Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2021, 13:16
Čas čítania 0:52
Adam Novosad

Klimatické zmeny prinútia deti narodené v roku 2020 trpieť. Až 44-krát častejšie budú možno zažívať vlny horúčav, tvrdí štúdia

Klimatické zmeny prinútia deti narodené v roku 2020 trpieť. Až 44-krát častejšie budú možno zažívať vlny horúčav, tvrdí štúdia
Zdroj: Getty Images/David McNew
NEWS KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Nová štúdia skúmala, aké rozdiely budú medzi generáciami spred 60 rokov a deťmi narodenými dnes.

Na klimatické zmeny dopláca už dnešná generácia, ale vedci sa obávajú, že deti narodené v aktuálnych rokoch doplatia na extrémne počasie výraznejšie ako ich rodičia a starí rodičia kedykoľvek predtým. Tieto závery publikovali výskumníci v novej štúdii v žurnále Science.

Bábätká dnešných dní sa podľa nich nemajú na čo tešiť. Vlny horúčav budú zažívať priemerne až 7-krát častejšie ako starí rodičia v minulosti, takmer trojnásobne viac ich budú ničiť dlhé obdobia sucha, rovnako ako povodne a nedostatok úrody, čo spôsobí kolaps poľnohospodárstva a nedostatok potravy.

kaliforniapožiare
Zdroj: TASR/AP

Deti z roku 2020 v najhoršom katastrofickom scenári, ak sa planéta oteplí až o 3,5 stupňa, zažijú 44-krát viac horúčav ako ľudia pred 60 rokmi. Podľa vedcov sa takéto vlny horúčav v budúcnosti môžu natiahnuť aj na dvojnásobne dlhšie obdobie ako v súčasnosti.

Vedci porovnávali vyhliadky dnešných detí na budúcnosť s tým, čo zažívali ľudia pred 60 rokmi. „Štúdia objavila dôležitú nespravodlivosť v tom, aké dosahy má klíma na rôzne generácie, rovnako ako odhalila zodpovednosť dospelých a starých ľudí s mocou,“ skonštatoval líder vedcov Wim Thiery.

Odporúčané
Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody 20. augusta 2023, 12:30

Thiery vysvetľuje, že dnešní novorodenci vo svojom živote doplatia na nečinnosť dospelých, ktorí mali celé desaťročia na to, aby si uvedomili, čo na planéte páchajú, a situáciu zvrátili. Niet preto divu, že čím ďalej, tým viac ľudí zvažuje, či chce na svet v aktuálnom stave planéty priviesť dieťa.

Domov
Zdieľať
Diskusia