciu s nelegálnym zadným krídlom.

Súťaž formuly 1 sa aktuálne nachádza v Brazílii, kde beží tretí a zároveň posledný víkend nového formátu v tejto sezóne. V piatok bol na programe len jeden tréning, po ktorom nasledovala kvalifikácia, ktorá neurčila držiteľa pole position do nedeľnej Veľkej ceny, ale len do dnešných šprintových pretekov, ktoré budú o 20.30 h nášho času.

Lewis Hamilton nasadil už druhý motor nad rámec povoleného počtu, za čo si v nedeľu odpyká trest plus 5 miest na štarte. S novým motorom letel ako raketa a v kvalifikácii doslova zmietol konkurenciu, keď druhý Verstappen zaostal takmer o pol sekundy, čo je na krátkom brazílskom okruhu obrovský rozdiel. Navyše sa očakávalo, že Brazília bude viac vyhovovať červeným býkom.

Suverénny Hamilton vyhral kvalifikáciu s nelegálnym zadným krídlom

Po kvalifikácii však doslova vybuchol internet a sociálne siete F1, keď sa ukázalo, že zadné krídlo Lewisa Hamiltona nespĺňa predpísané limity a je nelegálne, za čo mu hrozí diskvalifikácia z kvalifikácie. Problémom bolo, že systém DRS sa pri aktivácii otváral viac ako na maximálne povolených 85 milimetrov, čo mohlo pilotovi Mercedesu poskytnúť rýchlostnú výhodu na rovinkách.

Odporúčané
Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez 25. marca 2024, 9:30

Situácia sa skomplikovala, keď sa na internete objavilo video, na ktorom vidieť Maxa Verstappena, ako po vystúpení zo svojho monopostu najskôr rukou premeriava štrbinu v zadnom krídle svojho monopostu a potom aj tú na monoposte Hamiltona v čase, keď už platia pravidlá parc fermé, teda keď je manipulácia s monopostmi vo veľkej miere zakázaná a povolená je len oprávneným osobám na predpísané úkony.

Komplikácie pre Verstappena

To podľa poradcu tímu Red Bull Helmuta Marka Mercedes využil vo svoj prospech a snažil sa Verstappena obviniť, že v tej chvíli mohol sporné zadné krídlo poškodiť tak, že nesplnilo predpísaný limit. Napriek tomu, že zástupcovia Mercedesu včera po kvalifikácii strávili u komisárov takmer hodinu, verdikt nepadol.

Domov
Zdieľať
Diskusia